Kozma Péter

A FIDESZ-MPSZ megyei elnöke,

Nyíregyháza

szszb_15-30_kozma_peter.jpgAz ember szava olyan, mint egy festmény. Ha kiderül róla, hogy hamis, már semmit nem ér. Ezzel a Balzactól származó idézettel kezdte a beszélgetést Kozma Péter országgyűlési képviselő, a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség megyei elnöke. A negyvenes évei elején járó politikus az idézetet még tovább fűzte: tegyen meg mindent az ember, ami tőle telik, mindent, amit valóra tud váltani. Péter számára a mai világban fontos a szeretet, a bizalom, a barátság, a hűség.

Hobbija sem mindennapi, régi, főleg történelmi könyveket, valamint az egykori Magyarországot ábrázoló térképeket gyűjt. Hogy mindez mikor kezdődött nála? Már középiskolában imádta ezeket a könyveket, az egyetemen már elkezdte a gyűjtést, amely azóta is folyamatosan tart. A történelmi témájú könyveknél kedvence Bonaparte Napóleon, de mint hangsúlyozza, a polgári Franciaországot, a modern polgárság megteremtőjét, elindítóját, s nem a hódító államférfit kedveli.

A könyvek már régóta kinőtték az otthoni polcokat, csakúgy mint a térképek. Utóbbiak közül a legbecsesebbeket még ki lehetett függeszteni a falra, a többiek a fal vagy a szekrény mellett arra várnak, hogy bővüljön a lakás, s ők is nemesebb helyre kerüljenek, ne egymás mellett sorakozzanak. Péter Nyíregyházán egy belvárosi kétszobás lakást bérel, a terveiben az szerepel, hogy néhány éven belül saját társasházi lakásba, vagy kis kertes házba költözik. A megyeszékhelyen szeretne maradni, már elkezdte nézegetni a házakat, de döntésre még nem jutott. Sok szempont alapján akar dönteni, az már bizonyos, hogy egy tágas dolgozószobát kíván a leendő házban berendezni.

A FIDESZ megyei elnöke Kisvárdán született, általános iskoláit a városhoz közeli Ajakon végezte. A gimnáziumi padot már szintén Kisvárdán, a Császy László Gimnáziumban koptatta. A sikeres érettségit követően történelmi és magyar tantárgyakból szerzett tudását kamatoztatva felvételezett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára, ahova első nekifutásra felvették. Az egyetemi évek előtt az akkoriban szokásos behívó parancs is megérkezett számára, egy évig Kalocsán előfelvételisként katonáskodott.

Az év elegendő volt ahhoz, hogy leendő egyetemi társaival egy nagyszerű csapatot alkossanak, a katona élményeket azóta is nevetve mesélik egymásnak. A felsőfokú tanulmányok ideje alatt Budapesten kollégiumban lakott és a kevéske ösztöndíját éjszakai munkával egészítette ki. Azért, hogy a megélhetését biztosítsa, minden adódó munkát elvállalt. Barátaival vagont pakoltak, IFA-ról pakolták a csirkés ládákat, a farönköket, nyáron kőműves mellett dolgozott, amiért egy éjszaka akkoriban igen jelentős összeget kapott. Mivel hatan vannak testvérek, s ő a legidősebb, szüleitől csak minimális segítséget kaphatott. Az éjszakai és nyári munkából megszerzett pénzből élt, ruházkodott, étkezett, a most megismert hobbira akkor csak minimálisan tellett. Az egyetemi évek alatt a mai politikai élet néhány meghatározó személyiségét ismerte meg, akikkel azóta is tart a barátság. Testvéreivel szoros a kapcsolata, nincs olyan hét, hogy ne találkozzanak egymással.

Az egyetem elvégzése után a Vásárosnaményi Tanács VB. Igazgatási Osztályán dolgozott, majd 1986-tól Mátészalkán, a Szamos Menti Állami Gazdaság főosztályvezető-helyetteseként alkalmazták. Az igazi váltás 1990-ben következett, amikor elfogadták pályázatát Nyírkáta jegyzői állására. Jenei Sándor polgármester mellett 1998. május 24-ig volt a település jegyzője, akkor azért mondott le, mert megyei listáról, a FIDESZ képviselőjeként bejutott a Parlamentbe. Nyírkátán azóta is sokat vendégeskedik, számos ismerőse van a községben, ahol a nyolc évig dolgozott.

1998-ban Péter a nyírbátori 6-os számú egyéni választó körzetben indult országgyűlési képviselő jelöltként, a második fordulóban visszalépett a kisgazda dr. Simon Miklós javára, aki meg is nyerte a körzetében a választást. Péter csakúgy, mint 1998-ban, 2002-ben is bejutott a Parlamentbe, de 2002-ben már csak listás induló volt a Fidesz és a kisgazdák közötti megállapodás miatt. A megyei elnöke 1990 óta tagja a Fidesz-nek, 1993-tól megyei alelnök, 1994-től az országos választmány tagja, 1999. június 6-án választották meg a Fidesz megyei elnökének, 2003. június 26-án pedig már harmadik alkalommal szavaztak bizalmat a megyei elnök számára. A politikus országgyűlési képviselőként az alkotmányügyi bizottság tagja, s emellett a megyei közgyűlés tanácsnoka.

Péter elvált, fia, a szintén Péter, 17 éves középiskolás, imádja a számítógépet. Kozma Péter napjai cseppet sem unalmasak, hiszen a hét eleji parlamenti és bizottsági ülések után a többi napokon a párt- és képviselői munkával foglalkozik. Ugyancsak a hét második felében találkozik polgármesterekkel, akikkel a térség gondjait, problémáit, eredményeit beszélik meg. Ha hét végén szabadideje engedi, szívesen látogat el Ajakra vagy Nyírkátára. A nyári szabadság alatt nem szokott külföldre utazni, inkább felkeresi barátait, akikkel jókat beszélgetnek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése