Kovács Károly

Asztalosmester,

Nyíregyháza

szszb_04-80_kovacs_karoly.jpgKeze alatt széppé és hasznossá formálódik az egyik legősibb alapanyag, a fa. Szebbnél szebb tárgyakat ki tud hozni a fából. Keze munkáját, ügyességét elismerték Budapesten, sőt a határainkon túl is. A közelmúltban jött haza Genfből, ahol egy híres cégnek ékszerboltot rendezett be.

Dolgozik az egyháznak is, egyik-másik termékét a Műemlékvédelmi Felügyelőség munkatársai veszik át. Kereken 20 éve tanítja a szakma fogásaira, szépségeire a tanulókat. Most éppen 12 tanítványa van, mint annak volt, aki majdnem kétezer éve áll a vallás középpontjában. A Nyíregyháza-Sóstóhegyen lévő Zerge utca 22. sz. alatt a cégtábláján ez olvasható: Kovács Károly épület- és bútorasztalos mester.

Bemutatását talán kezdjük a genfi üggyel. Van egy híres svájci cég, amely hazánkban is épít, illetve létrehoz ékszerboltokat. A még üres boltot a cég képviselője átadja az asztalosmesternek, aki kompletten bebútorozza, berendezi azt. Az üvegezéssel, a tükrökkel együtt. Speciális, felelősségteljes és szép munka ez. Ilyen ékszerboltot rendezett be Budapesten, a híres kecskeméti palota előtt, Nyíregyházán és Fehérgyarmaton is. Tevékenységét elismerték a svájciak, ezért is rendelték meg nála a genfi munkát. A Zerge utcán munkatársaival kemény tölgyfából elkészítette a bútorokat, jött a kamion és irány Svájc. A helyszínen szerelte be a bútorokat, berendezéseket, és oly tökéletesen, hogy a svájci főnök figyelemre méltó jutalmat adott neki. Ami pedig az itthoni ismeretségét illeti. Két híres pesti, pontosabban országos politikusnak, néhány pesti professzornak is dolgozott. Megyénk több köztiszteletben álló személyisége szintén megrendelést adott neki.

Pár évvel ezelőtt Nyíregyházán a megyeháza dísztermét felújították. A díszes, patinás fabútorok felújítására sok-sok mester nem vállalkozott szerte e hazában. Ő elvállalta és el is végezte ezt a munkát  − közmegelégedésre. Az egyháznak hosszabb ideje dolgozik. Igényes munkát kell végezni ezen a területen is. Apagyon például felújította a parókiát. Ramocsaházán a templomba új, sajátos bútorokat készített. Az itt végzett munkájára szívesen emlékszik. Műgonddal, teljes odaadással dolgozott a ramocsaháziaknak. Kisebb kegytárgyakat, kisebb bútordarabokat már korábban is készített egyházi megrendelésre, e termékeinek jelentős részét aztán külföldre vitték.

Külön kis fejezetben kell szólni a tervezésről és a német megrendelésről. A fiával létrehozta a Nyír-Intarzia Tervező, Gyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti társaságot. A névjegykártyájukon ez áll: Kovács Károly és ifj. Kovács Károly épület- és bútorasztalos mesterek. A fantáziájukat felhasználva és a divat igényeit is figyelembe véve tehát terveznek is bútorokat.

Német megrendelésre megtervezték és elkészítették a „Nagymama bútorját”. Prototípus ez, s valóban a régi kort, a nagymamánk korát idézi. Itthon is eleget tesz egyedi megrendeléseknek. Egy érdekes épületbe például Z alakú konyhabútort tervezett és készített. Ez is sajátos munka volt, a javából.

Műveli a szakma minden ágát-bogát. Új épületekhez készít ajtót, ablakot, cirkalmas lépcsőfeljárót. Szépérzékre, esztétikai érzékre is szüksége van, hogy a faragott, díszes bútorok kijöjjenek a műhelyből.

A kiállítótermében gyönyörű, szép mívű szekrénysort, franciaágyat, szemet gyönyörködtető könyvállványt és esztétikus, egyedi konyhaszekrényt láttunk. Érthető, hogy szereti a szakmáját. És műveli is nap mint nap.

Nem vállalkozónak, hanem kétkezi mesternek vallja magát. Nem nyakkendősen, öltönyösen ül a műhely melletti kis irodán, többnyire munkásruha van rajta és dolgozik munkatársai, tanulói között.

Milyen is ez a Zerge utcai műhely? Édes gyantaillat lengi be, modern gépek is megtalálhatók itt a hagyományosak mellett. Van itt faesztergagép, olasz gyártmányú, sokat tudó famegmunkáló gép és a napokban vár Olaszországból egy felsőmarógépet. Ez utóbbi gépe talán egyedi berendezés lesz megyénkben.

Nem sufniban, nagyban dolgozik. A sóstóhegyi műhely ötszáz négyzetméteres. A Legyező utca 41. sz. alatt lévő műhely nyolcvan négyzetméteres, és a Szélsőbokori út 1. sz. alatt a közelmúltban épített egy nyolcszáz négyzetméter alapterületű műhelycsarnokot. Öt szakmunkástársával tesz eleget a megrendeléseknek. Persze a tanulók is gyakorolnak, segítik a termelést. A kisebbik fia szintén asztalosnak tanul a 107-esben, másodikos. A felesége segíti a vállalkozást.

Kovács Károly a közéleti munkából is kiveszi a részét. A megyei kézműves kamara elnökségének a tagja. A faipari szakosztály elnöke, az oktatási bizottság tagja. A 107-es szakmunkásképzőben az iskolaszék tagja. Húsz éve szerezte a szakmunkásbizonyítványát. Büszke rá, hogy a jó hírű Szmolnik János asztalosmesternél tanulta a szakmát.

A békebeli jó öreg mester megtanította őt a szakma minden csínjára-bínjára.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése