Kovács Józsefné

Nyugdíjas, Bütyök özvegye,

Budapest

szszb_07-194_kovacs_jozsefne.jpgNem akárkinek lehetett a társa a sportpályán és a magánéletben Kovács Józsefné, Rózsika. Férje, Kovács József, ma élő legenda. Ő az, akit 11 évvel a halála után is nemes egyszerűséggel Bütyöknek hív a nyíregyházi közvélemény. Félmaratoni versenyt neveztek el róla. Ez a futógála nemcsak országos bajnokság, de nemzetközi viadal is lett a szabolcsi megyeszékhelyen.

Rózsikával a VIP-vendégeknek fenntartott sátor sarkában idézzük a múltat. Fellapozzuk a szabolcsi atlétika történetét, bepillanthatunk egy olyan város hétköznapjaiba, embereinek szívébe, akiket Rózsika is a férje által ismerhetett meg. A sportpályán ismerkedtek meg. A félszeg nyíregyházi atlétának a pestiek szerettek volna társaságot szervezni, hisz visszavágyott szülővárosába. Mígnem ismeretséget, barátságot, majd házasságot kötött Rózsikával, az egykori 800 méteren versenyző atlétalánnyal, és akkor lassan már elfogadta a fővárost is második otthonának.

Bütyök Nyíregyházán született 1926. március 3-án. Apja, Kovács Mihály szabóként kereste a család kenyerét, anyja, Szokolai Lídia a postán volt távírász. Noha a tanítóképzőbe kezdett járni a fiatalember, a kenyérkereset miatt elment a postához. Akkor kezdett el sportolni is. Talán a legemlékezetesebb az volt a Kovács családnak, hogy a Népstadion avatásán, az emlékezetes Kuc-versenyen 80 ezer lelkes szurkoló előtt futhatott. A sporttörténelem kiemelkedő sikerét aratta a világhírű orosz futó legyőzésével. A világon elsőként győzte le a prágai lokomotívnak becézett Emil Zatopeket. Harmincötször ölthette magára a válogatott mezét. Tizenegyszeres országos bajnok. Új országos csúccsal verte meg Vlagyimir Kucot, a szovjetek futógépét. Háromszor képviselhette hazánkat olimpián, 1952-ben Helsinkiben még csak ismerkedett a világ legjobb sportolóival. ’56-ban Melbournben a 10 ezer méteren szerzett ezüstérmével ő lett a magyarok távfutó hőse. Még 34 éves korában is rajthoz állt a római olimpián a hazai színekben.

Visszavonulása után edzősködött ’80-ig. A felesége szerint a szó igazi értelmében amatőrként élt a sportpályán, hiszen Bütyök számára az volt a természetes, hogy naponta dolgozzon és csak utána sportoljon. Ő még nem ismerte a „sportállás” fogalmát. A Goldberger festő-kikészítő gyárban termelési osztályvezető-helyettesként látta el a rábízott feladatokat. Egy fiuk született, Péter, aki közgazdász lett és jelenleg a Portolán Szállítmányozási Kft. ügyvezető igazgatója. Három unokának örülhetett, Oszkár 14 éves és elkísérte a nagymamát a nyíregyházi futófesztiválra. 9 éve lovagol, síel, de a futást monotonnak tartja. Márton 9 és Lili 3 éves. A menye Kovácsné Fehér Ágnes pedagógus, a mátyásföldi iskolában tanított.

Edzésnaplók, érmek töltik meg a fiókokat. A falak nem árulkodnak a sportsikerekről. Bütyök ugyanis nem szerette a nyilvánosságot. Kérkedésnek érezte volna saját sikereivel teletömni a lakást. Volt rá eset, hogy a győzelem utáni ünneplés elől a nézőtéren át lógott meg.

Noha tombol az indián nyár a nyíregyházi Kossuth téren, és várjuk a futókat, rég volt karácsonyok hangulatát idézi Rózsika. Férjével együtt jöttek meglátogatni a szülőket, rokonokat, barátokat. Az egykori sporttársakat, akik mindig a hátországot jelentették Bütyöknek a messzi idegenben. Mert bárhogy nézzük, 20-30-40 évvel ezelőtt még szűkebb mozgástér adatott egy sportolónak. Aki búcsút kényszerült inteni a szülőföldjének, az mintha örökre tette volna. Vállalva a felejtést is, hisz mindig jönnek újak a régiek helyébe.

De Nyíregyháza nem úgy őrzi szívében a szeretett embereket, mint azt másutt sajnos, látni. Rózsika meghatódva beszél arról a szeretetről, amellyel a hazalátogató Kovács családot itt mindig is fogadták. S még 11 esztendővel a halála után is emlegetik azok a generációk, amelyek csupán a sporttörténelemből ismerhetik eredményeit. De hűsége, a szülőváros szeretete elhozta számára azt a megbecsülést, amely nélkül sokkal nehezebb lett volna élnie. Ma, amikor az erkölcsi értékek válságáról beszélünk, jó látni és tapasztalni azt a tiszteletet, amely Nyíregyháza egykor volt híres sportolóját övezi. A közelebbi haza szeretetét pedig egyértelműen az jelzi, hogy nem pusztán Kovács urazza, hanem becenévvel illeti, így emlegeti kedves fiát. Sőt, futóversenyt nevezett el róla a szülőváros, ezt évente megrendezik és méltó emléket állítanak neki. Valahogy úgy, mint Paavo Nurminak, a szintén fenomenális futónak a finnek, Pelének a brazilok. Hisz Bütyök, vagy ahogy a nyíregyházi barátai hívták, Kuszi, élő legendává vált. Az emberi helytállásnak, a sport szeretetének, a szülőföld iránti ragaszkodásnak, hűségnek lett a mintapéldája. Olyan ember volt, akit méltán követhetnek generációk, s ma, amikor sokan szégyellik bevallani, hogy valakire felnéznek, őt bátran vállalhatják az ifjú sportolók. Csakúgy, mint egy generációval később Balczó Andrást. Ő szintén nyíregyháziként mutatta meg a világnak, hogy tőlünk is meg lehet hódítani a világcsúcsokat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése