Kosztik József

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_04-74_kosztik_jozsef.jpgFűtetlen irodában egy dinamikus vállalkozás születéséről és kibontakozásáról beszélgetünk. Kosztik József nemrégiben lépett 50. esztendejébe. Ahogy visszafelé haladunk a magántörténelem egyes fejezeteiben, szép csendben előttünk áll a szocializmus, amely igen sajátos értékviszonyokat teremtett. S aki ott is és a mai társadalmi, gazdasági formáció közepette is a csúcson akar maradni, kiváló alkalmazkodókészség, alkotási vágy mellett a túlélési ösztönnek is birtokában kell, hogy legyen.

Egészen átlagosan indult az ófehértói születésű férfi pályája. Apját már elveszítette, ő megbecsült hentes és mészárosmester volt a faluban. A pontosságot minden bizonnyal a gyermekkori családban sajátította el. Édesanyja Kádár Mária, ma már nyugdíjas és Nyíregyházán él az egyik gyermekénél. Hárman osztoztak a szülők szeretetén, a húga egy részvénytársaság igazgatója, a nővére közalkalmazott. Saját családjában is a vállalkozás és az alkalmazotti munkakör a meghatározó. A felesége Gyarmati Anikó, az OTP megyei igazgatóságán dolgozik. Ikerlányaik születtek, Enikő és Andrea. Mindketten a Bessenyei György Tanárképző Főiskola testnevelés szakán szereztek diplomát, Enikő biológiát, Andrea földrajzot tanult mellette. Enikő a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban oktatja a diákokat, Andrea pedig a mostanában igen divatos kereskedelmi asszisztensi munkakört tölti be a Martfűi Sörgyár kirendeltségén.

A Gála Center Bt. ma már családi vállalkozásuk, ám addig igen hosszú út vezetett, amíg a dinamikus forgalomnövekedést, az együttműködő partnerek, no és vevőik megbecsülését elérték.

Kosztik József állítja, eszében sem volt a kereskedelemre adni a fejét. Az a tény, hogy most a megye, sőt a régió egyik márkakereskedésének tulajdonosaként összegezheti tapasztalatait, mégiscsak egyfajta izgalmas karrier eredménye.

A Kossuthban érettségizett 1965-ben, amikor éppen szakközépiskolaként működött a jónevű intézmény. Géplakatosi végzettséggel, és a kétéves katonáskodás után tíz hónapot dolgozott a konzervgyárban, majd egy meghatározó periódus kezdődött az életében: belépett a Hajtóművek és Festőberendezések nyíregyházi gyárába. Végigjárta a ranglétra fokait, kezdte mint lakatos, majd normatechnológus, diszpécser, művezető, fődiszpécser, végül gazdasági tanácsadói munkakört töltött be.

Már csak azért is fontos volt ez a 17 esztendő az életében, mert itt ismerte meg a munkásélet hétköznapjait.

Több miniszter kezet szorított vele, háromszor is elnyerte a Kiváló Dolgozó címet. Virágzott a szocialista brigádmozgalom, szabad idejükben sportoltak, kulturális programokon vettek részt. Ami ebből a ma felnövekvő generációnak érdekes lehet: olyan közösség alakult ki, amelyben a mértékadók azok voltak, akik a szakmában, a közösségi tevékenységben és a magánéletben egyaránt az átlag fölé emelkedtek. Lehet most sok mindenfélét mondani a mögöttünk hagyott rendszerre, azt azonban el kell ismerni: nem hagyták elkallódni a jobb sorsra érdemes munkatársaikat.

Egy teljesen más terület következett Kosztik József életében 1984-ben: kinevezték a nyíregyházi stadion igazgatójának. Önálló városi intézményként, saját költségvetéssel dolgoztak. Hamarosan megválasztották a röplabda- szakosztály elnökévé. Közben elvégezte az államigazgatási főiskola kihelyezett tagozatát, s 1991-ben újabb váltás következett az életében: elindult a vállalkozói szférában.

Ez a megméretés nagyon izgalmasnak ígérkezett, ám Kosztik József soha nem hátrált meg a nehézségek vagy éppen a szokatlan dolgok előtt. Ma a Gála Center Bt. a legnagyobb BB-italforgalmazó a régióban. Ez év január elsejétől pedig a BB-italok, a Törley pezsgők és borok hivatalos forgalmazója. Az eltelt pár év alatt ötszörösére növelte forgalmát a cég.

− Nem egy sétagalopp, amit mi itt véghez vittünk  − utal a kezdeti nehézségekre.  − Ne higgye, hogy a siker érdemtelenül az ölünkbe hullott. Természetesen a munkanapunk sem a szokásos irodai, s amíg a partnereinkkel olyan korrekt üzleti viszonyt alakítottunk ki, mint amilyenről ma beszélhetek, szóval, az hosszú időbe és nem kevés fáradságba telt.

De nem panaszkodom, mert akkor beállhatnék én is a siránkozók táborába és az jottányit sem vinné előbbre az ügyeinket. Én azt hiszem, az a korrekt hozzáállás, hogy erőnk szerint hajtanunk kell, s arra törekedjünk: ne a kiskapuk keresésére és nyitogatására fordítsuk az energiánkat, mert hosszú távon a tisztességes üzleti magatartás kamatozik. Ez a legjobb befektetés, amit csak elképzelhet magának egy vállalkozó.

Kevés szabad idő felett rendelkezik. Viszont a sporttal megőrizte a kapcsolatát, míg korábban jobbhátvédként, ma már csak kispályán focizik a barátaival, majd együtt beszélik meg a világ és a szűkebb közösség dolgait egy sör mellett.

Hogy elégedett-e? Eltöpreng a kérdésen, eddig ugyanis nem volt ideje tűnődni ezen a problémán. Talán igen, mert lelkiismerete szerint mindig megtette a tőle telhető maximumot.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése