Körtély Sándor

Közgazdász,

Nyíregyháza

szszb_05-64_kortely_sandor.jpgAmikor számba vesszük az életút egyes állomásait, felidézzük a tovatűnt éveket, nem lehet más benyomásunk, minthogy tartalmas és eredményekben gazdag éveket mondhat a magáénak Körtély Sándor. Nemcsak azért, mert volt az életében egy olyan évtized, amikor befolyásolhatta Szabolcs-Szatmár megye fejlődését, hozzájárulhatott mai arculatának a kialakulásához, hanem azért is, mert sikerült megőriznie minden poszton és minden csábítás ellenére tisztességét, becsületességét.

1934-ben született Tiszacsegén egy munkáscsalád első gyermekeként. Utána még két testvérke született, de csak a húga maradt életben. Édesapja a debreceni postaigazgatóságon telefonszerelőként dolgozott, édesanyja a háztartást vezette.

Általános iskolai tanulmányait, az első négy osztályt Tiszacsegén végezte, utána − magántanulóként − polgári iskolába járt. 1948-ban Debrecenbe került a Társulati Kereskedelmi Fiú Középiskolába, amit az államosítás után közgazdasági technikummá kereszteltek.

1952-ben érettségizett, s rögtön felvették a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemre. Két év általános képzés után specializálódni kellett, ő az általános kar területfejlesztési és gazdaságföldrajzi szakát választotta. Ezt a döntését később se bánta meg, hiszen mindig nagy kihívások, olykor látványos, mindenesetre a jövendőt is meghatározó feladatok várták.

1956-ban diplomázott. Több álláslehetőség közül választhatott, de mivel az előző esztendőben a megyében volt gyakorlaton, ide húzta a szíve. Barátokat szerzett, s azt tapasztalta, hogy rengeteg megoldandó feladat vár rá. Akkoriban egyetlen városa volt a megyének, s az elképzelések között több város „alapítása” is szerepelt. Alakultak is egymás után „katonás” rendben.

A városi tanácson kezdett dolgozni, majd a megyei tanács tervosztályára került, ahol 1967-ig főelőadóként dolgozott. Ekkor áthívták a megyei pártbizottságra, ahol szélesebb látókörre tehetett szert, beleláthatott az országos összefüggésekbe is. Nem pártmunkásként kellett dolgoznia, hanem elemző közgazdászként.

Szükség is volt a szakértelmére, hiszen ekkoriban indult a „gazdasági mechanizmusnak” nevezett gazdasági átalakulás folyamata, kellettek a felkészült szakemberek, akik a különféle előterjesztésekhez korrekt gazdasági elemzéseket tudnak készíteni.

1973-ban visszakerült a megyei tanács tervosztályára, de már osztályvezetőként. Itt voltaképpen az lett a feladata, hogy megvalósítsa azt a koncepciót, amit a pártbizottságon az ő közreműködésével is kidolgoztak. Ebben az időszakban óriási fejlődésen ment keresztül a megye, nagyszabású iparosodás kezdődött kormányzati segítséggel. Részt vett a megye közművesítési programjának kidolgozásában és a megvalósításában. Negyvenkét településen juthattak így jó ivóvízhez az ott élők. Győzött az a felismerés, hogy az elmaradott térségeket fejleszteni kell, mert különben kettészakad az ország, s az nem jó senkinek sem. Így a III. ötéves tervben terven felül százmilliót, a negyedikben csaknem ötszázmilliót kapott a megye, amit iparfejlesztésre és területfejlesztésre lehetett fordítani. Sajnos, ez az időszak hamar véget ért, pedig éppen a jelenlegi körülmények igazolják, hogy nagy szükség lenne a lemaradás megszüntetésére.

Jó lenne, ha meg tudná ismételni a megye ezt az időszakot, de erre aligha van remény.

Ezerkilencszáznyolcvanban az OTP megyei igazgatóságának az élére került. Mivel korábban is gyakran kapcsolatba került a pénzintézettel, illetve a beruházások lebonyolításához szükség volt „pénzügyes” ismeretekre, nem jelentett nagy törést a munkakörváltás. Irányításával az OTP nagyarányú lakásépítési programba kezdett. Az elkészült épületeket, lakótelepeket lehet szidni, azonban megépülésük − a maguk korában − óriási eredménynek számított.

Pénzintézeti vezetőként nagy-nagy emberi tapasztalatokra tett szert, hiszen Magyarországon mindig is nagy volt a pénzéhség, tőke pedig sokkal kevesebb. Egy ilyen munkakörben kellő szigorúsággal, fegyelmezettséggel lehetett csak tisztának maradni. De másképpen nem volt érdemes.

1960-ban megnősült. Felesége gyógypedagógiai tanárként dolgozott. Egy gyermekük született 1964-ben. Sajnos, 1984-ben egy szívinfarktus után a feleségének nyugdíjba kellett vonulnia. 1987-ben szívműtétet is végrehajtottak rajta. A lányuk jelenleg fogorvosként dolgozik. Egy kisfiú unokával ajándékozta meg őket, aki sok-sok örömöt szerez a nagyszülőknek.

A rendszerváltás előtt a Hazafias Népfront megszűnéséig két cikluson keresztül annak elnöke is volt. Szerette ezt a megbízatást, mert mindent meg lehetett mondani, és igazán jó közösségi színteret lehetett teremteni.

A rendszerváltás óta semmilyen pártnak nem tagja, és nem politizál. Amikor elérte a hatvanadik születésnapját, azonnal megírta a nyugdíjaztatási kérelmét. Nem akart tovább dolgozni, elég volt. Vállalják mások a stresszt. Visszatekintve, úgy érzi, helyesen döntött.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése