Kőrösiné Bódi Judit

Régiókoordinátor, Észak-alföldi Régió,

Hajdúnánás

hb_3-138_korosine_bodi_judit.jpgA Hajdúnánáson 1974-ben született Bódi Judit fiatalon, ötévi szakmai munka után került a közéletbe, ahol egyszerre kell városi, megyei és regionális kérdésekkel foglalkoznia.

Szívesen emlékszik vissza diákkorára: a szülővárosában töltött általános iskolai évek után – agármérnök édesapja nyomdokain haladva – került az akkori Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Karára, ahol 1997-ben agrármérnök diplomát szerzett. A gondtalan, jó kedvű debreceni diákévek után szeretett szülővárosába tért vissza, s 2002-ig agrármérnökként dolgozott a Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Részvénytársaságnál.

Ma is Hajdúnánáson él ugyancsak agrármérnök férjével, Kőrösi Róberttel, de munkája ma már szinte naponta szólítja a város-, vagy a megyehatáron kívülre.

Kőrösiné Bódi Judit a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Területfejlesztési Hivatalának észak-alföldi régiókoordinátora, s 2002 októberétől a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés tagjaként vezeti a regionális kapcsolatok bizottságát, ahol – mint mondja – a hivatali munkájához szorosan kapcsolódó célokat, feladatokat tűztek ki maguk elé. Szülővárosa közéletében is aktívan kiveszi a részét az önkormányzat szocialista képviselőjeként.

– Régiókoordinátorként az Észak-alföldi Régió kistérségi megbízotti hálózatát vezetem, ahová huszonhárom kistérségi megbízott tartozik – mondja.

A fiatal politikus szinte felvillanyozódik, amikor szakmai munkájáról beszél. Tevékenységének egy része, mint az iskolabuszigény felmérése, a pályázati monitoringkészítés, vagy a kistérségi fejlesztési koncepciók készítése a minisztériumok előkészítő munkáihoz kapcsolódik.

– A területfejlesztési célok megvalósításában fontos szerep hárul a kistérségi megbízottakra, akiknek és a regionális koordinátornak is együtt kell működnie mindazon közigazgatási és civil szervekkel, szervezetekkel, amelyek tevékenysége a kistérség területfejlesztésével, a társulás tevékenységnek eredményességével kapcsolatban van.

– Fiatalon kaptam arra lehetőséget, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben és az általam vezetett bizottságban részese lehessek olyan, eddig kevésbé ismert folyamatoknak, mint a regionalizmus, a régiók, a kistérségek kialakítása és az uniós csatlakozás közvetlen következményei, eseményei – jelzi, hogy választott tisztségéből fakadó feladatai szorosan összefüggenek szakmai munkájával. Kőrösiné Bódi Judit a régiós tudat kialakításának elősegítését és a kistérségek megerősítését tekinti a jelenlegi legfontosabb szakmai tennivalónak.

Amikor kicsit eltöpreng azon, hogy számos vállalása, megbízatása közül melyiket tekintette a legnagyobb kihívásnak, gondolatai visszatérnek szülővárosába: „Fiatalon, önkormányzati gyakorlat nélkül kerültem be a hajdúnánási önkormányzatba. Jóllehet voltak közéleti, politikai tapasztalataim az országgyűlési, illetve a helyhatósági választások időszakából, az önkormányzati-testületi munka ismeretlennek tűnt számomra”.

Várakozások és aggályok egyaránt munkáltak benne, amikor átvette a mandátumát: vajon meg tud-e felelni a – többnyire személyesen is ismert – választói bizalmának? Az egy évvel a voksolások után megvont mérleg, „mit ígértünk és mit teljesítettünk?” aztán meglehetősen pozitívra sikeredett a fiatal szocialista politikusnak. Első helyen a szennyvíz-elvezetési program megvalósítását említi, amely régi vágya volt már a nánásiaknak.

Annak még inkább örült, hogy a kormány az MSZP-frakció határozott kezdeményezésére döntött a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium felújításának mintegy 350 millió forintos támogatásáról. Megemlíti, hogy mindkét ügyben segítségükre volt Nagy Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő, aki felkarolta azt a javaslatát is, hogy a három hajdúváros – Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás – a kapcsolódó kistelepülésekkel együtt dolgozzon ki közös kistérségi fejlesztési koncepciót és programot azért, hogy jobb feltételei legyenek a hazai és az uniós támogatások eredményes megpályázásának, fogadásának.

Kőrösiné Bódi Judit 2004. elején ismét jelentős pozícióval növelte nem kevés megbízatásainak számát: az MSZP Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlése a párt megyei alelnökévé választotta. Az ön-kormányzati és területpolitikai koordinációs alelnöki posztot újólag hozta létre a párttestület, s elsőként Bódi Judit kapott bizalmat a megyei küldöttektől.

– Az MSZP megyei szövetsége rendkívül fontosnak tartja az önkormányzatokkal való kapcsolattartást, és az EU-csatlakozásból adódó lehetőségek kihasználását. Új pártpozíciómban, mint ahogy szakmai munkámban is, ahhoz szeretnék hozzájárulni, hogy információhiány miatt egyetlen önkormányzat se essen el hazai vagy uniós forrásoktól – summázta távlatos, de konkrét terveit az MSZP fiatal hajdú-bihari alelnöke.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése