Kormos Dénes

A megyei közgyűlés alelnöke

Miskolc

baz_05_08_kormos_denes_1.jpgA pedagógusi pályáról érkezett a politikusok közé Kormos Dénes, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke, ahol stílszerűen az oktatáshoz, valamint a közgyűjteményekhez, közművelődéshez, gyermekvédelemhez, szociális ellátáshoz kapcsolódó tevékenységekkel foglalkozik. Mellette egyetemi oktatóként gyakorolja szakmáját.

A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán biológia–rajz szakos tanárként szerzett diplomát, majd a debrecei Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkara következett, kutató-fejlesztő szakpedagógusként végzett. Az élethosszig tartó képzés elvét alkalmazva multiplikátori végzettséget is szerzett, a Pécsi Tudományegyetemen közoktatás-vezetői szakvizsgát tett – mindezt munka mellett.

Preparátor tanszéki munkatársként kezdte Egerben a főiskolán, majd Tiszaújvárosban folytatta tanárként, ahol az alelnökség előtt, legutoljára mint az Általános és Művészeti Iskola Pedagógiai Szakszolgálat pedagógiai igazgatója tevékenykedett. A megyeháza patinás épületének tágas irodájában beszélhettünk alelnöki munkájáról. Nem csak a szakterületek hivatalon belüli felügyeletével foglalkozik, hanem divatos kifejezéssel élve a projektek generálásával, a nemzetközi szakmai rendezvényeken is rendszeresen részt vesz, a megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatai közül pedig a dél-holland partnerség tartozik a reszortjába, valamint az Európai Régiók Gyűlésének szakbizottságában is képviseli a megyét.

Az oktatás, kultúra területén is igyekszik képviselni, megjeleníteni a térségi szemléleti elvet, szorgalmazza a komplex humánerőforrás-fejlesztés és a területfejlesztés szoros kapcsolatának megvalósítását.

A saját intézmények működtetésén túl szakmai, hálózati programokat is szerveznek, vagyis szolgáltatnak a többi intézmény, illetve az iskolafenntartók számára. Ebbe a körbe tartozik például a korai fejlesztés.

„Ha nem kezdik el időben, akkor potenciális vesztesek lesznek az érintettek” – vélekedik jelentős pedagógusi tapasztalattal a háta mögött a tevékenység szükségességéről Kormos Dénes. A másik kiemelt fontosságú szolgáltatásuk a tehetséggondozás.

A megyei önkormányzat fenntartásába számos középiskola, köztük szakképző intézmények kerültek az elmúlt években – ezért is, de a középszintű szervezői szerepkörből fakadóan is nagy jelentőséget tulajdonítanak a szakképzés megújításának. A koncepció lényege a térségi, integrált központok létrehozása, amiből 3-4-et alakítanának ki a megyében, amire a pályázatot beadták. Céljuk a szakképzés közelebb vivése a munkaerő-piaci igényekhez, ennek megfelelően a modern technikák, technológiák ismeretének elsajátítása a szakképzés során, ami komoly fejlesztést igényel. A képzés mellett nagy jelentőséget kap a munkatapasztalat szerzése is.

„Amit megtanult elméletben, meg is csinálja a gyakorlatban, amiért ellenszolgáltatást kap, tehát lássa benne a saját érdekét” – fogalmazta meg a kitűzött célt az alelnök.

Program és forráskoncentráció keretében a gazdaságilag elmaradott vidékeken élőket is szeretnék helyzetbe hozni, ahová a befektető nem megy oda. A teljes projekt megvalósítása mintegy hárommilliárd forint költséggel jár. A végzés után rögtön szeretnék munkához juttatni a fiatalokat – ezzel kapcsolatban célirányos közmunkaprogramok beindítására van szükség a települési önkormányzatok és a gazdasági élet szereplőinek bevonásával. A nyelvi képzésen belül nagyobb teret kell szentelni a szakmai nyelv megismerésének.

A gyermekvédelem keretében mintegy kétezer-háromszáz gondozott él a megyében – az intézmények átalakítása folyamatosan halad –, azonban a nevelőszülői és lakásotthoni elhelyezést preferálják.

A súlyos személyiségzavaros gyerekek, fiatalok esetében időszakos speciális ellátást kell szervezni. A szociális alapellátás hiányosságai általában a megyénél csapódnak le. Az ezzel kapcsolatos koncepció is elkészült, a megvalósítás a költségvetés függvénye. A közgyűjtemények területén cél látogatóbaráttá alakítani a múzeumokat, amelyeket szeretnék bekapcsolni az idegenforgalom vérkeringésébe. A közművelődés területén az informatikai fejlesztés az egyik kiemelt feladat. A sport terén ugyancsak háttértevékenységgel foglalkoznak. A projektgenerálás mellett a megvalósításra is figyelni kell – csak így tud a feladatok ellátására külső forrást bevonni az önkormányzat.

A hivatali teendők mellett a családban is helyt kell állni Kormos Dénesnek, ami nem kis feladatnak ígérkezik, mivel lánya végzős egyetemista, fia pedig érettségi előtt áll…

Kedvenc hobbija a ház körüli kertészkedés, a képzőművészet iránti érdeklődés is megmaradt, szívesen utazik a családdal, arra is szakít időt, hogy a szakmából ne essen ki. Óraadóként tevékenykedik a Miskolci Egyetemen.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése