Kölcsönkenyér visszajár

Írta: Arany Piroska   

hargitai_b_kolcsonkenyer.jpgElkezdődött a tanév, és egyszer csak én lettem a hetes. Az isiben mindenki lesz hetes, mert úgy igazságos, hogy ne csak azt tudjuk, hogy milyen az, ha nekünk kell szót fogadni, hanem azt is próbáljuk ki, milyen, ha mi tartunk rendet a gyerekek között.

Mindig ketten vagyunk hetesek, az egyik a füzetosztó meg mondjuk virágöntöző, a másik meg írja, hogy ki a rossz, míg nincs benn a tanító néni. De ez nem könnyű ám, és van, aki nem is tud rendet tartani. Ott van mondjuk a Karesz, aki olyan szigorú, hogy szót kell neki fogadni; olvastat bennünket, és mondja, hogy ki következik, egész addig, míg a tanító be nem jön, és megdicséri Kareszt, hogy tudtam, hogy terád lehet számítani.

Egyszer meg az volt, hogy sietni kellett, mert szünet után még kezet is kellett mosni, hogy a focizós kezünktől ne legyen maszatos az írás füzet. Olyankor nagy a zaj meg az ugrálás. És pont Szilvike volt a füzetosztó-hetes, és ő kapkodva osztotta a füzeteket, és nekem nem hozta, csak odadobta. És a füzetemnek leszakadt az eleje, és olyan lett, mintha a szemetes kukából húzták volna ki. És akkor a Szilvike arra kért, ne áruljam el, majd ő inkább megragasztja, de nem volt ott a ragasztója, nekem meg sosincs itt, és a tanító néni felmutatta a füzetemet, hogy kié ez a rémség? És akkor én felálltam, és kezdeni akartam, hogy mert Szilvike dobálta, hát akkor látom, hogy Szilvike úgy néz rám, mint a kisangyal a karácsonyi szentképen, és még a kezét is összeteszi, és én inkább leültem, pedig akkor, azért is feketét kaptam.

Amikor meg Tibi a hetes, csak ordibál, hogy csend legyen, mert megmondlak, és ettől egyáltalán nem leszünk csendben. A tanító néni bejön, és haragosan kéri az ellenőrzőket. És beírja nekem, hogy magatartás fekete pont, mert a Tibi, hiába a barátom, először az én nevemet írta fel a rosszak közé.

Az anyum otthon tiszta ideg lett, hogy mi ez a fekete a magatartásból. Mondtam, hogy Tibike felírt, hogy én voltam rossz, pedig nem is, de tényleg nem.

Én nem vagyok egy bőgőmasina, mert egy fiú az ne bőgjön, de amikor az anyum tőlem szomorú, akkor belejön a torkomba az a sírógombóc.

Akkor este, sokáig forgolódtam, és azt gondoltam, hogy a Tibit, még ha jó is együtt focizni, mégis meg kéne bosszulnom, csakazértis.

De nagyon nehezen tudtam egy jó bosszút kitalálni, és az anyum mikor látta, hogy nem alszom, azt mondta, hogy majd együtt kitaláljuk, legyek nyugodt.

És egyszer csak én lettem a hetes, és az anyum reggel szólt, hogy most aztán kölcsönkenyér visszajár, írd fel őket, hadd tudja meg Tibi, hogy milyen gonosz volt veled, hadd kapjon csak fekete pontot ő is, meg az elszakított füzetedért Szilvike is.

Reggel odaálltam a táblához, fogtam a krétát, hogy felírjam őket. Csodálkoztam is, hogy miért nem örülök. Ezért bátorítottam magamat, hogy na, most kölcsönkenyér visszajár, na, most lehet bosszút állni! De mégse nem kezdtem írni a táblára. Mert majd amikor egyikünk se lesz hetes, amikor egész évben barátok vagyunk, még nyáron is, amikor Tibikével szeretek leginkább focizni, és Szilvikének a szeme is eszemben van sokszor – vagyis majdnem mindig – akkor… Én hogy írnám fel őket rossznak?

Abban a percben kivettem a füzeteket Ricsi kezéből, és odaadtam a krétát, hogy írja ő a rosszakat a táblára. És Ricsi írta a rosszakat, és írta, akit akart, és én osztottam ki a füzeteket, és kész.

Ám amikor hazamentem, az anyum egyből megkérdezte, hogy na, felírtad őket? Mondtam, hogy nem. Hogyhogy nem? Anyukám, nem tudok én úgy haragudni, ahogy pedig szeretnék. És az anyum azt mondta, hogy előre sejtette, mert sajnos őhozzá hasonlítok. Hogy ez miért sajnos, mikor én anyut pont ilyennek szeretem?

Most is adott átölelős puszikat, pedig nem is tettem meg, amit kiterveltünk – és mégis!

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése

Csendes utcán

Hargitai Beáta alkotása …olyan csendességgel lopodzott be az utcába az idő, hogy senki nem vette észre ezt az alattomos munkát. Megkoptak fenn magasan a cserepek, kicsit beázott a homlokzati fal,... Tartalom megtekintése