Kiss Antal

Gyógyszerész,

Hajdúhadház, Bocskaikert

hb_4-158_kiss_antal.jpgFelváltotta az ötödik x-et a patikai tevékenység gyakorlása során Kiss Antal, aki a hajdúhadházi gyógyszertárban 41 éven át látta el a helybelieket tablettákkal, porokkal, szemcseppekkel, főzetekkel, forrázatokkal. A ma nemzedéke el sem tudja képzelni, mennyivel másabb volt patikusnak lenni pár évtizede, mint manapság: most leemeli a polcról a dobozt, míg régebben a kreativitását és az ötleteit is megmutathatta, azokat, amelyeket a magisztrális termékek elkészítése során egyre jobban tökéletesített a gyógyszerész. Az 1960–70-es években az összes forgalom 80 százalékát tették ki ezek a készítmények, amelyeket szívesebben rendeltek, különösen az idősebb orvosok. Még azt is tudta a patikus, hogy melyik orvos milyen szert ír föl gyakrabban. Személyre szóló gyógyszereket alkottak az orvosok és a gyógyszerészek a betegek érdekében. A testsúlyt, a fejlettséget és az érzékenységet is figyelembe vették egy beteg gyógyszerének az összeállításánál.

Kiss Antal Hajdúhadházon született 1935. szeptember 10-én Kálmánczi Ilona háztartásbeli édesanya és Kiss Antal férfiszabó fiaként. Testvére, Ilona gimnáziumi tanár. Felesége dr. Linkó Mária, családorvos Nyírbogáton. Felnőtt lánya, Andrea tragikus balesetben 35 évesen hunyt el.

A patinás debreceni Csokonai-gimnáziumban tett érettségit 1954-ben, és Sopronban akarta folytatni a tanulmányait. Az akkori politikai rendszer a „maszek” édesapa miatt bezárta az egyetem kapuját a tanulni vágyó fiú előtt. A véletlen egyengette az útját: védőnő nagynénjét meglátogatva, Tégláson találkozott Hódsági László gyógyszerésszel, aki körbevezette az officinában, a laborban és az irodában, s azzal biztatta: nyugis hely ez, öcskös, gyere patikusnak! A következő jelentkezési lapot már a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi karára adta be, ahová felvették. Amennyire nem készült a pályára, annyira megszerette.

Nosztalgiával említi, hogy régebben a falu társadalmi életének központjául is szolgált a patika. Jött az orvos, az állatorvos, és értelmiségi műhely, alkotó eszmecsere színtere lett a gyógyszertár. A betegek is szívesebben kérdeztek, mint a rendelőben: ott őszintébben megnyílhattak, és idő is több jutott rájuk.

A mai zsúfoltságot sem ismerték, naponta 6–10 beteg nyitott be a patikába. A kor szelleméhez igazodva csak akkor ment el a falusi ember az orvoshoz, amikor már igazán beteg volt.

Időközben fejlődött a gyógyszerészet, és megjelentek a piacon a nagy gyógyszergyárak termékei. Megkezdődött a verseny a betegek pénztárcájáért. Kiss Antal gyógyszerész úr egyébként sem hitt a csodagyógyszerekben, a mindenre jónak kikiáltott sikertermékekben. Ő még jól emlékszik azokra az időkre, amikor a kevert porból igen sokat fogyasztó betegnek már adott a patikus újabb csomagocskát, helyette az ugyanúgy kinéző placebót nyújtotta át. Nemsokára hálásan köszönte meg a beteg a „gyógyszert”…

Ma az állandó reklámok csábítanak a fogyasztásra: a legújabb készítményt is azonnal keresik a gyógyszertárban. Érdekes kérdést feszegetünk Kiss úrral. A tekintélyről esik a szó, amely manapság mintha csak politikai értelemben hangzana el. Pedig pár évtizeddel ezelőtt a gyógyszerészt megsüvegelték a faluban, osztatlan tekintélynek örvendett az értelmiségiek és a kétkezi földművesek körében egyaránt. Személyesen ismert mindenkit Hajdúhadházon, nemzedékek tagjairól tudta, kinek mi volt a baja. Kifejlesztett 5–7 alkotóelem felhasználásával egy bizonyos kevert port. Meggyőződése, hogy az emberi szervezet kitermelheti a baktériumok, a vírusok elpusztításához szükséges ellenanyagot. Személyesen is megtapasztalta, hisz a valamikori idegbecsípődésére hiába vett be háromszoros adagot a fájdalomcsillapítóból, nem használt.

Kiss Antal a több mint négy évtizednyi patikusi hivatásából jól tudja, ha hisz a beteg a készítményben, az orvosában és a gyógyszerészben, akkor használ a termék. Jól tudja, hisz’ harmincnégy évig a megyei gyógyszertári központ alkalmazottjaként – érdekes egybeesés – nyugdíjazása után magángyógyszerészként próbálta ki önmagát.

A gyógyszerfogyasztási szokások átalakulnak az életmód változásával. Ma gyakran tartanak vitaminkúrát az emberek, és általában akkor is tablettákhoz nyúlnak, amikor még nem kellene.

Lelkiismerete szerint inkább lebeszéli a túlzott gyógyszerszedésről a betegeket, de a reklámok és az orvos rendelése együttesen fejti ki hatását.

Kiss Antal az eltelt évtizedek alatt szinte állandóan ügyelt a hajdúhadházi patikában, amit ma már a keresztfia, édes unokaöccse, Tóth Attila működtet.

Az idős gyógyszerész a csodálatos kertjét szereti ápolni, mint mondja: jobb ez, mint az Andaxin. Az önkormányzat, a minisztérium és a gyógyszerészet vezetői több kitüntetéssel ismerték el példaadó hozzáállását, tudását, szaktudását, emberségét.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése