Kárándi Imre

Vállalkozó,

Téglás

hb_3-192_karandi_imre.jpgA sűrű fillér és a ritka forint példázata jellemzi a Membrán üzletház születését és tíz éves pályafutását. Nemcsak a városban, hanem a környező településeken, Bökönyben, Geszteréden, Újfehértón, Hajdúhadházon, Érpatakon élők is profitálnak abból, hogy Kárándi Imre nem pusztán egy üzletházat hozott létre, hanem kereskedelmi tevékenységét olyan cégfilozófia alapján irányítja, amely a lakosok elégedettségét tűzi célul. Az üzletházban nagy segítséget jelent számára az édesanyja, aki élete derekán valósíthatja meg álmát: hisz mindig is kereskedő szeretett volna lenni. Az ő ízlését dicséri az áruk esztétikus elhelyezése a polcokon, és a vevőkkel való foglalkozást sok végzett kereskedő tanulhatná nála.

Kárándi Imre Debrecenben született 1964. április 2-án. Édesanyja lánynevén Kemecsei Róza. Édesapja néhai Kárándi Imre faesztergályos volt, vállalkozást is szervezett. A felesége Bíró Erika háztartásbeli. Házasságukból három gyermek született, a legidősebb Krisztina, másodikos a debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolában. Tünde hetedikes és a „trónörökös” Zsolt hétéves.

Mindig is a híradástechnika vonzotta Kárándi Imrét. A Mechwart András Gépipari Technikumban szerzett bizonyítványt. Három évet dolgozott a Medicorban és az érdeklődése a számítógépek világa felé irányult. Az egykori Commodore 64-es gépen ismerkedett a komputerrel. Azóta pedig szinte mindent megtanult az informatikáról. Ma már többoldalas színes prospektust készít a Membrán üzletházról a számítógép segítségével.

Tíz évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy egy kereskedelmi vállalkozást indít a nagyszülők lakóhelyén, Tégláson. Először egy ötvenhat négyzetméteres kisboltban gázszerelvényeket árusított. Kétszer modernizálták, előtte pedig kétszer lebontották az említett üzletet.

Ma Téglás belvárosában 600 négyzetméteren kínálnak mintegy tízezerféle terméket. Fő profiljuk szerint műszaki termékeket árusítanak: a víz-, gáz- és fűtésszerelési anyagok mellett vasszerelvényeket, iparcikket, papírárut, edényeket, háztartási cikkeket, műanyag árut, játékot, ruházati termékeket, cipőt, híradástechnikai cikkeket, ajándékot, porcelánt, óra-ékszert, könyvet, illatszert, vegyi árut, méterárut, lakástextíliát, gyermekruházatot és bébi árut, PVC-padlót, tapétát, padlószőnyeget, alkatrészeket kínálnak a Membránban. A kiskereskedelmi tevékenység az éves árbevételnek csupán egyharmadát adja. Mint arról a tulajdonos beszél: a nagy cégek beszállítóiként szereztek rangot a jó minőséggel és a pontos határidőkkel.

A közelmúltban bővítették a palettát: két új boltot nyitottak, az egyikben növényvédő szert, a másikban használt műszaki cikkeket árusítanak.

Alig értek haza a szentestére, még december 24-én a késő délutáni órákban is hordták ki a megrendeléseket. A téglásiak ingyen vehetik igénybe a házhozszállítást. A környékbeli falvakban, városokban élők is gyakorta kérik ezt a szolgáltatást.

Mint azt Kárándi Imre és az édesanyja is magától értetődőnek tartja: a legfontosabb, hogy az ügyfél elégedett legyen. Ennek érdekében nemcsak jóval alacsonyabb áron vehetik meg a termékeket, mint a nagyobb városokban, hanem a filléres alkatrészek cseréje miatt sem kell kidobni a több ezer forintos háztartási gépet. A kereskedelem mellett igen szerteágazó szolgáltatásokat nyújtanak, mint például fénymásolás, amatőr filmkidolgozás, kulcsmásolás, spirálozás, hitelügyintézés, CD-írás, bélyegzőkészítés, számítógép-javítás, klímák, riasztók, kamerarendszerek telepítése, névjegykártya-készítés.

Az áruház folyamatosan megújul, udvart, szociális helységeket, raktárt alakítottak ki. A közeljövőben az áruház nagyságához és színvonalához méltó bejáratot hoznak létre. Tetőteret is alakítanak, hisz az áruk csak szűkösen férnek el a jelenlegi körülmények között.

A város vezetése is nagyra értékeli azt a missziót, amit Kárándi Imre megvalósít. A városi önkormányzat a kitüntetés alapításának évében, ezerkilencszázkilencvenhétben, az elsők közt adományozta a Membrán üzletház tulajdonosának a Téglás Városért elismerést. Számtalanszor segítik az arra érdemes tevékenységet végzőket, vagy a rászoruló közösségeket pénzzel, díjjal, ajándékkal.

Kárándi úr azt vallja, ha segít valaki, tegye mindezt önzetlenül. Épp ezért gyakran nem is mennek el személyesen az általuk támogatott rendezvényre. Nem az érdeklődés hiánya miatt, hanem szerénységből.

Az önmegvalósítás művészete címet viselő tanfolyamon a test, a lélek, a szellem örök kérdéseivel ismerkedik Kárándi Imre. Molnár Gábor tanfolyamán a hasonló érdeklődésű emberek erősítik meg egymást abban, hogy jó úton járnak, hogy élni csak úgy érdemes, ha erőnk szerint munkálkodunk azoknak a közösségeknek a javára, amelyek tőlünk várják az anyagi és az erkölcsi törődést.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése