Vatai Imréné

Jegyző,

Téglás

hb_02-194_vatai_imrene.jpgHa egy közösség sikeresen működik, mindig érdemes megnézni, kik állnak a háttérben. A véletlenszerű kialakulásnak ugyanis szinte nincs esélye. Vatai Imréné született Marján Ilona jegyző nagyon sokat tett azért, hogy Téglás ma önálló arculattal rendelkező kisváros legyen. Azzal a jó érzéssel léphet ki reggelente az ajtón, hogy nemcsak a saját lelkiismerete szerint tesz meg mindent a városlakók érdekében, hanem tudják ezt róla minden fórumon.

Tégláson született 1953. január 23-án. Édesanyja, néhai Nagy Erzsébet, a Hajdúsági Iparművekben dolgozott. Édesapja, Marján Pál, szintén a HIM-ben kereste a család kenyerét mint csoportvezető. Sajnos, már ő sem él. Nővére, Erzsébet, könyvelő, húga, Mária bölcsődei élelmezésvezető. Férje, Vatai Imre, mezőgazdasági, kereskedelmi és szolgáltató vállalkozást irányít. Két fiuk született, Csaba dísznövényüzletet vezet Nyíregyházán. Ő már családot alapított, neje Ildikó, kislányuk a hároméves Kitti. Balázs az édesapjával dolgozik a vállalkozásban.

A debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett a jegyzőnő. Mint a legtöbben Tégláson, ő is a HIM-ben kezdett dolgozni. Hamarosan férjhez ment. Tréfásan jegyzi meg az asszony, hogy eleinte nem is tudta, udvarol-e neki a fiú, amikor hazakíséri, mivel ő is ugyanabban az utcában lakott. Ám a nagykorúság után azonnal feleségül kérte, s azóta élnek boldog házasságban.

Anyakönyvvezetőnek jött 1976-ban a nagyközségi tanácsra, s egyre fontosabb feladatokkal látták el. Az asszony örömmel vetette bele magát a másfajta közéletiségbe, mint amit tapasztalt a HIM-ben. 1984-től Hadháztégláson dolgozott a pénzügyi osztály vezetőjeként. Az önálló jogi személyiségű osztályon megtanulta, milyen dolog felelősen  irányítani az osztályt, szervezni az intézmények anyagi ügyeit. S mint jó gazdasszony, arra is ügyelt, hogy a kasszából soha ne fogyjon ki a pénz.

Ezt a tevékenységet igencsak eredményesen folytatta. Közben elvégezte az Államigazgatási Főiskolát. 1990-ben megpályázta és elnyerte a jegyzői állást Hadháztégláson. 1991-ben lett Téglás város jegyzője.

– Bármi történjen a település életében, én már a következő lépésen gondolkodom – avat a műhelytitkokba Vatainé. – Mivel nagyon szeretek az emberekkel foglalkozni, nem érzem, hogy ez időnként fárasztó lenne. Pedig a hivatalhoz tartozó 30 alkalmazott (közülük 22 köztisztviselő), valamint a település életének mindennapjai adnak fejtörést.

A jegyzőnő azért hozzáteszi, hogy a közügyekkel foglalkozó embert időnként érik atrocitások, de ő igyekszik túltenni magát ezeken. Ma már történelem, hogy a két szomszédos település, Téglás és Hajdúhadház sok éven át közös tanácsot alakíthatott. A társközségek pedig rendre azt nézték, mit kap a másik. Mint kisebb testvér, Téglás a maradékkal érhette be. Mára azonban ezt a lemaradást ügyesen behozták, s inkább egészséges versenynek lehetnek szemtanúi a két város lakói.

Téglásnak új színezetet ad, hogy a megyeszékhelyről, Debrecenből rendszeresen költöznek ki a panelból kertes házra vágyó. Itt megkapják az alapellátást ugyanúgy, mint a cívis városban. Kevés település mondhatja el magáról, hogy már csak 20 százaléknyi szennyvízhálózat hiányzik a városban. Évente aszfaltoznak több utcában. Átépült a városközpont, régi ruhájukat az új építési elképzelések szerintire cserélik a házak.

Noha az emberek nagyon szeretik városukat, azért a munkaerő megtartására sokféle tervet dédelgetnek Tégláson. Olyan ipari parkot akarnak létrehozni, amely nemcsak a mának, hanem a jövőnek a foglalkoztatási gondjait is megoldja. Erre azért is szükség van, mert sokan kényszerből vállalkoznak – zömében kereskednek –, s a szétosztható tortát már nem lehet többfelé darabolni. Ha olyan munkáltatók telepednek le, amelyek hasznos és jövedelmező tevékenységet adnának, bizonyára több vállalkozó választaná ismét az alkalmazotti életet. Fejlesztés előtt áll a Hajdú Rt. Elődje, a Hajdúsági Iparművek szinte egész Téglásnak adott munkát és kenyeret.

 Az egykori Dégenfeld-kastélyból szállót akar kialakítani a városi önkormányzat. Még az idegenforgalmi fejlesztés is szóba került. Annak viszont elsőbbséget adnak, hogy az ide látogatókkal szemben a helybeliek találjanak maguknak értelmes elfoglaltságot, s ha rászorulnak, a gondozási központ mentesíti őket a terhek egy része alól. Nemcsak a szociális, hanem a lelki, szellemi gondozásnak is a színtere ez az intézmény. Klubok, énekkar, színházi program, hogy csak néhányat emeljünk ki a felsorolásból.

Vatainé Ilikére nem igaz a mondás, hogy nem lehet valaki próféta a saját hazájában. Ő 30 évesen lett vezető, s közel két évtizede tölt be fontos pozíciót Téglás életében. Nemrégiben azért örült, mert az országgyűlési választásokat bonyolították le, sikerrel. Szabadidejében az unokájával játszik, virágait ápolja vagy utazik.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése