Szentpéteriné Zeller Edit

Vezető főtanácsos,

Téglás

hb_02-192_szentpeterine_zeller_edit.jpg A kulturális élet szervezőjeként, a téglási közélet egyik fontos szereplőjeként ismerik a helybeliek Szentpéteriné Zeller Edit vezető főtanácsost. Az újfehértói születésű asszony ma alig győzi felsorolni, mi mindennel foglalkozik. Valamennyi tevékenysége a városban élők közérzetének javításához, műveltségi szintjének emeléséhez kapcsolódik.

Szabolcs megye határáról Hajdú megye határára költözött Szentpéteriné. Tégláson otthonra lelt, és úgy érzi, a kisváros is befogadta őt. Édesanyjával, lánykori nevén Hajósi Máriával együtt laknak itt. Édesapja, néhai Zeller Dénes már nem lehet családja körében. Testvére, Dénes a vasútnál dolgozik.

Az újfehértói gimnáziumban tett érettségi után Edit a jogi egyetemre adta be jelentkezési lapját, ám úgy alakult az élete, hogy akkor a tanulás helyett a Hajdúsági Iparművekben vállalt állást. Bérelszámolóként tevékenykedett, és akkor egy életre elment a kedve a lélekölő, manuális munkától. Amikor az egyéniségéhez sokkal közelebb álló könyvtárba került, mintha fellélegzett volna. Jelentkezett az egri tanárképző főiskola könyvtár–pedagógia szakára. A kihelyezett tagozat előadásait a fővárosban hallgatta, vizsgázni is oda járt. 1981-től 1991-ig a HIM könyvtárát vezette.

1991-ben hívták meg a téglási városházára művelődésszervezőnek. Paradicsominak tűnt a lehetőség, amelyet egy agilis vezető tehetett a város érdekében. Edit így emlékszik erre:

– Érdekes helyzetnek lehettem tanúja – mondja. – Míg a HIM-ben jól felszerelt könyvtárban dolgozhattam, hisz köztudomású, az a cég a munkásság egyik fellegváraként tartották nyilván. A városnak azonban – alig valamivel a Hajdúhadháztól történt szétválás után – nem volt lehetősége minden intézményt nagyvonalúan elindítani. Ráadásul meg kellett küzdenünk egy korábbi beidegződéssel, mely szerint azt tartották a közművelődés egykori irányítói: nincs igény itt kulturális programokra. Én viszont azon fáradoztam, hogy felújítsuk a könyvtári rendezvényeket. Olyan izgalommal vártam például egy tárlatmegnyitót, hogy hányan, és kik jönnek el. S legnagyobb örömömre azt tapasztaltuk, hogy nemcsak az értelmiségiek, hanem a középfokú végzettségűek is érdeklődést mutattak. Megszámlálni is nehéz, hányféle programot honosítottunk meg, az a lényeg, hogy Téglásra visszatért az élet.

Egyedülálló, hogy a mozit a város visszavásárolta, és ma – annak ellenére, hogy a látogatók általában a multiplex mozikra esküdnek – ötletesen és nyereségesen működteti Téglás a mozit. Ráadásul nemcsak a fiatalok járnak a vetítésekre, igazolva ezzel, hogy a videókorszakban sem kell bezárni a mozit.

A helyi önkormányzat emellett még visszavette és működteti a sportpályát. A hagyományápolás elemének tartják, hogy a várossá válás évfordulóján, május elsején egész napos programmal ünnepeljenek. Így volt ez 2002-ben is, nagyszabású rendezvényen vettek részt a városlakók. A városnapon kívül még egy jelentős eseményen találkozhatnak a helybeliek, ez pedig szeptember utolsó hétvégéjén a szüreti bál, amelyen a megyei lovassportszövetség is aktívan közreműködik. Emellett felélesztették a báli hagyományt. Igen nehéz megszervezni úgy, hogy jelenleg nincs művelődési ház. Ám a nehézségek dacára ma már 3–400 ember jár el a bálra.

Ugyancsak meghonosították a kiállításokat, tárlatokat. 1994-ben avatták fel a városi könyvtárat. Szentpéteriné igen sokat tett azért, hogy ma a kultúra, a közművelődés egyre nagyobb szerepet töltsön be a helybeliek mindennapjaiban. Ráadásul sikerült megnyitni egy helytörténeti kiállítótermet, amelyben tárgyi és írásos anyagok mutatják be Téglás elmúlt évszázadait, az itt élők fáradságos küzdelmét a földdel, megingathatatlan elhatározásukat abban, hogy generációkon át őseik földjén akarnak boldogulni.

Edit számos szakterületen szerzett olyan jártasságot, amely profivá avatja. Az iskolaszék elnöke, a testvérvárosi kapcsolatok szervezője. Felelős szerkesztője a Téglási Krónika nevet viselő városi lapnak. Csak néhány téma az idei 2. számból, amely jelzi a városlakók sokoldalú érdeklődését: vállalkozók bálja, vénülő cigány show, évet zártak a polgárőrök, nőnapi ünnepség, képzőművészeti kiállítás, megyei népzenei fórum, az országgyűlési képviselőjelöltek bemutatása. A szépen megtervezett, szerkesztett, ízléses lap bepillantást enged a városlakóknak az intézmények hétköznapjaiba, hírt ad a téglási eseményekről, bemutatkozási lehetőséget kínál ifjú tollforgatóknak és versfaragóknak.

– Úgy gondolom, megtaláltam az életnek azt a területét, ahol a legszívesebben dolgozom, és merem remélni, hogy a leginkább kifejthetem képességeimet – hallottuk Szentpéteriné Zeller Edittől. – Örülök annak, hogy szülővárosom után a szomszéd várost is otthonomnak mondhatom, mert felnőtt életem minden eseménye Tégláshoz köt. Felemelő érzés, hogy az itt élők befogadtak. A Téglás Városért elnevezésű, ’96-ban megkapott kitüntetés nagy örömmel tölt el, hogy szándékaimat, munkámat új hazám is fontosnak tartja. Úgy érzem, számítanak rám.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése