Ölveti Lászlóné

Takarékszövetkezeti elnök, ügyvezető,

Hajdúhadház

hb_5-128_olveti_laszlone.jpgBárhol megállná a helyét nemcsak az országban, de az egész világon az a szép épület, amelynek felújítása révén már kibontakozik a kép, miként néz ki hamarosan a Hajdúsági Takarékszövetkezet. Az emeleten már végeztek, a pasztellszínű falak, a barna faajtók és a modern bútor az otthonosság érzetét keltik. Ölveti Lászlóné, született Nagy Margit helyesel: nemcsak a külső, hanem az üzletpolitikájuk is a családiasság jegyében fogalmazódott meg. Hiába a modern kor, a számítástechnika világa, itt az ügyfelek azt kapják, amire leginkább vágynak: személyre szóló pénzügyi tanácsot, csak nekik járó figyelmességet, közvetlenséget, udvariasságot. A bankok kicsit zárt világa itt az ismeretlen szavak szótárába tartozik, hisz a takarékszövetkezetek generációk pénzügyi központjának számítanak. Az idősebbek még jönnek a letéti kiskönyvvel, és akár hónapról hónapra tesznek félre valamennyi pénzt. Megvan ennek a takarékoskodási formának a bukéja, ez talán olyan szertartás, mint a vasárnap délelőtti templomlátogatás vagy a heti lottózás.

Már a szülei is ezen a településen látták meg a napvilágot. Ölvetiné édesanyja, néhai Tóth Eszter 69 évesen távozott, édesapja, a földműveléssel foglalkozó Nagy Sándor 83 éves koráig követhette szerettei életútját. Hét gyermeket neveltek fel békességben, szeretetben. A legidősebb fivér, Sándor katonatisztként szolgált, az 1956-ban vállalt szerepe miatt a mellőzöttség után 1990-ben rehabilitálták, ezredessé léptették elő, ám alig élte túl erkölcsi tisztességének visszaadását. Imre vasutas, a néhai Lajos szintén vasutas volt, Zsuzsánna háztartásbeli, Ilona nyugdíjas gyámügyi előadó, és 15 évvel a legidősebb testvér után született Margitka.

Férje, Ölveti László rendőrként védte a rábízottakat, körzeti megbízottnak nevezték ki Hajdúhadházon. 53 évesen azonban ő is örökre eltávozott. Házasságukból két fiúgyermek született: László, bizonyos értelemben követve apja nyomdokát, honvédtiszt lett, jelenleg százados. Neje, Szatmári Erika dajka. Három kislányuk született, Erika l8, Anett 15, Alexandra 12 éves. A kisebbik Ölveti fiú, Zsolt pénzügyi vezető itt a takarékszövetkezetben. Felesége, Domokos Viola közalkalmazott a városi rendőrkapitányságon. Mónika lányuk öt-, Szabolcs fiuk hároméves. Ők a debreceni lakást cserélték hajdúhadházira, a gyerekek, az unokák is itt keresik a boldogulás útját. Őseik földjén, fészekmelegben, megtartó családi, rokoni közösségben. Ezek a gyökerek jelentik a kapaszkodót számukra a folytonosan változó világban.

A debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban érettségizett Margitka 1965-ben, majd 1968-tól a takarékszövetkezet jelenti számára a második otthont. Tégláson, Bocskaikertben, Debrecenben, Debrecen-Józsán és a központi irodában, Hajdúhadházon 6 ezer ügyfél számláját vezetik. Bizonyára elismerést kelt pénzügyi körökben, hogy a betétállományuk eléri a 4,5 milliárd forintot. Hitelezésre 2,6 milliárdot helyeztek ki. Ebből 1,6 milliárd forintot lakásépítésre, -vásárlásra,  -felújításra vettek fel az öt irodájukban. A folyamatos növekedés jó érzéssel tölti el a takarékszövetkezet vezetését, ám Ölveti Lászlóné a realitásokkal számolva arról beszél: ma már kevesebben vesznek fel nagyobb hitelt. Itt is jellemző az eladósodottság. Akik önálló családi házra vagy lakásra vágytak, néhány év alatt ezt megtehették. Hiába olcsóbb itt a hitel, ha a 10 százalékos munkanélküliség mellett az emberek nem mernek erőn felül költekezni.

A kisemberek bankja mellett ma már igazi nagy forgalmú intézmények, vállalkozások vezetik itt a számlájukat. Ölvetiné Margitka büszke arra, hogy a város önkormányzata is átjött hozzájuk. A kölcsönös bizalom, a megbízhatóság mindennek az alapja. Emellett valamennyi olyan szolgáltatást nyújtanak, amelyeket eddig csak a kereskedelmi bankokban élvezhettek az ügyfelek. A számítógép itt is teret nyert, mind az öt iroda közt kiépült a rendszer. Így bármely városban hozzájuthat a pénzéhez az ügyfél. Az internethasználat természetes, aki akarja, SMS-üzenetet kaphat a számlája pénzmozgásáról. Bankjegy-automata segíti a még gyorsabb ügyintézést mind az öt iroda előtt.

Ölvetiné a nagycsaládból hozta magával a tágabb közösség iránti felelősségvállalás érzését. Tevékenykedett még a Hazafias Népfrontban, megválasztották tanácstagnak, végrehajtó bizottsági tagnak, most a harmadik ciklusban önkormányzati képviselő. 1994-től ő a képviselő-testület pénzügyi bizottságának a vezetője. A 2002-es önkormányzati választáson a tíz választókerületet nézve ő kapta a legtöbb szavazatot. 2005. december 3-án pedig a hajdú letelepedés 400 éves évfordulóján Bocskai-díjat vehetett át az ízig-vérig lokálpatrióta asszony. Generációk szűkebb pátriájának szeretete, elkötelezettsége és a közösség érdekében végzett kiemelkedő tevékenység alapozta meg a kimagasló elismerést.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése