Tóth Attila

A Gyógyszerész Kamara megyei elnöke,

Hajdúhadház

hb_4-156_toth_attila.jpgKisgyerekkoromtól kezdve sok időt töltöttem nagybátyám, Kiss Antal hajdúhadházi patikájában. Megtetszett a hely nyugodt, fegyelmezett légköre, a nagy szakmai biztonságot igénylő munka, és az, hogy bizalomra épülő kapcsolat van a gyógyszerész és a hozzá tanácsért, segítségért forduló betegek között. Így szinte természetes módon adódott a gyógyszerészi pálya választása.

A diploma megszerzése után olyan helyre akartam kerülni, ahol átfogó ismereteket lehet szerezni – ilyen volt 25 éve a debreceni Kígyó Patika. Ez akkor a megye vezető gyógyszertárának számított. Itt a betegek olyan gyógyszereket is megkaphattak, amelyek máshol elérhetetlenek voltak, mint például a külföldi gyógyszerek. A tárgyi tudáshoz valóban jó alapokat adott, de talán a nagy forgalomból adódóan a betegekkel általában ritkán alakulhatott ki személyes kapcsolat.

Három év után olyan új munkahelyet kerestem, ahol a gyógyszerészi szakmai tudást és szemléletet ugyancsak hasznosíthatom. Így kerültem a Biogal Gyógyszergyárba, kutatómérnöki munkakörbe, majd rövidesen a Kossuth Lajos Tudományegyetem Biokémia Tanszékére. Itt, bár Kiss László tanár úr mellett nagyon jó szakmai, emberi légkörben dolgoztam, sajnos, nem volt elég az anyagi fedezet a gyógyszerekkel kapcsolatos kutatásokra.

Az elkövetkező tíz évemet meghatározó döntés elé kerültem, amikor a DOTE Klinikai Kémiai Intézetében – melyet akkor Szent-Györgyi Albert Rákkutatási Alapítványa támogatott – folytathattam szakmai pályámat. Itt az élet kellően pezsgő és inspiráló volt. Elsősorban a klinikákról érkezett vér- és egyéb mintákból végeztünk laboratóriumi vizsgálatokat. Munkám része volt a döntően diszciplináris jellegű kutatómunka, illetve az orvostanhallgatók oktatásában való részvétel is. A Muszbek László professzor úr vezette intézet kitűnő helynek bizonyult a tanulásra, ismeretek szerzésére és kapcsolatok kiépítésére az egészségügyi ellátás legmagasabb szintjén, bel- és külföldön egyaránt. Itt szereztem szakvizsgát, klinikai laboratóriumi vizsgálatok tárgyában és ezáltal jogosítványt orvosi diagnosztikai laboratórium vezetéséhez.

Újabb fordulat az életemben, amikor Karmazsin László professzor úr meghívott laborvezetőnek a DOTE Gyermekklinikájára. Itt négy év alatt új, speciális gyermekgyógyászati laborvizsgálatok és technológiák bevezetésével is, sikerült egy színvonalas klinikai kémiai laboratóriumot kialakítani. Nagyon szerettem ezt a munkát, de sajnos, egzisztenciális okok miatt fel kellett hagynom vele – a közalkalmazotti fizetés ugyanis nem biztosította a családom megélhetését. Ebben az időszakban kezdett kiteljesedni a patikák privatizációja, melynek nyomán nagybátyám hívó szavára visszatértem eredeti szakmámhoz. Így jöttem haza Hajdúhadházra, ahol először a nagybátyámmal dolgoztam együtt az ő gyógyszertárában, majd 1997-ben megalapítottam a hajdúhadházi Szent Anna Patikát.

Sikerült az itt élő emberek közösségébe beilleszkedni, nemcsak szakmai, hanem személyes emberi kapcsolatokat is kialakítani. A patika mára meghatározóvá vált a város gyógyszerellátásában. Ráadásul olyan külső, belső megjelenéssel, igényes tervezéssel és kivitelezéssel, amellyel bármelyik nyugati országban felvenné a versenyt a helybeli gyógyszertárakkal. Ezt a megállapítást már az újságíró teszi hozzá, aki a fejlettnek tartott nyugati országokban számos helyen járt dekoratív megjelenésű patikában. Ahogy elnézem a hajdúsági kisvárost, tudva, hányan tartoznak a szegényebb réteg tagjai sorába vagy éppen a kisebbséghez sorolhatók, a gyógyszerészeti ellátás terén semmifajta hátrányt nem szenvednek.

Az ambiciózus fiatalember gyakorló patikusként sem tagadta meg önmagát, sorsközösséget érzett a hasonló szakmát gyakorlókkal. Közéleti fórumokon hallatta a hangját, igyekezett megbecsülést szerezni a szakmának. A korábbi évtizedekben ugyanis a gyógyszerészt, csakúgy, mint az orvost, az ügyvédet urazták az emberek, és tekintélyt parancsolt az officina és az abban tevékenykedő szakember.

Tóth Attilát a kollégái is segítőkészségéről ismerték meg, és már 2002 őszén megválasztották a Magyar Gyógyszerész Kamara megyei alelnökének. 2004 januárjában pedig neki szavaztak bizalmat a Magyar Gyógyszerész Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezete elnöki tisztének betöltésére. Még abban az évben megalakult a kamarán belül a nemzetközi bizottság, és a 7 fős testületnek is tagja lett. Hajdú megyéből és a régióból is ő az egyedüli ebben a bizottságban, amely a hazai gyógyszerészet külföldi elismertetését is céljául tűzte.

Tóth Attila Törökszentmiklóson született Kiss Ilona és Tóth Sándor – ma már nyugdíjas gimnáziumi tanárok – fiaként. Öccse, Zoltán fül-orr-gégész a debreceni Kenézy-kórházban. Öt gyermeke van, a nagykorú Ilona, Attila, Antal és az 5 éves ikrek, Marianna és Flóra. Szabad idejében sportol, és zenét hallgat.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése