Fekete Júlia

Gimnáziumi igazgató,

Hajdúhadház

hb_5-124_fekete_julia.jpgMinthogy az ember értelmes lény, ezért boldog csak úgy lehet, ha értelmét tökéletesítő tevékenységet folytat”. Az Arisztotelésztől származó gondolat jegyében készítette el igazgatói pályázatát Fekete Júlia a hajdúhadházi Szilágyi Dániel Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola nyugdíjazás miatt megüresedett vezetői tisztére. Sikerrel pályázott és ezután a pedagógiai pályája mintegy egyharmadát maga mögött tudó családanya még nagyobb megméretésnek vetette alá magát. Középiskolai tanárként, közoktatási vezetőként és főiskolai docensként számos szakterület ajtaja nyitva állt volna előtte, ő azonban a hajdúsági városban akarta kiteljesíteni pedagógusi és vezetői pályafutását.

Debrecenben született 1967. április 24-én. Szüleitől útravalóul a becsülettel végzett munka fontosságát, a család és a tágabb közösség iránti elkötelezettséget kapta. Férjével, dr. Tölli Lászlóval és két kislányával, Lillával és Kamillával a saját családjában is hasonló értékek alapján szervezik mindennapjaikat. Férje négydiplomás szakember. Debrecenben teremtettek maguknak önálló családi fészket.

Nyíregyházán, az akkor még Bessenyei György Tanárképző Főiskolának nevezett intézményben szerzett matematika–technika szakos tanári diplomát, majd lett közlekedési szakreferens. Az oklevelén még meg sem száradt a tinta, amikor elkezdte egyetemi tanulmányait Debrecenben matematika–számítástechnika szakon. 1994-ben távoktatási tanfolyamon vett részt, majd a Gábor Dénes Főiskola kvalifikált oktatója lett. Sikerrel végezte el az ISZE  „Internet használata a közoktatásban” című vezetőoktatói tanfolyamot is. Későbbi beosztását készítette elő a BME Közoktatás-vezetői kurzusával. Tanulmányútjain, Volgográdban a Pedagógiai Egyetemen, Olaszországban és Spanyolországban is az oktatási módszerek tökéletesítésére, a diákság kreativitásának fejlesztésére figyelt a legjobban.

Első munkahelye a Bercsényi úti napközi otthonos óvoda Hajdúhadházon, majd 1990 és 1994 között a Bocskai István Általános Iskola. 1994-től a Szilágyi Dániel Gimnáziumban állhatott a katedrára, s közben a Gábor Dénes Főiskolán volt óraadó. 1997-ben már Fekete Júlia az igazgatóhelyettes. Mint mondja, 1994-ben indult a középiskolai oktatás Hajdúhadházon, és ő nem véletlenül lett az iskola alapító tanára. Ráérzett a tanítás ízére, korábban is nagyra becsülte kollégái segítségét, akik megtanították a nehézségek leküzdésére. A Gábor Dénes Főiskola óraadói felkérését örömmel vállalta, hisz ez jelentette számára a szakmai felemelkedést. Állandóan lendületben lenni, naprakész ismereteket szerezni a számítástechnika területéről, és felsőfokon oktatni – röviden így foglalható össze Fekete Júlia pedagógiai és vezetői ars poeticája. 1999-ben kinevezték főiskolai docensnek, s azóta évente 2-3 főiskolás konzulense elsősorban az adatvédelem és a számítástechnikai biztonság területét érintő szakdolgoza­tokkal foglalkozik. S hogy teljes legyen a kép az óvodától a felsőfokú oktatásig, a Budapesti Műszaki Egyetemen a közoktatás-vezetői képzésben a felnőttoktatásból írta diplomamunkáját.

A széles érdeklődési körű igazgató asszony szabad idejében sem szakad el a szívéhez, eszéhez közel álló szakmai kérdésektől: legszívesebben érdekes matematikai, logikai feladványokat old meg, hogy a szellemi frissességét megőrizze.

A hajdúság betelepítésének 400. évfordulóját ünneplő városban 11 éve indult el a középfokú oktatás. Fel kell venniük a versenyt a szomszédos Hajdúböszörménnyel és mindenekelőtt a nagy múltú debreceni gimnáziumokkal és szakközépiskolákkal. A tantestületben jó néhányan pályakezdők, az átlagéletkor alacsony.

A hagyományait éppen csak kialakító gimnáziumban kiemelt figyelmet fordítanak az idegen nyelvi oktatásra, az informatikai képzés megalapozására, a komplex művészeti nevelésre, a tanítási technikák megismertetésére, az önálló tanulásra való hatékony felkészítésre. Az igazgatónő szerint az esti képzésnek is meglenne a létjogosultsága, hisz Hajdúhadházról sem jut be mindenki valamelyik középiskolába. A 248 gimnáziumi és szakközépiskolai diák mellett még jutna szerep a középfokú képzésben vagy szakképzésben a Szilágyi Dániel Gimnáziumnak. Az életen át tartó tanulás jegyében a városban élő, s mindössze szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezőknek is megszerveznék az érettségi lehetőségét. Egyelőre esti tagozatot nem indítottak, de a hátrányos helyzetű roma tanulók középiskolai oktatását e keretek között képzeli el az igazgatónő.

A kor követelményeihez igazodik a 13-14. évfolyamon a pénzügyi, számviteli, ügyintézői képzés. Ide nemcsak az intézmény tanulói járhatnak, hanem máshonnan is beiratkozhatnak az érdeklődők. A szoftverüzemeltetői végzettség megszerzésére a 13. évfolyamon nyílik lehetőség. Az intézmény múltja még szerény, ám jelene pezsgő, és jövője bíztató.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése