Keller György

Nyugdíjas, nemzetőr vezérőrnagy,

Ózd

baz_02_104_keller_gyorgy.jpgA Katonai Műszaki Főiskola fegyverzeti szakának elvégzése után a mezőgazdasági szféra fellendítésére kapott megbízatást. Abban az időszakban, az 1960-as évek második felében egy szűk csoport az új gazdasági mechanizmus elindításán, vagyis a struktúraváltáson gondolkozott, de azt az akkori vezetők megakadályozták. Keller György viszont érvényesítette függetlenségre irányuló vágyát.

– Az eltelt évtizedekben sok területen megfordultam. Ózdon és Putnokon a vas- és fémipari ktsz részlegvezetőjeként dolgoztam, mikor népgazdasági érdekből onnan kikértek az 1960–61-ben induló termelőszövetkezeti fejlesztésekhez. Verpeléten lettem építőipari üzletágvezető és első számú feladatom a tsz-ek istállóinak tervezése, kivitelezése volt. Építettünk több tízezer darabos sertésól komplexumot is teljes automatizálással. Ebből a pozícióból kerültem kapcsolatba vezető politikusokkal és gazdasági szakemberekkel, akik az új gazdasági mechanizmusban látták az ország fejlődésének útját.

Csakhogy az akkori hatalom vezetői elutasították a racionálisan gondolkodók ötletét, pedig volt benne fantázia. Biztos, ha engedik a tervek kivitelezését, ma nagyságrendekkel jobban állna gazdaságunk és az ország nem küzdene anyagi gondokkal. Mikor láttam, hogy lezárták a fejlődés útját, kiváltottam az iparengedélyt. Ezerkilencszázhetvenkettőtől Verpelét és Ózd településeken tudtam munkát vállalni, először három alkalmazottal. Ennyit engedélyeztek a törvények.

Később a családtagokat is bevontam a vállalkozásba. A tizennyolc fős létszám már komolyabb vállalásokra is feljogosított. Először nagyobb munkaként az ózdi kórház fűtésrekonstrukcióját hajtottuk végre, majd Putnokon a Sahavi-székházat építettük fel. Sok tízezer méter ivóvízvezeték és csatorna kivitelezését végeztük a térségben az akkori nehéz körülmények között. A beszerzési lehetőségek például el voltak zárva előttünk, ami a legtöbb gondot jelentette. Aztán jöttek a hevesi, elsősorban egri megrendelések. Ránk bízták a gyermekváros teljes rekonstrukcióját, majd a megyei tanács épületgépészeti felújítását.

A társasági törvény életbelépésekor kft.-vé alakultunk. Értékesítettük egri telephelyünket és Ózdot választottuk cégünk központjául. Kapcsolataink azonban tovább éltek, így Felnémetben a tornatermet, Egerben az Autokomplex 2000 m2-es csarnokát, a téglagyári völgyben 16 épületet készítettünk kulcsátadásra. Érkezett ajánlat a mezőgazdasági területről is, így Szerencsen takarmánykeverő üzemet és tehenésztelepet, Hernádcsécsén pedig 40 ezer darabos sertéstelepet építettünk. Bodrogkeresztúron és Abaújszántón szintén a szövetkezet fejlesztésére kaptunk megbízást. A rendszerváltás után, ami szerintem nem csökkentette az ország problémáját, hanem csak átalakította, elég komoly fejlesztési tendencia vette kezdetét, amiből sikerült szeleteket kapnunk Ózdon is. A Petőfi úti és a farkaslyuki iskolához építettünk tornatermet, majd az infrastrukturális beruházások kezdődtek.

A városban nagy területen végeztük el az ivóvízrendszer kiépítését és a csatornázást, gázvezeték-építést, majd megnyertük az ózdi kórházi rekonstrukció kivitelezői jogát. Ez a több éven át tartó, 2,1 milliárd forint értékű beruházás magas szintű minőségi kivitelezést követelt meg cégünktől. Elégedettséggel töltött el, amikor magas rangú politikusok érkeztek az intézménybe, és dicsérték a munkánkat.

Mindezek mellett büszke vagyok a görög katolikus templomra. A miskolci Ybl-díjas építész, Bodonyi Csaba tervei alapján készült az egyházi építmény és ma a város egyik legimpozánsabb épülete. Igazi ékszerdoboz a gyári temető felé vezető Lomb úton. Az átadás után az ikonfestészet egyik legelismertebb képviselője érkezett Romániából és keze nyomán a belső tér is gyönyörű lett. Egerben újabb komoly feladatok adódtak, így – az ózdi referencia munka nyomán – mi végeztük ott is a kórház rekonstrukcióját, a színház átalakítását és feladatot kaptunk a Makovecz-uszoda kivitelezésében. Budapesten és Veresegyházán szintén tudtunk komoly pályázatokat nyerni, tehát elmondhatom, hogy a beruházások piacán már jó referenciáink vannak és ózdiként is országos ismertségre tettünk szert. 2001. január 15-től rendelkezünk az MSZ EN ISO 9002:2001 minőségirányítási rendszerrel is. A cég dolgait ’95. óta nyugdíjasként többnyire csak kívülről figyelem.

Újabban fő céljaim és feladataim: a Magyar Nemzetőrség vezérőrnagyi és alelnöki tisztségének betöltése. Ózdon 98 taggal dolgozunk. Feladatként a hagyományőrzést céloztuk meg, de később fegyveres testületként szeretnénk részt venni a határok és a közrend védelmében. Ehhez viszont alkotmánymódosításra van szükség. Ezen kívül tagja vagyok a Szent György Lovagrend elöljáróságának, ami további feladatokat biztosít – mondta Keller György, aki 1990-ben a romániai forradalom idején személyesen vitte Erdélybe az Ózdon gyűjtött segélyszállítmányt.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése