Karányiné Barsi Gabriella

Gazdálkodási igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza

szszb 22 ncsé Karányiné Barsi Gabriella.jpgA fiatalkori vágyak és beteljesületlen elképzelések életünk későbbi szakaszában visszaköszönnek, akarva-akaratlanul életteret követelnek. Így van ez Karányiné Barsi Gabriella életében is, akinek szobájába belépve meglepődtem, azt hittem egy technikaszobába tévedtem. Mert nem gondoltam, hogy egy gazdálkodási igazgatóhelyettes munkatere szép kézi remekművek színhelye. Már a falon lévő tükör különös formája, de a színes székek, a figurák a falon, minden nyugalmat sugároz, egy oldott légkörű munkahely benyomását kelti. Ahogy tovább gombolyítottuk beszélgetésünk fonalát, kiderül, nemcsak második otthona, a Pedagógiai Intézet kis szobája ilyen, hanem egész egyénisége különleges, művészies. Rendkívül határozott, mégis rugalmas és toleráns, emancipált nőt testesít meg, kívül-belül harmóniát hordozva.

„Eredetileg kozmetikus szerettem volna lenni” – mondja. Így teljesen megvilágosodik előttem a szép iránti érzéke, igényessége. Az 1963-ban, Nyíregyházán született leány egyszerű családban nőtt fel lánytestvérével. Édesanyja, Kiss Etelka műszaki rajzoló, édesapja, Barsi Lajos jó hírű vízvezeték-szerelő mester, kisiparos. A neves Krúdy Gyula Gimnáziumban Hahn Ferenc tanár úr, osztályfőnök példaértékű intő szavai embert formáltak belőlük.

1981-ben, az érettségi után „minél hamarabb dolgozni és pénzt keresni” – gondolta a család, ám Gabrielláért kiálltak tanárai. Szíve a Textilipari Főiskolára húzta, mivel nagyon szeretett különböző anyagokat megmunkálni, állandóan alkotni akart. Ám Szolnok messze volt, a kollégium idegennek tűnt számára. Tanárai biztatására a nyíregyházi tanárképző főiskola matematika–technika szaka mellett határozta el magát. Végül mégis a Mezőgazdasági Főiskola gépész szakára jelentkezett, reménykedve, hogy az OKJ-s képzésen szerzett műszaki rajzolói ismerete könnyebbséget jelent. Mégsem volt könnyű dolga, mert az Mg Főiskola Kertész Kara már Gödöllőre költözött, így a gépész- és repülőmérnökök között teljesen egyedül volt lány. Itt talált férjet magának, Karányi Tibort, akivel 1984-ben, a diploma megszerzése után összeházasodtak. Mindketten tanulmányi ösztöndíjasként a Nyíregyházi Sütőiparhoz kerültek. A gyerekek születése egy év szünetet engedélyezett a munkában, ’85-ben Dórával, ’88-ban Péterrel bővült a család.

Milyen örömmel beszél gyermekeiről! Dóra főiskolás, Peti Budapesten, az Operettszínházban színész, két és fél éve magántanuló. A Takarékpalotában működő OTP rövid, de fontos állomás volt életében, ismereteit bővítette a számok világában. Később egy igazán neki való munkahely sikeredett, melyben édesapja is véletlenszerű szerepet játszott. Így lett a Megyei Pedagógiai Intézet dolgozója ’95-ben, ahol egy év múlva már felelős feladatokkal, beosztottakkal gazdálkodási igazgatóhelyettes lett. Szaktudását ’96-ban a Számviteli Főiskolán szerzett másoddiplomával bővítette. Közben a művészlelkű fiatalasszony rajzolt, selyemre festett, kincsestára egyre gazdagodott. A pedagógiai intézet feladatának kiszélesedésével több munkatársra lett szükség. Kuknyó János igazgató úr idejében két-három fő volt a pénzügy létszáma, ma Gabriella 12 fő munkáját szervezi, irányítja. Első munkatársai között Sullerné Katikát említi – most osztályvezető –, akivel jól kiegészítik egymás munkáját. A kontírozás, a könyvelés, a pénztár munkafázisaiban teljesen otthon kellett lenni.

A pedagógiai szak- és szakmai szolgáltatáson, közművelődésen kívül a Sóstón működő szálloda, étterem pénzügyi tranzakciói, gazdasági elemzése is hozzátartozik. Pénzügyi kérdésekben Hajdu Sándor igazgató úr a felettese. Kiemelten említ egy HEFOP-os pályázatot a kompetencia alapú oktatás elterjesztésére, melyen 80 millió forintot nyertek.

Az Oktatási Minisztérium 30 millió forintos támogatásából a Sóstói egység konferenciatermét újították fel, melynek színdinamikája is Gabriella keze munkáját és kreativitását dicséri.

Még Papik Péter igazgató úr idejében indult el a több mint 170 milliós költségvetésű „Régió és kistérség a pedagógiai szolgáltatásban” országos kísérleti projekt, melynek gesztorintézménye volt, és 2006-ban sikeresen fejezték be.

Érezvén a korszerű ismeretek iránti szükséget, 2005-ben a Gábor Dénes Főiskolán informatikai szakmenedzser diplomát is szerzett. Csodával határos módon még van energiája a rendszeres testedzésre, és a heti öt alkalmat jelentő standard- és latintánc-tanulására is. Vagy éppen ezek adják számára a megfelelő erőnlétet a munkatempójához?

Ha lehetne három kívánsága, azt szeretné:
„Gyermekeim találják meg örömüket választott hivatásukban, legyen lehetőségem eljutni minden földrészre, békés, egészséges és hosszú időskor.”

„Jó helyen, jó időben voltam! De sokat kell tenni érte, ha mi önmagunk nem teszünk, elmarad a siker, elkerül a szerencse bennünket” – mondta befejezésül kedvesen mosolyogva.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése