Juhász István

BOKIK képviseletvezető 

Ózd

szszb 28 ki Juhász István.jpgVolt a serdülő korosztály országos súlyemelőbajnoka, kohómérnökként olvasztotta az acélt a martinkemencékben és épített benzinkutakat, amelyek közül egynek ő lett az üzemeltetője. Munkája zömét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) kötelékében töltötte el, jelenleg az ózdi képviselet vezetője.
Ózdon született 1958. február 28-án és a városban végezte alapfokú és középiskolai tanulmányait. A még Béke II. néven működő, ma Árpád vezér úti iskolából a József Attila Gimnáziumba, onnan pedig a Nehézipari Műszaki  Egyetem Kohómérnöki Karára került, ahol 1982-ben átvehette diplomáját. Mérnökként az ÓKÜ Acélmű gyáregységéhez a Martin-kemencesorra került, ahol kilenc martinkemence ontotta magából a folyékony acélt. Acélgyártó főolvasztárként a minőségért felelt. Később üzemvezetői szinten a K.O.R.F. technológia területén szerzett érdemeket. 1991-ben, az Acélmű bezárása után a Koho-Bau Osztrák-Magyar Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója lett. A cég a Martin-kemencék átépítését végezte, majd az acélgyártás megszűnése után benzinkutakat építettek, Ózdon a MOL és az Avanti üzemanyagtöltő állomást. Utóbbit 1997-ig a cég működtette. A kft. évekig ellátta a Providencia Osztrák-Magyar biztosító ózdi képviseletét is.

1997-ben megalapította saját cégét, a Sorrento 97 Bt-t, mely átvette az Avanti, ma OMV-Avanti benzinkút üzemeltetését. Napjainkban két vállalkozásában 12 munkavállalót alkalmaz.
1997-ben a BOKIK ózdi képviseletén is vállalt munkát, a megyében akkor több, mint 20 ezer tagja volt a kötelező kamarának. A törvényi változások után a kamara karcsúbb lett, viszont Juhász István maradt Ózdon a képviseletvezető.
Mégis úgy döntött, visszatér szakmájához és 2001-ben már az OAM Ózdi Acélművek Kft. karbantartási főmérnökeként tevékenykedett. Az elektro-acélmű mellett a rúd-és dróthengermű műszaki állapotáért is felelt, majd 2003-tól ismét a BOKIK ózdi irodájában folytatta a munkát. 2010-től folyamatosan bővültek a kamarai hatáskörök, a szakképzés területén a tanulószerződéses rendszer kiteljesedésével tovább nőttek a feladatok, de az építőipari vállalkozások kötelező regisztrációját is a kamarák végzik. A népszerű Széchenyi kártya program lehetőségei is tovább bővültek, bevezették az agrár Széchenyi kártyát, a beruházási-, forgóeszköz- és az önerő hiteleket, amelyekre vállalkozói körökben egyre nő az igény.
2012. január 1-től a törvény kötelező kamarai regisztrációt írt elő a vállalkozásoknak, aminek elvégzése a kamarákra hárult.
A képviseletvezető úgy látja, az ózdi vállalkozók helyben kevés információhoz jutnak, márpedig a piaci és a szakmai ismeretek bővítése elengedhetetlen a fejlődéshez. Ezért évekkel ezelőtt elkezdte szervezni a különböző hazai és nemzetközi kiállítások és vásárok látogatását. Vezetett már csoportot Hannoverbe, Bolzanóba, Bázelbe, Stuttgartba, Berlinbe vagy Münchenbe is. Ezek a szakmai utak a tapasztalatszerzés mellett közelebb hozták egymáshoz a vállalkozókat.
A bajor fővárosba évente visszajárnak egy baráti társasággal a híres Oktoberfest-re, ahol 4-5 sör után, némi baksis fejében elvezényli valamelyik sátor 5-6 ezres vendégseregének a Radetzky indulót. Szerinte ennyi lazaság megilleti a vállalkozókat a mindennapi kemény munka közben.
Többirányú tevékenysége sok időt elvett a családjától, de úgy érzi, gyermekei ezt kevésbé érezték meg. A 28 éves Gábor informatikusként dolgozik Budapesten, a 25 éves Daniella pedig bio-mérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen és egy amerikai cégnél talált munkát. Felesége, Kornélia gyógyszertári szakasszisztens.
Juhász István elsős gimnazistaként, 1972-ben ment le a súlyemelő terembe, ahol öt éven át kimagasló eredményeket ért el. Edzőjének, Fekete Józsefnek, az örökös magyar súlyemelőbajnok és országos csúcstartónak köszönhetően háromszor hívták meg az ifjúsági válogatottba, miután 1975-ben középsúlyban  serdülő magyar bajnok lett. 1976-ban az Ifjúsági Barátság Versenyen negyedik helyezést ért el.
A sport azóta is végigkíséri az életét, bár az utóbbi években ez többnyire a képernyőre korlátozódik. Az utazás viszont mindig izgatta, így három ország kivételével bejárta Európát, de eljutott az USA-ba, Brazíliába, a Szentföldre és Egyiptomba is. Számára a legcsodálatosabb ország mégis India volt a maga egzotikumaival.

A hippikorszak szelleme és zenéje mindig közel állt hozzá, bár a 60-as, 70-es években ezt csak messziről szemlélhette. Aztán sikerült eljutnia a hippi mozgalom helyszíneire, így San Francisco-ba is. Tervei között továbbra is szerepel a legendás 66-os úton végigutazni.
A téli hónapokban sem tétlenkedik, egy-egy napra kiutazik a közeli szlovák síterepekre, vagy Ausztria hegyei közé, ahol a fehér sportnak hódol.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése