Ifj. Radóczi János

Halászati szakmérnök, agrárközgazdász

Nyíregyháza

szszb 28 zsl ifj. Radóczi János.JPGHarminchat éves. Nős, felesége agrárközgazdász, három gyermek, Léna (2004), Barnabás (2006) és Sebestyén (2010) édesapja. A sokat tapasztalt emberek bölcsességével beszél. De fiatalos lendülettel, dinamizmussal. Természetesen gyorsan, hiszen így van szinkronban önmagával, személyiségével, no és minden bizonnyal a vállalkozás diktálta kihívásokkal. Egymásra ható, egymást alakító tényezők ezek. Egy szemléletmódot is tükröz, kötelességtudatot, mely gyermekként már formálta: 13-14 évesen az öccsével együtt takarmányos zsákokat cipeltek, emlékszik vissza , besegítve apja vállalkozásába, de a fontosnak számító zsebpénzt is jelentette számukra. Jó előkészítő iskola volt ez az Élethez, és biztos iránymutatást adott később a választott foglalkozás, a halászat professzionális világába.

Agrármérnök, halászati szakmérnök édesapja útját követte, aki ez idő tájt (1989) alapította meg a Szabolcsi Halászati Kft-t, s a prosperáló cég ösztönzőleg hatott rá. Bár bevallása szerint gyerekfejjel nem az agrárpálya vonzotta, de eddigi szakmai életútja bizonyítja, jól döntött. Az Arany János Gimnáziumban tett érettségi után a Debreceni Agrártudományi Egyetemre ment. Egy szemesztert TEMPUS ösztöndíjjal Hollandiában töltött, 2000-ben végzett, s szinte másnap már édesapja cégében dolgozott. Folytatta tanulmányait, halászati, majd közgazdász szakmérnöki diplomát szerzett.

A cégen belüli munkamegosztásban – ha nincsenek is merev határok, hiszen ha kell a hálót is megfogja – főképp a termelés koordinálásáért felelős vezető. Ez a nagyhalászi tóegység gazdálkodását, a vállalkozás minőségirányítási rendszerének működtetését, a halkeltetés felügyeletét jelenti. Büszkén említi a cég két pontyfajtájának nemesítését (Szabolcsi nyurga, Szabolcsi tükrös), melyek 2008-tól államilag elismert, törzskönyvezett pontyfajták.

Sokat tanult édesapjától – mondja, a szakma fogásain túl kitartást, empátiát és egy olyan magatartásmintát, mely kötelez. A mai fiatalokat sokszor vádló kritika cáfolata az a szemlélet, ahogyan a cég feladatait, vállalásait, az ott dolgozó embereket, a mindezekért való felelősséget kezeli. Ezt szakmai alázattal kell csinálni – vallja. Az így végzett munka eredménye nem marad el, s jó érzéssel beszél a tervekről, elvárásokról. A vállalkozás országos szinten, a halászati ágazat középmezőnyében áll, jelentős természetes vízi területen is gazdálkodik immár harmadik évtizede, ez az édesapja szakterülete. János, az említettek mellett a technológiai fejlesztéssel, pályázatokkal, kapcsolatépítéssel is foglalkozik, komplex módon. Igazodva a változásokhoz, a cél továbbra is piacképes termékeket előállítani. Szeretnék a ragadozó halak arányát növelni a jelenleg meghatározó ponty mellett. Ehhez próbálnak alkalmazott technológiát adaptálni. A sajátos gépészeti fejlesztés innovatív gondolkodást feltételez, s a jelenlegi kínálatban nem kapható megfelelő gép, ezt kell kitalálni, kipróbálni piaci versenyben. E területen komoly együttműködést alakítottak ki a Szent István Egyetem Gödöllői Halgazdálkodási Tanszékével és a lengyelországi Olsztyini egyetemmel. A cég egyébként gyakorló helye a Gödöllői Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola hallgatóinak. Az agrárium elkötelezettjeként kifejti véleményét a szakemberképzésről, az agrár- és foglalkoztatáspolitikáról. A szektorban bekövetkezett változások az egyetemi agrármérnöki képzési struktúrát is átalakították a szakosított képzés felé, ez a jövő. Bekövetkezik egy generációváltás is, s alkalmat kell adni a felkészült fiataloknak a pályán való boldogulásra. Magyarországon a foglalkoztatáspolitikában, az ország önellátásában az agrárium fontos tényező. A termőföldek, adottságok nagyon jók itt, Európában sehol nincs ilyen, mondja. Az állattenyésztést újra kell építeni. A gazdálkodók munkát adnak a gépesítési-, az agrárágazat és egyéb szektorok szereplőinek. – Szóba kerül a gasztronómia is. Élelmiszerminősítési szakismeretekkel – merthogy e szakirányon oklevelet is szerzett az egyetemen – támasztja alá a halhús tartalmának (magas A, D vitamin, többszörösen telítetlen zsírsavak) jó hatását az emberi szervezetre. Sajnos Magyarországon igen alacsony a halfogyasztás, 3,5 kg / fő/év, szemben az EU14-16 kg / fő/év átlaggal. Ebben is ágazati összefogást sürget, s ez talán elindult. Fontos tehát a mezőgazdaság életben tartása, támogatása. Bár sok a bizonytalanság ma Magyarországon, de aki meg akar élni, az megtud, s hogy ezzel munka van? – hát igen, de nem sírni kell, ez így is marad hosszú távon, szögezi le határozottsággal és objektíven. Majd hozzáteszi; a konjunktúrákat mindig egy letisztulási folyamat követi. Úgy érzi, megfelelő úton halad a pályája, ebben, szintén a cégben dolgozó felesége is támasza. S reméli, hogy gyermekeinek Magyarországon lesz a jövője.

 (Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése