Horváth Andrea

Irodavezető,

Nyíregyháza

szszb_14-32_horvath_andrea.jpgA nyíregyházi Kiss Ernő utcán van egy ügyvédi iroda, öreg platánfák alatt. Kertes házhoz tartozik dr. Kovács János irodája. Itt főiskolát végzett lány a titkárnő, pontosabban az irodavezető. Az okos, szép és csinos lánynak Horváth Andrea a neve. Beszél angolul, angol nyelvterületen nem lehetne eladni. Lehet, hogy a nem rég ránk köszöntött új évszázadban ilyenek lesznek a titkárnők?

A főleg külkereskedelemmel, exporttal és importtal foglalkozó, jó hírű ügyvédnek ez a harmadik munkahelye. Dr. Kovács János azt mondta: a korábbi munkahelyein vagy tíz titkárnőt ismert de, egyik sem volt ilyen jól képzett és sokoldalú. (Ebben az ügyvédi irodában Andrea már a harmadik titkárnője az ügyvéd úrnak, s az ügyvéd úr bizonyára nem csupán udvariasságból mondta: „Egyikkel sem voltam úgy megelégedve, mint Andreával.”)

Az elmúlt évtizedekben a titkárnőknek általában nyolc általános iskolájuk volt, valamint egy gyors- és gépírásról szóló bizonyítványuk. Filmeken, kabaré tréfákban láttuk, hallottuk, hogy a titkárnő szinte szolgai módon leírta, amit a főnöke diktált, kávét főzött, kezelte a postát, gyakran falazott, letagadta, hogy a párnás ajtó mögött van a főnöke.

Ezzel szemben mostanában Horvát Andrea… Nos, Andrea másfél éve jött ide dolgozni. Nem újsághirdetésre, hanem ajánlásra érkezett. Hamar beilleszkedett, neki is köszönhető, hogy jó és családias itt a munkahelyi légkör. Egy ügyvédjelölt (ügyvédbojtár) és egy másik munkatárs is dolgozik itt. Andrea egy kicsit koordinálja a munkát. Sok mindent kell csinálnia, és nem tagadja le soha a főnökét, sőt minden közölhetőt megmond róla. A közölhetőt alá kell húznunk, hiszen bizalmi állás ez. Szerteágazó és bonyolult az ügyvédi munka, így természetesen szerteágazó a titkárnő-irodavezető munkája is. Nem csak aktákkal, levelekkel kell foglalkoznia és nem csupán szórakozásból üti a számítógép billentyűit. Az akták és a levelek mögött emberek és esetek állnak. Nem is akármilyenek. Nem rég például egy angol delikvens járt az ügyvéd úrnál tolmács kíséretében. Izraeli ügyfelekkel is kellett foglalkozni. Ukrán és román ügyfelek is gyakran megfordulnak itt. Néha szegény emberek, cigányok is. Az alkalmazkodókészség, a jó szolgáltatás a legfontosabb, nem elriasztani, inkább csábítani kell ide az ügyfeleket.

Van olyan nap, hogy 30–40 levél is érkezik az ügyvédi irodába. Ezek kezelése, szortírozása is feladat. Az ügyvéd úr eljár bírósági és más tárgyalásokra, az ügyvédjelölt szinte naponta talpal és dolgozik a hivatalokban. A bojtár eljár a földhivatalba, a közjegyzőhöz, a cégbíróságra, a polgármesteri hivatalba. Közvetve ezeknek a hivataloknak a munkájával is kapcsolatba kerül az irodavezető lány.

Ha személyesen érkezik az ügyfél, az etikettre is vigyáznia kell. Természetesen a számítógépek világában, a modern korban is diktál gyakran az ügyvéd úr. Andrea sokszor már előre tudja, hogy mit fog diktálni a főnök. S nemcsak a hivatalos formulákra vigyáz, hanem a közérthetőségre, a magyar nyelv tisztaságára is. Teheti, hiszen mint később látni fogjuk, ez az egyik tanult szakmája, hivatása. A számítógépek kezeléséről is kapott kiképzést. Örül, hogy az ügyvéd úrtól a közelmúltban egy új, korszerű számítógépet kapott a munkájához. Főleg a szövegszerkesztés a feladata. A formulákat, például az adásvételi szerződés formuláját megtalálja a számítógépben.

Horváth Andrea a szomszéd megyében, Sátoraljaújhelyen született, a szülei most is ott élnek. Általános iskolai és középiskolai tanulmányait szülőhelyén végezte. Már középiskolás korában is tanult számítástechnikát, megismerkedett, megbarátkozott a számítógéppel. Hangsúlyozzuk, hogy „idegennyelvű gyors- és gépíró és jegyzőkönyvvezető” szakosított érettségi bizonyítványt kapott. Érettségi után a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán tanult tovább. Jó alapokkal érkezett a felső fokú tanintézetbe. A főiskolán a választott szakának ez volt a neve: magyar–gyors- és gépírás. A főiskolán sok-sok számítástechnikai órát hallgatott. A szövegszerkesztést különösen megtanították vele. Azt is megtanulta, hogyan kell a gyerekeket megtanítani a számítógép kezelésére. Nem áll tanári katedrán, de a gyerekektől nem szakadt el: a megyei gyermek Ki mit tud? sorozat szervezésében részt vesz, és tagja a zsűrinek.

Az említett tanulmányainak az ügyvédi irodában nagy hasznát veszi. Az irodalmi jártasságát a kommunikálás közben, a nyelvtani ismereteit jegyzőkönyvek, szerződések, okiratok elkészítésénél, a levelezésnél hasznosítja. A jegyzőkönyvvezetést is tanulta, mondhatni, az ügyvéd úr személyében kész szakembert kapott.

Andrea Nyíregyházán lakik, általában havonta jár haza szüleihez. Az édesapja sikeres asztalos mester, az édesanyja nagyszerű asszony, a család összetartó ereje. Van még egy nagyszerű lányuk, Ágota. Ő Államigazgatási Főiskolát, majd jogi egyetemet végzett.

Andrea vőlegényjelöltje, János, tanár. Tervezik, hogy Nyíregyházán telepednek le. A jó állás mellé egy jó házasság kell és jöhet az élet csodája, a gyermek…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése