Hegedüs Csaba

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_08-24_hegedus_csaba.jpgA decemberi sajtótájékoztatón – egy kis derűvel – némi havat kívánt cége ifjú munkatársainak a téli begyakorláshoz. Aztán megtörtént a csoda, lett is hó akkora, hogy az éltesebbek emlékezetét is meghaladta. De túlnőtt az minden addigi rekordon, a rettentő égi dunyhából ömlött a pihetoll szakadatlan. Ezerkilencszázkilencvenkilenc február dereka a legnagyobb téli erőpróba volt, a hó befödte a világot.

A nyoma veszett utakon autók százai vártak a szabadításra. Birkózás volt ez a természettel, sokáig egyenlőtlennek tűnő küzdelem. Végül az ember győzött, de a téli dérből alighanem jutott a menekítők fejére is, beezüstözve hajszálaikat. Bár igaz, Hegedüs Csabának, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Állami Közútkezelő Kht. igazgatójának ez idő alatt nemigen volt ideje tükörbe nézni.

Hegedüs Csaba tősgyökeres nyíregyházi család sarja, sőt a dédnagyapja városalapító polgára volt Nyíregyházának. A hivatalos papírok mégis Sajószentpétert nevezik meg születése helyeként, 1944. december 6-ai dátummal.

– Igen, mert a szüleim a háború elől oda menekültek – mondja –, s én, a hat testvér közül negyedikként világra jőve, egy borospincében sírtam fel. Valamelyest kedvelem is a bort – mosolyog a mondottakon.

A dédnagyapja kezdeményezésére épült a megyeháza előtt álló hősök szobra, Kisfaludy Stróbl Zsigmond alkotása. A család jelentős összeggel járult a szoborcsoport megvalósulásához. A forgalomból nemrég kivont papír húszas hátoldalán pedig az unokatestvérét, Hegedüs István válogatott, magyar bajnok öttusázó hibátlan férfialakját mintázták meg. Ő volt talán az 1956-os forradalom első nyíregyházi áldozata Budapesten.

Hegedüs Csaba ezerkilencszázhetvenegyben vette kézbe a budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát. Az egyetemi évek alatt esténként gyakorta fellelhető volt szórakozóhelyeken. No, nem „mulatva múlatva” az időt, hanem munkával töltve. Merthogy pincérkedett, imígyen előteremtve a tanulmányokhoz, a megélhetéshez szükséges anyagiakat. A C-kategóriás felszolgálói végzettségére ma is büszke. Jó ismerősökre, mondhatni barátokra lelt eközben több neves művésszel, Máté Péterrel, Mensáros Lászlóval.

Az egyetem után az akkori Közúti Igazgatósághoz kopogtatott be Nyíregyházán, s tette ezt oly határozottan, hogy azóta is ugyanott van. Lényegében ez egyetlen munkahelye, csupán a cég elnevezése változott, no és a beosztása. Mondhatni végigjárta a vállalati szamárlétrát. Volt idő, amikor három gyermek édesapjaként, soványka pénztárcával talán berzenkedett is: kifizető-e a hűség? A szakmában eltelt évek, s a jelen feladatai azonban megnyugtatóan válaszolnak korábbi kérdésére.

A lépcsőfokok között az a legemlékezetesebb, a legsikeresebbnek tartott grádics, amikor forgalomtechnikai osztályvezető volt. Ez a hetvenes évek közepére esett, s ekkor jelentek meg nálunk – képletesen szólva is – az Európába vezető út „előjelző táblái”: az európai szintű forgalomtechnika, Nyíregyházán például az első forgalomirányító jelzőlámpa, amely a Kossuth téri kezdetleges rendőrlámpát váltotta fel. A KRESZ-szabályok is ekkor mentek át gyökeres változáson, az új szabályok kidolgozásában – a minisztérium felkérésére – Hegedüs Csaba is részt vett. Komoly feladatokat kapott a közlekedés és a megvilágítás kapcsolatának elméleti és gyakorlati kidolgozásában is.

Az általa igazgatott Megyei Közútkezelő Kht. a legnagyobbak között számon tartott: a cég háromszázötven dolgozója kétezer-egyszáz kilométeres úthálózatot üzemeltet, tart karban az öt üzemmérnökségen. Az óriásira duzzadt közúti forgalom komoly biztonsági intézkedéseket követel meg, például fontos teret nyert a baleseti okok kutatása. Csupán az utakat szegélyező fákból összességében nem kisebb, mint egyezer hektáros erdő kerekedne ki. A növényzet gondozása, a fakiültetés is feladatuk. A több száz milliós géppark a télen tizenhárom millió köbméter havat mozgatott meg. A kollektíváról az is sokat elárul, hogy a kárpátaljai árvizes területek szükséget szenvedő lakóinak egynapi keresetüket felajánlották.

Hegedüs Csaba felesége a megyei könyvtárban könyvtáros, a három fiú közül a legnagyobb építőmérnök, jelenleg a horvát tengerparton kikötőt épít; a középső a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Főosztályán jogász, a legkisebbik a Műszaki Egyetem villamosmérnöki karának informatikai szakán, s párhuzamosan a Közgazdasági Egyetemen tanul. Hegedüs Csaba a Magyar Útügyi Társaság bizottságvezetője, 1999. március 15-én pedig a szakma legmagasabb elismerésével, Baross Gábor-díjjal tüntették ki.

Kedvenc időtöltése a teniszezés, az olvasás, a kertészkedés. Közel másfél évtizede elnöke a Szabolcs Építők SE-nek, valóságos kincsestár a könyvgyűjteménye, különösen Krúdy és Márai Sándor iránt vonzódik. Az evangélikus vallásban gyakorolja hitét, presbiterként segíti egyházát.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése