Havellant Csaba

Körzeti földhivatal-vezető,

Nyíregyháza

szszb_10-26_havellant_csaba.jpgA szüleitől a föld szeretetét, és a munka megbecsülését látta, s ezeket az értékeket hozta magával Paposról Havellant Csaba, a nyíregyházi körzeti földhivatal vezetője. 1954. április 15-én született Nyírbátorban, Havellant Pál néhai földműves családjában. Édesanyja, Szombathi Erzsébet, ma már nyugdíjas és igen sokat segít fiának és unokáinak. Felesége, lánykori nevén Lukács Júlia, ügykezelő a Megyei Illetékhivatalban. Két gyermekük született, Csaba végzett agrármérnök, Gabriella elsőéves hallgató a jogi egyetemen.

Havellant Csaba Mátészalkán érettségizett a Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskolában 1972-ben. Apja sajnos nem tanulhatott, viszont buzdította a fiát, hogy pótolja be mindazt a tudást, amit ő nem szerezhetett meg. Tizenkilenc évesen már a mátészalkai földhivatalhoz került földügyi előadónak. Még asztala sem volt eleinte, viszont imádta, amit csinált. Időközben teljesítette sorkatonai szolgálatát, 1975 és 1977 között Záhonyban a Határőrségnél töltötte az akkor még kétéves katonaságot. Utána visszament Mátészalkára, és feladatai közé tartozott a föld védelme és annak biztosítása, ellenőrzése, hogy ott mezőgazdasági termelés folyjon. Ezerkilencszázhatvanegyben már földvédelmi törvény született, és az állam komolyan vette ezt a kérdést.

Igazgatási csoportvezetőnek jött Nyíregyházára 1985-ben. Három évig bejárt Paposról. Pályázat útján elnyerte a nyíregyházi körzeti földhivatal vezetői posztját 1988-ban. Tizenkét éve tölti be ezt a funkciót. Azon kevesek egyike, aki a rendszerváltozás után is ugyanabban a vezetői székben maradt.

Soha nem látott méretű szakmai feladatsor vette kezdetét a földhivatalban, noha addig is leterheltnek számított ez az ágazat. Az 1967-ben megalakult földhivatalok 1971-ben kapták meg a telekkönyvet, s ettől kezdve számíthatjuk egységesnek az ingatlan-nyilvántartást. Mivel a mai társadalmunkban fontos a magántulajdon, ennek precíz nyomon követése is rájuk hárult. Így ma a földmérés, az ingatlan-nyilvántartás, a termőföldvédelem és -értékelés adja a tevékenységi kört. Sajnos, az elmúlt tíz év alatt sem sikerült anyagilag, erkölcsileg és technikailag megszerezni az őket megillető elismertséget.

A kárpótlásnak még ma sincs vége, helyenként még rendeznek földárverést. Ehhez jött a részaránytulajdon nevesítése. A földek döntő többsége magántulajdonba került, ugyanis a termelőszövetkezetekből ismét a régi tulajdonosok vagy azok örökösei kapták meg földjeiket. Amit 1960-ban az állam a szövetkezetesítés során összevont, ’91-től ellenkező előjellel a visszájára fordította. Hogy milyen hihetetlen mértékű feladatról van szó, elég érzékeltetni, hogy a Jósaváros, az Örökösföld lakótelepeinek helyén is magántulajdonú földek voltak, melyeket visszaadni már nem lehetett. Havellant Csaba azt látta: felszaggatták a régi sebeket is, és a földekkel együtt felszínre kerültek a privatizációval a régi sérelmek. Közben felnőtt egy-két generáció, amelyeknek tagjai már az iparban, a szolgáltatásban vagy az értelmiségi pályákon helyezkedtek el, és egyáltalán nem kívántak a szántóföldön dolgozni. Hiába került vissza az örökösökhöz a föld, annak a szemükben nem volt értéke, és így olcsón túladtak rajta. A tehetősebbek igen kevés pénzért felvásároltak nagyobb területeket, és így magánkézben koncentrálódott komoly földvagyon.

1994 és ’96 között számítógépre került az ingatlan-nyilvántartás, s ezzel egységes lett hazánkban ez a rendszer.

Másfél évvel ezelőtt dr. Bihari Károly vette át a megyei földhivatal vezetését. Ő 1968-tól dolgozott a közigazgatásban. Jogász. Szakmailag kiegészítették egymást Havellant Csabával, az egyébként is egy épületben elhelyezkedő megyei, nyíregyházi körzeti földhivatalban. Bihari úr egy jól működő földhivatal élére került, s ezt a szakmai színvonalat akarta megőrizni és gyarapítani. A megyében különösen a mátészalkai térség lemaradását akarta behozni, hisz ott későn jelölték meg a földalapot, s ezért a kárpótlás és a részaránytulajdon nevesítése lassabban haladt. Bihari doktor is azt tapasztalja, hogy a földhivatali apparátus szakmai megbecsülése nem éri el azt a szintet, amit joggal megérdemelnének az itt dolgozók. A rendszerváltás után is erőn felül teljesítettek.

Havellant Csaba a föld mellett a természetet is szereti. Kimagasló szakmai tevékenységét több alkalommal ismerték el kitüntetéssel. Megkapta sok éve a Tanács Kiváló Dolgozója címet. Időközben elvégezte az Államigazgatási Főiskolát. 1986-ban Budapesten vette át a diplomáját. Szaktanfolyamokon gyarapította tudását.

Szabadidejében sportol, kispályás focimeccseken rúgja a labdát. Szeret olvasni, és mindenekelőtt a gazdálkodás vonzza. A kertjében erre lehetőség nyílik, és nyugodt kikapcsolódást itt talál.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése