Harsányi Imre

Főigazgató,

Kisvárda

szszb_06-150_harsanyi_imre.jpgA megye egyötödének betegellátásáért felel a kisvárdai kórház főigazgatója, Harsányi Imre. Olyan nagy ívű pályázatot nyújtott be a főigazgatói állás elnyeréséért, hogy a bírálók az ő elképzelését támogatták. Harsányi Imre már tipikusan a századvég üzletemberének a megtestesítője, menedzserképzőt végzett az elsők közt, s az ott tanultakat és saját, a szakmában több évtizeden át összegyűlt tapasztalatait kamatoztatja sikeresen a rétközi kórház menedzsmentjének élén.

Nádudvaron született 1950. május elsején. Egyedüli gyerek. Édesapja 1980-ban halt meg, édesanyja Mátészalkán él. A szatmári városhoz több családi szál fűzi, mert a felesége, Kövér Anna közgazdász a mátészalkai kórház gazdasági igazgatója. Van egy 22 éves fia, Zsolt, aki jelenleg ötödéves hallgató a Közgazdaságtudományi Egyetemen. Kisebbik fia, Róbert a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolára jár Szolnokra, másodéves. Anna lánya nyolcéves, másodikba jár.

Iskoláit a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnáziumban végezte, biológia-kémia tagozaton érettségizett 1968-ban. A Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem vegyész szakán 1974-ben vette át oklevelét. 1980-ban a BME-n szerezte második diplomáját, analitikai műszeres szakmérnök lett. A képzését később sem tekintette befejezettnek, menedzserképzőbe iratkozott. Dobogókőn az elsők közt ismerkedett meg az egészségügyi szervezés, a menedzserszemléletű intézményvezetés elméletével és gyakorlatával. A Közgazdaság-tudományi Egyetem egészségügyi menedzser szakát pedig 1995-ben végezte el.

Szakmai munkája a mátészalkai kórházban kezdődött, vegyészként helyezkedett el 1974-ben. Hamarosan laborvezetőnek nevezték ki és ezt a beosztást 1988-ig látta el. Három évnyi kitérő következett az életében, Székesfehérvárra költözött, de ott is vegyészként kamatoztatta ismereteit. 1991-ben visszament a mátészalkai kórházba és 1996-ig szintén a labort vezette. A labor megtanította a sok számítás, a matematika révén, az új technikák, megjelenésével arra, hogy naprakészen kell követni a változást mindenhol, ha valóban ringben akar maradni. Nem csak részese, hanem aktív szereplője lehetett a mátészalkai kórházban a kilencvenes években megvalósított rekonstrukciónak. Korábban soha nem látott technikai forradalmat tapasztalt. A nyugati cégek versengtek a megrendelőkért, elérhetővé váltak a legmodernebb egészségügyi, laborautomatikai berendezések. Harsányi Imre mint szakértő és szaktanácsadó vett részt a szalkai kórházi rekonstrukcióban. Dönthetett arról, mit szabad és mit nem egymilliárdon felüli beruházásban megvalósítani.

Vezetőként és a menedzserképzőben tanultakra alapozva megpályázta és elnyerte a Kisvárdai Városi Kórház főigazgatói posztját. 1996. október elsejétől vezeti az intézményt.

− Szemléletváltásra van szükség az egészségügyben − fejtegeti a főigazgató. A lakosság egészségügyi állapota folyamatosan romlott az elmúlt években, s olyasmit kértek számon az egészségügyön, ami társadalmi problémák halmaza. Egy statisztika szerint az egészségügyi ágazat csupán 15-20 százalékban képes befolyásolni a saját tevékenységét. A lakosság életmódjának negatív változását, a drog megjelenését, a hajszoltságot, a stresszt, az alkoholizmust, a dohányzást, és újabban a munkanélküliséggel összefüggő kilátástalanságot okolhatjuk a szív- és érrendszeri betegségek és a rákfajták világelsőséghez vezető gyakoriságáért. Ugyanakkor nálunk is megjelentek a korszerű nyugati készítmények, a technikai berendezések és egyre többen szerzik meg ezek működtetéséhez a szaktudást. A betegek körében pedig jogos igény tapasztalható a kor színvonalán elérhető legmagasabb szintű egészségügyi ellátásra. Ugyanakkor azzal is tisztában van mindenki, hogy egyszerre, egyidejűleg képtelenség minden jogos igénynek megfelelni. Felértékelődött az egészségügy szervezési tevékenysége. A gyógyítás az elsődleges, de a háttér biztosítása ehhez legalább ennyire fontos.

Harsányi Imre szerencsés, hogy ismét egy rekonstrukció részese, egyúttal első számú irányítója lehet. A modernizálás első ütemében 931 millió forintot használtak fel a kész épületek felújítására, a kazánházra, fűtésre, valamint a gép- és műszerpark egy részének cseréjére. A második ütemben a szülészet-nőgyógyászat rekonstrukcióján belül szeptikus részleget alakítanak ki, endoszkópos beavatkozásokra is sor kerülhet. Itt is alkalmazhatják a rooming in elnevezésű módszert: a mama a szülés után egy kórteremben lehet a kisbabájával.

A tartalék áramforrás és az infrastruktúra, valamint a gyerekosztály épületének felújítására is sor kerül. A II. ütemben összesen 968 millió forint értékű a modernizálás. Az 573 ágyas kisvárdai kórházban 850-en dolgoznak. Közülük 90 a diplomások, orvosok, pszichológusok, gyógytornászok, egészségügyi végzettségűek száma.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése