Gyúró Imre

A Megyei Tanács nyugalmazott elnökhelyettese,

Nyíregyháza

szszb_17-34_gyuro_imre.jpgA természet, a tudomány, a kultúra szeretete érződik Gyúró Imre lakásának minden szegletéből. A Hajdúdorogon született, az idén 75 éves egykori tanárember édesapja és édesanyja hétköznapi emberek voltak, akik gyermekeikre a család, a munka szeretetét és a tudás vágyát hagyták örökül. Nővére, Anna, a fővárosban él. Aktív korában egy vendéglátó-ipari vállalat konyhájának a vezetőjeként dolgozott. Kiss Juliannának hívják azt az asszonyt, akivel Gyúró Imre nemrég együtt ünnepelhette az aranylakodalmukat, s aki szakfelügyelőként teljesítette kötelességét a megye iskoláiban. Fiuk, Imre, 51 éves, villamosipari kutatómérnök, kandidátus. Családjával Németországban telepedett le, egy vállalat vezetője. Leányuk, Júlia, mérnök-közgazdász, 43 éves. Három gyermekével együtt Nyíregyházán élnek. Unokáik: András, Gábor, Balázs, Péter, Dóra és a féléves Viktor nevetése édesíti meg napjaikat.

Gyúró Imre 1948-ban végzett a Görög Katolikus Tanítóképzőben. Miközben tanította a gyerekeket, maga is tanult az egri tanárképző főiskola földrajz–biológia szakán. A több tudás birtokában még jobban megszerette azt, amit addig is csinált, így nem meglepő, hogy húsz éven át gyakorolta hivatását a megyében. Többek között tanított Nyírbélteken, Nyírgelsén, ahol iskolaigazgatóként teljesítette kötelességét. Itt mondja el, hogy nagyon szeretett tanítani, s azt, hogy a magyar nyelv egyik legszebb szava a „tanító”. A gyerekek között érezte igazán jól magát, akár iskolán belül, akár azon kívül. Jó volt akkor pedagógusnak lenni, mert a rendezvényeket mindenki egyféle izgalommal várta: a szülő, a gyerek, a tanító. A Nyírgelsén töltött éveire visszaemlékezve említi meg, hogy 1956 és 1966 között került ki a faluból a legtöbb, később értelmiségivé lett ember. Nyírbéltekre visszagondolva mondja el: a negyvenéves osztálytalálkozón derült ki az, hogy akik, akkor, a szegénység miatt nem tudtak továbbtanulni, megtették azt, később, a munkapad mellől szereztek érettségi bizonyítványt. S azt, hogy a gyerekeik túlnyomórészt főiskolát, egyetemet végzett emberek lettek.

A politika Gyúró Imre életébe 1966-ban szólt bele. Ekkor keresték meg, hogy dolgozzon tovább, de már a nyírbátori járási tanács elnökhelyetteseként. Öt év múlva változott ismét az élete: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács elnökhelyettese lett. Akkor még maga sem tudta, hogy abból a székből fog nyugdíjba menni tizennyolc évvel később.

A felelősségteljes beosztásban is törekedett arra, hogy vezetőket neveljen maga mellett, s így mindvégig tanító maradt. Számos korábbi munkatársa neki köszönheti a mai, vezető beosztását, karrierjét. A túlkapások ellen mindig igyekezett fellépni. Mint mondja: nagyon szép időszakban kapott fontos tisztséget. Az alkotásra, a jobbításra jutott elég ideje és ereje. Az apparátusban mindenki egy irányba húzott, mindenki egyet akart: jobbat, szebbet, többet. Olyat, ami hasznára vált az egyénnek, a szűkebb és tágabb közösségnek egyaránt. A kor szelleme kedvezett az egyszerű emberek innovációjának.

Az ország más területeihez viszonyítva érzékelhető volt a lemaradás a kulturális és az egészségügyi intézmények terén. A feladat így önmagától adódott: létre kell hozni a hiányzókat. Ezek szellemében került sor többek között a megyei könyvtár, a Váci Mihály Művelődési Központ felépítésére, a Móricz Zsigmond Színház önálló társulatának megalakítására.

Az egészségügyi főiskola megteremtése kedvéért még egy fél évet dolgozott. Azért, hogy a Debreceni Orvostudományi Egyetem a saját intézményének ismerje el azt, s annak megfelelően vegyen részt a működtetésében. Ebben egyet kell vele értenünk: a régióban ma ez az oktatási intézmény a legnépszerűbb. A közösen elért sikerek sorába tartozik a művészeti szakközépiskola megteremtése is, aminek igazából ma látjuk a hasznát.

Gyúró Imre, a megyei tanács nyugalmazott elnökhelyettese, idetartozóan említi még azt, hogy akkor honosodott meg a mára külföldön is ismertté vált Nyírbátori Zenei Napok, és a Vásárosnaményi Fafaragó Tábor rendezvénysorozata. A kisvárdai Várszínház napjainkra vált felnőtté. Az akkoriban alapított Kölcsey Társaság a megye szellemi élete színvonalát volt hivatott emelni. A falunapok, amiket egyre több és több helyen tartanak meg visszatérő rendszerességgel, a faluközösséget formáló erőkként hatnak máig is.

Nyugdíjas éveinek elfoglaltságáról szólva említi meg, hogy a megyei nyugdíjas szövetség elnöke, mely szervezet keretei között találnak értelmes elfoglaltságot maguknak az emberek. A munkájáért kapott elismerések közül a Munka Érdemrend arany fokozatára és a Nyíregyháza várostól 2000. augusztus 20-án kapott Életmű Díjra a legbüszkébb, amellett, hogy nem kell átmennie a túlsó oldalra, ha ismerőssel találkozik.

Kedvenc időtöltése a hat unoka dédelgetése és a kertészkedés.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése