Glückmann Pál

Az NYVSC elnöke,

Nyíregyháza

szszb 24 pi Glückmann Pál.jpgAz irodában ülünk le beszélgetni, ahol a szekrényen a sok serleg, a falon az ismerősen visszaköszönő arcok mind-mind arra utalnak, hogy partnerem igazi sportember, nevezetesen a Nyíregyházi Vasutas Sport Club elnöke. Több aktualitása is van az interjúnak, hiszen vannak a klubnak olimpikonjai, akikre nagyon büszke, mint mondja azért is, mert 1968 óta töretlen a nyíregyházi sportolók részvétele az olimpián.

A családját hozom szóba. Elégedetten nyugtázza, hogy Rita lánya 23 éves, Debrecenben szerezte német nyelvű tanári diplomáját. Ma a nyíregyházi Wesselényi Miklós Szakközépiskolában német nyelvet tanít. Fia, Péter 15 éves, a Krúdy Gimnáziumban tanul. Ő viszi tovább a sportot a családban, mert 12 éves koráig focizott a Kölyök SC-ben, 2007 őszétől atletizál, rövid idő alatt lett sikeres futó. Felesége szociálpedagógia szakon végzett Esztergomban, és a Gyermekjóléti Szolgálat Családok Átmeneti Otthona vezetője.

Glückmann Pált 2006. május 15-én megválasztották az NYVSC elnökének. Előtte a klub súlyemelő szakosztályának a vezetőedzőjeként sikeresen és eredményesen működtette a sportágat. Mindennel foglalkozott a háttérben, rendezte a sportolók ügyes-bajos dolgait, versenyzőinek csak a sport volt a feladata. Szociális érzékenysége már itt megmutatkozott.

– Amikor akkori támogatónk, a Húsipari Vállalat terméket adott a sportoló gyerekeknek, a szegényebbeknek mindig többet juttattam – emlékezik vissza.

Büszke arra, hogy sikerült a szakosztályt szakmailag jól felépítenie, a menedzsmentjét jó irányba terelni, a város vezetőivel konszolidált kapcsolatot kialakítani. A súlyemelő szakosztály jó híre, megfelelő szakmai irányítása a határon túlra is elterjedt. Ezért keresik az „idegen” versenyzők a klub vezetését, hogy itt szeretnének sportolni.

Mivel bizonyította vezetői alkalmasságát, nem volt meglepő, hogy a többi szakosztály vezetője, az apparátus dolgozói kérték, fogadja el a jelölést az elnöki posztra. Ismert volt sportszakmai tevékenysége. Edzői munkásságát fémjelzi többek között Feri Attila harmadik, Popa Adrián ötödik helye az Atlantai Olimpián, a sok eb-, vb-helyezés, magyar bajnoki cím. 2002-ben a városi sportbizottság külső tagja lett – és ez a tagság azóta is tart –, ahol mindig a sportolók érdekeit tartotta és tartja szem előtt. Szakmai érveléseit a bizottsági tagok rendre elfogadják. Mindent mérlegelve úgy döntött, elfogadja a felkérést, és bízott abban, hogy meg is választják. Azért is vállalta nyugodt szívvel, mert korábbi versenyzőjét, Farkas Zoltánt „kinevelte” maga mellett, és siker esetén rá tudja bízni a súlyemelő szakosztály vezetését. Az eredményt pedig ismerjük.

Glückmann Pál elnök úr már két éve a súlyemelés mellett a másik hat szakosztály működéséért, az igazgatása alatt álló létesítmény naprakész állapotáért, anyagi biztonságáért is felel. Nagy kihívás a mai gazdasági helyzetben, de áll elébe. Meg kell küzdenie minden forintért, de buktatókkal teli, kitartó munkáját siker övezi.

A Testnevelési Egyetemen szakedzőit végzett. Nagy hatással volt rá felesége munkája, és mivel fogékony a szociális problémákra, elhatározta, másokon is szívesen segít. Felesége hívta fel a figyelmét, hogy indul egy hat féléves szociális menedzser szak, végezze el. Mindig is egyfajta elhivatottságot érzett a sport szeretete mellett a rászorultakon való segítségnyújtás iránt. Nem gondolkodott sokat az adódó lehetőségen.

Az eredményes vizsgák után létrehozta a Segítő Kéz Egyesületet, amelyben munkatársaival szintén sikeresen és eredményesen dolgoznak. Egyedülálló programot dolgoztak ki a büntetés-végrehajtásból szabadultak reszocializálására. Sikerüket bizonyítja, hogy a programot tavaly meghosszabbították.

Adódik a kérdés: mikor pihen? Glückmann Pál elnök úr azt csinálja, amit szeret, a munka egyben akár pihenés is lehet. Sokat utazik, de amikor itthon van, nincs olyan sportesemény a városban, amelyet ne látogatna meg. Nyughatatlan ember. Azon gondolkodott, hogyan könnyíthetné és egyszerűsíthetné a sportolók anyagi helyzetét. Így jött az ötlet, megalakította az ország patinás sportegyesület-vezetetőivel együtt a Klubelnökök Klubját, és már sorolja is a neveket, kik támogatták az ötletet. Ebben a sportolók járulékfizetési kötelezettségének egyszerűsítését javasolják, azt, hogy a művészekhez, újságírókhoz hasonlóan a sportolóknál is vezessék be az ekhot. A javaslat hamarosan a parlament elé kerül.

Míg beszélgetünk, folyamatosan jönnek, kopogtatnak, telefonon keresik, és Glückmann Pál senkinek nem mond nemet, a kéréseket igyekszik megoldani, az ígéreteket betartani. Búcsúzóul megdicsérem, hogy jól néz ki, nem változott a hosszú évek alatt semmit, mire megígéri, megkérdezi a feleségétől, így gondolja-e ő is, és nevet, miközben megjegyzi, hamarosan a 25 éves házassági évfordulójukat ünneplik.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése