Gál József

Vállalkozó

Ózd

szszb 30 ki Gál József.jpgA kohászváros egyik legismertebb embere, aki rendre megfordul mindenféle rendezvényeken és akit a  különböző korosztályok is jól ismernek. Ha kell, véleményt mond, ha kell támogatást biztosít a sport- és kultúra vagy éppen a szegények részére, de öt éve rálépett a politikai pályára is. A 2010-es polgármester választáson az ózdi szavazópolgárok közel 15 százaléka benne látta a lehetséges városvezetőt.

Korán édesapja nyomdokaiba lépett, aki amellett, hogy az ózdi gyárban dolgozott, mindig tartott állatokat. Az 1966. április 18-án Ózdon, a négygyermekes család legkisebb gyermekeként született Józsefet ezért már egészen fiatal korában megbízták a tehenek és sertések őrzésével, etetésével, ő pedig látta, hogy a befektetett munka meghozza az eredményt. Az általános iskola elvégzését követően ezért nem is gondolt arra, hogy továbbtanuljon, inkább felvetette magát az Ózdi Kohászati Üzemekbe, ahol eleinte segédmunkát végzett, majd kokilla előkészítő volt. A nyolcórás műszakok után viszont futott a háztáji gazdaságba, ahol egyre nőtt az állatállomány. Ezt a kettős életet élte 1990-ig, amikor lehetősége nyílt arra, hogy vállalkozóvá váljon. Így lett őstermelő, majd kivette részét a termőföld kárpótlásából, így ma elmondhatja, hogy az Ózdhoz tartozó Szentsimon és Uraj határában 160 hektár saját földön gazdálkodik. A területen szép számban legelnek húsmarhák, juhok, birkák, kecskék és sertések is. Külön választja az üzleti hústermelést az őshonos állatok tartásától, mert a jobban jövedelmező fajták mellett tenyészt szürke marhát, mangalicát, rackajuhot és több más őshonos magyar fajtát is. Évtizedes tapasztalatai alapján látta, hogy igény van a biotermékekre, ezért igyekezett olyan növényi kultúrát termeszteni, ami nem igényel permetezést vagy más vegyi beavatkozást. A betakarított bioterményt nem a piacon értékesíti, hanem saját állataival eteti meg, így olyan jó minőségű húst termel, ami jól értékesíthető.

A mezőgazdaság mellett úgy érezte, marad még ideje egyéb elfoglaltságra is, ezért fémhulladék átvevőhelyet nyitott. Ezzel sok szegény családon segített, akik a fémhulladékok leadásáért kapott pénzből javítottak saját anyagi helyzetükön.

Nem tudott azonban olyan területre tévedni Gál József, ahol ne találkozott volna a különböző kormányok vállalkozókat sújtó intézkedéseivel. Emiatt több vállalkozását is felszámolta, és ahol lehetősége nyílt rá, elmondta kritikáját. Ez a szókimondás sodorta a politika irányába, és mondhatni, hogy a jobbítás szándékától vezérelve indult el a 2010-es választáson, ahol Borsod megye második legnagyobb városában harmadik helyen végzett, közel 15 százalékos támogatottsággal. A jó eredményre több politikai párt felfigyelt, de végül a Szociáldemokrata Párt felkérését fogadta el, akik többek között a szegénység támogatásával kampányolnak. Őket segítette az általa alakított csapattal és a szimpatizánsokkal az idei országgyűlési és az EU-s választásokon is, és színeikben indul az önkormányzati választáson, mint polgármester jelölt. A kampány során lesz lehetősége arra, hogy ismételten kifejthesse véleményét az országban zajló gazdasági folyamatokról, a vállalkozókat most is sújtó 27 százalékos ÁFA-ról, na és a jelenlegi kormányzó párt helyi szervezetének érdekes ügyeiről. „Nem a politikába születtem bele, de belekényszerítettek a különböző törvények és intézkedések meghozatalával. Sajnos, szülővárosom fejlődése teljesen megállt, amit nem nézhetek tovább tétlenül. A szegénység növekedését is meg kell állítani, mert előbb-utóbb ebből nagy bajok lesznek ” – fogalmazta meg legújabb szerepvállalásának hátterét. Hogy véleményére mennyire odafigyelnek, azt szerinte a mai világban jól példázza, hogy többször meglepték a NAV emberei különféle vizsgálatokkal.

2014. augusztusában megszervezte szocdemes csapatát, majd listát állított és reméli, elnyerik majd az ózdi polgárok szimpátiáját az önkormányzati választáson.

Krisztinával 24 éve házasok és három gyermekük született. Krisztina 23 éves és a Miskolci Egyetem Jogi Karának ötödik évfolyamos hallgatója. Elhatározta, hogy bíró szeretne lenne, amiért keményen megdolgozik az iskolapadban.

A 21 éves Melinda Egerben tanul az egészségügyi főiskolán. A 16 éves fiát még mindig Józsikaként emlegető családfő azt mondja, örökös optimista emberként nyugodt a jövőt illetően, mert legkisebb gyermeke eldöntötte, apja nyomdokaiba lép. Tíz éves korában már vezetett traktort és autót, sokat volt az állatok körül és a földeken, vagyis beleivódott a mezőgazdasági munka szeretete. Üzleti vállalkozás terén is megtette az első lépéseket, van már 22 darab szarvasmarhája és két saját lova. Mindennek tükrében úgy látja, eddigi munkája révén megteremtette a biztos anyagi hátteret családjának, ami a napokban újabb vállalkozással bővült. Szeretett városában, Ózdon ismét befektetett, ezúttal húsboltot nyitott a Zrínyi úti toronyházban, folytatva ezzel sikeres vállalkozói munkáját.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése