Fodor Ottó

Az Őszi Napsugár Öregek Otthona igazgatója,

Miskolc

baz_08_16_fodor_otto.jpgLassan már négy évtizede tevékenykedik sikeresen és eredményesen humán segítő, illetve szolgáltató területen az egészségügyben, valamint a szociális ágazatban, hiszen másfél évtizedet a mentőszolgálatnál, egy fél évtizedet a Köjálnál töltött, és több mint másfél évtizede dolgozik jelenlegi munkahelyén.

Diósgyőri család fiatalabb gyermekeként (bátyja, János ma már nyugdíjas) született Varbón 1954. május 27-én.

Gyermekkorának jelentős részét Nagykovácsiban töltötte erdészgyermekek bentlakásos intézményében, középiskolai tanulmányait pedig „hazai pályán” folytatta. Humán beállítottsága révén a Herman Ottó Gimnáziumban elsősorban a magyar nyelv és irodalom, valamint a történelem voltak kedvenc tantárgyai.

Érettségi után 1972-ben az Országos Mentőszolgálat munkatársa lett, kezdetben mentőápolóként, később mentőtisztként tevékenykedett.

1986-tól a Megyei Köjál (ma ÁNTSZ) főmunkatársaként egészségnevelési feladatkörben dolgozott, amely komplex egészségnevelési programok kidolgozását, egészségügyi felvilágosító ismeretterjesztő anyagok szerkesztését és egészségnevelői hálózat kiépítését jelentette.

1991-től dolgozik jelenlegi munkahelyén, amely akkor még Egyesített Szociális Intézményként működött, szakigazgatási és szervezési feladatokat végzett. Miután a városi közgyűlés még ugyanebben az évben megszüntette az intézményt ebben a formájában, a három telephellyel önálló intézményként működő Szociális Otthon vezetői posztját nyerte el pályázat útján, azóta is ebben a beosztásban dolgozik, jelenlegi megbízatása 2010-ig szól.

Az új szervezeti rendszerben működő intézményt a működési feltételek dologi, személyi és belső szabályozási területein sikerült a szakfeladatra alkalmas helyzetbe hozni. Következő lépésként  – a városi főorvossal együttműködve – sikerült megteremteniük a hajléktalan-ellátás komplex bázisát. Ezt követően  – önkormányzati megbízottként – egy etikátlanul működő magánotthon ellátottjainak helyzetét oldotta meg megnyugtató módon.

Az önkormányzat felkérésére a Területi Gondozószolgálat keretében működő avasi gondozási központban komplex szociális szolgáltató centrumot hoztak létre.

Az egyre égetőbb férőhelyhiány orvoslását egy volt kollégiumi épület átalakításával létrehozott, 96 férőhelyes intézményrészleg jelentette, a diósgyőri Aranykor Otthon ma a város egyik modern, szép intézménye.

A központi épület rekonstrukciója során megoldották a legfontosabb műszaki problémákat: a fűtési rendszer, a tűzvédelmi rendszer, a tetőszerkezet, a vizesblokk felújítása és bővítése révén.

A működőképesség fenntartásában sokat segített és segít ma is a Fodor Ottó által létrehozott Őszidő Alapítvány. Az Őszi Napsugár Öregek Otthona a város és városkörnyék oktatási intézményeinek szakmai gyakorlóhelye és oktatási partnere, ezért a Debreceni Egyetem keretében megszervezte a diplomás szociálismunkás-képzést.

Szakmai felkészültségére mindig nagy hangsúlyt fektetett: 1984-ben az Orvostovábbképző Egyetem EÜ Főiskolai Karán mentőtiszti szakon végzett, 1990-ben a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán mentálhigiénés szociális szervező oklevelet szerzett, 1992-ben pedig az ELTE BTK szociológiai szakán szociológus diplomát vehetett át.

2002-ben Debrecenben szociális szervező szakvizsgát tett, 2003-ban a szociális szakképzés szakértője, 2005-ben szociális szakvizsgaelnöki igazolványt kapott, majd 2006-ban felvették az Országos szociálpolitikai szakértői névjegyzékbe.

Széles körű társadalmi kapcsolatrendszerrel rendelkezik: a Szociális Intézmények Országos Szövetségének elnökségi tagja, megyei szervezetének elnöke, a Magyar Vöröskereszt OT elnökségi tagja, a megyei szervezet elnöke. Számos elismerő oklevél és kitüntetés jelzi sikeres tevékenységét, ezek közül Miskolc Város Emlékplakettjére és a Benkő Sámuel-díj elnyerésére a legbüszkébb.

„Azt gondolom, hogy tevékenységemben elsősorban empátiás és elvonatkoztató képességre van szükség elsősorban  – véli Fodor Ottó igazgató. – A széles látókör és a társadalmi folyamatok mellett elengedhetetlen a kreativitás, a csapatépítés és a szervezetfejlesztés, valamint a konfliktuskezelés. Az sem baj, ha az ember fogékony az új iránt, és rendelkezik a kellő alapműveltséggel, amely a megfelelő hátteret biztosítja munkájához.”

1978-ban kötött házasságot Kiss Mária Katalinnal, aki egy gyógyszer-nagykereskedelmi cég középvezetője. Ákos fiuk, aki ma már közgazdász és egyéni vállalkozó, 1981-ben született.

Fodor Ottó családcentrikus, szabad idejében legszívesebben a szabadtéri sütés-főzés köti le.

Életével többnyire elégedett, hiszen majdnem mindig azt tehette, amit szívesen csinált. Örülne annak, és erre van esély, ha a kitartó munka eredményeként az Őszi Napsugár Idősek Otthona felzárkózna az európai színvonalhoz.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése