Filetóth Béláné

A Magyar Köztársaság Bronz Érdemkereszt kitüntetettje,

Nyíregyháza

szszb 24 tk Filetóth Béláné.jpgEgész életét a pedagógia rajzolta körbe, mégsem tanárként kapta a legmagasabb elismerését Filetóth Béláné, született Molnár Anna, a nyíregyházi Inczédy György Szakközépiskola és Szakképző Intézet 2006. januárjában nyugalomba vonult gazdasági vezetője. Kiemelkedő pénzügyi és gazdasági tevékenysége eredményeként vehette át a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét a forradalom ünnepe alkalmából. A helyszín a fővárosi Néprajzi Múzeum, az időpont március 13-a, az átadó Magyar Bálint oktatási miniszter.

Nem a protokoll szerinti udvariasság mondatja, de elképzelhetetlen, hogy ez a csinos, barna asszony belépett a nyugdíjasok táborába. Jó negyvenesnek látszik, ám születési anyakönyvi kivonatában 1946. augusztus 9-e szerepel. Édesanyja, Thoma Anna pedagógus. Édesapja a Nyíregyházi Főiskola gyakorlóiskolájának az egyik alapító tagja volt. Szülei megszállottan tanítottak, a hivatás szeretetét tőlük szívta magába a negyedik gyerekként született, Panninak becézett leány.

Édesapja neve fogalom a városban: 1924 és 1964 közt nemzedékeket nevelt és oktatott. Évtizedeken át igazgatóként látta el a rá szabott feladatokat, úgy, hogy nem lépett be a pártba soha. Aki ismeri a XX. század történelmi viharait, állami elvárásait, az tudja, hogy az nem hétköznapi helytállás volt.

Panni szeretetteljes légkörben cseperedett fel. Igaz, három bátyjával osztozott a szülők törődésén. László technikus, István és György mérnök lett. A kisleány a nyíregyházi Közgazdasági Technikumban érettségizett 1964-ben. Az akkor legnagyobb megyei építőipari vállalatnál, a SZÁÉV-nél kezdett dolgozni mint pénzügyi előadó. Bekapcsolódott a pezsgő életbe, s a zene a férjével is összehozta.

Házasságukból két lány született. Zsuzsanna családorvos, Budapesten él. Dániel fiuk 12 éves. A család másik ágán Juditot jegyzi a családi történelem. Ő a megyei kórházban gyógytornász. Gyermekeik, Szabolcs és Ákos, hét-, illetve ötévesek.

Panni néhány gazdasági szakterületen próbára tette magát, mielőtt az Inczédyben állást vállalt. Dolgozott a Felső-tiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaságnál, a Tempó Szövetkezetnél, az Autóklubnál. A sors különös fintora, hogy valamennyi cég az akkori formájában, azóta már megszűnt.

A megye sokáig legnagyobb létszámú és a mai napig az egyik legnagyobb szakközépiskolájának gazdasági vezetői munkakörét pályázat útján nyerte el 1991-ben. Közben három felsőfokú szakirányú képzettséget szerzett, olyat, ami a munkájához szükséges volt. Így rendelkezik tervgazdasági, mérlegképes és adótanácsadói oklevéllel.

A kezdetekkor 2300 fiatal tanulta a különböző szakmák alapjait, két műszakban dolgoztak a tanműhelyekben. A rendszerváltást követően a szakképzés, a továbbképzés, a felnőttoktatás teljesen átrendeződött. Alkalmazkodniuk kellett az új igényekhez, biztosítani a gazdasági, anyagi hátteret, amit akkor végeztek jól, ha az szinte észrevétlen maradt.

Az iskola fő feladata ugyanis a tanítás. Tudást, szakmát adni a gyerekek kezébe. Szép feladat ennek a segítése is. Az életnek, a munkának mások szolgálatáról kell szólnia, bármi legyen is a feladat. Akkor lesz a világ szép és jó, kicsiben és nagyban egyaránt. Jólesően szóló szavak egy prózai foglalkozást űző ember szájából…

A számok mögött az összefüggéseket igyekezett megtalálni Filetóthné Panni, hiszen a csupasz adatok mögött emberi sorsok is rejtőztek. A szüleitől látott elhivatottsággal igyekezett megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek. Mint mondja, reméli, hogy egykori munkatársai nem a főnököt, hanem a vezetőt látták személyében. E gondolatát igazolja az, hogy sokan keresték meg egyéni gondjaikkal is, és ő, ha tudott, segített nekik. Munkáját nem foglalkozásnak, hanem hivatásnak tekintette. Hangsúlyozza a csapatmunkát, hisz’ egyedül senki sem képes egy akkora intézmény gazdasági munkájának terheit a vállán cipelni.

Az oktatást a dolgozó, termelő adófizetők pénzéből finanszírozzák. Neki tehát jól kell azzal sáfárkodnia. Ehhez pedig a vezetőtársak, a kollégák együtt gondolkodására, segítőkészségére mindig is szükség volt és lesz. „Az idő elmúlik felettünk. Mi marad, amire érdemes még emlékezni? A fák, a bokrok, amik túlélnek bennünket, és amiket szívesen ültettünk az iskola parkjában. Ha megnőnek, és- az utánunk jövő nemzedékek szépségüket megcsodálva egy percre megállnak majd az élet rohanásában – úgy érzi, minden elvégzett munkájáért az lesz az igazi elismerés…”

Közel négy évtized a munka világában. Az volt az élete. Most az unokájával tölti az idejét, ám új és újabb célt, feladatot keres a mindennapjainak, hogy segíthessen a körülötte élőknek. A tennivalók örök keresése adja a szellemi, lelki és testi nyugalmat a számára. A gazdálkodás mellett ma is ültetgeti szeretett fáit, díszcserjéit, mindezt a harmónia kedvéért teszi.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése