Farkasné Koós Erzsébet

Jegyző

Farkaslyuk 

szszb 30 ki Farkasné Koós Erzsébet.JPGTizennyolc év közigazgatási gyakorlattal, két szakirányú diplomával a kezében vágott bele a jegyzői munkába. A kihívás óriási volt, hiszen Farkaslyukon addig gyakran váltották egymást a hivatalvezetők, miközben Gábor Dezső polgármesternek hiányzott egy stabil közigazgatási szakember a munkájához. Végül 2003 végén – egy újabb pályáztatás után – 12 jelentkező közül Farkasné Koós Erzsébetre esett a képviselő-testület választása, aki 2014.január elsején jubilált: tíz éve tölti be a község jegyzői állását.

Gyermekkori álma vált valóra, amikor az Ózdi Városi Tanács VB. Igazgatási Osztályán munkába állhatott. Korán megszerette a hivatali munkát, mivel nagymamája az arlói tanácson dolgozott, és amikor meglátogatta, leült az írógép mögé és gépelt. Látta, hogy sok ember fordul meg a tanácson, majd többségük elégedetten távozik. Ezek a benyomások olyan hatással voltak rá, hogy a helyben elvégzett nyolc általános után az ózdi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola igazgatási-ügyviteli ágazatán tanult tovább. Érettségi vizsgát 1985-ben tett, ami után az Ózd és Vidéke ÁFÉSZ alkalmazta adminisztrátorként. Onnan került 1986. április elsején hasonló munkakörbe az Ózdi Városi Tanácsra. Három év múlva gyámügyi előadónak nevezték ki, majd két évet GYES-en töltött. Ákos most 20 éves, Putnokon a mezőgazdasági technikumot végzi és tagja az Ózdi Kerékpár Egyesületnek.

Újbóli munkába álláskor a Szociális és Egészségügyi Ügyosztályra került szociális előadónak, majd főtanácsosként tevékenykedett. Az osztály szociális igazgatási mintahelyként működött, ezért a környező 26 település szociális dolgozóit segítették a jogértelmezésben, jogalkalmazásban, ügyvitel-szervezési feladatokban és informatikai területen.

1995-ben, – a GYES időszakában – beiratkozott a Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának személyügyi szervező szakára, ahol 1998-ban kapott diplomát. Ezután – 1998-ban – másik szakterületen is tanulmányokba kezdett, 2001-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási Karán vette át az igazgatásszervezői diplomát. Két felsőfokú végzettséggel úgy gondolta, feljebb lép a szakmai ranglétrán. Ekkor jelent meg Farkaslyuk község önkormányzatának pályázati kiírása, melyre beadta pályázatát. Végül mellette voksoltak B.-A.-Z. megye egyik legfiatalabb településének vezetői.

Nem tagadja, voltak nehéz pillanatok az első hónapokban. Korábban a közigazgatás egy nagy részterületét ismerte meg, jegyzőként viszont a közigazgatás egészéért felelős. Munkába állása óta gördülékenyen zajlik a munka Farkaslyuk Község Polgármesteri Hivatalában. Csakhogy a jegyzőasszony az örök elégedetlenek közé tartozik, jelenleg is tanul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Önkormányzati szaktanácsadói szakán, ahol 2015-ben veheti át harmadik diplomáját.

Vallja, hogy a jegyzői hivatás egy egész embert kívánó és embert próbáló kihívást jelent. Mindig arra törekedett, hogy megszerzett ismereteit bővítse, tökéletesítse, ezért folyamatosan képezte magát, amire kollégáit is ösztönzi, sőt támogatja ez irányú törekvéseiket. A pálya minden lépcsőfokát bejárta és úgy fogalmaz, hogy beleszeretett a közigazgatásba. Ennek okaként említi, hogy az egy hatalmas, monstrum rendszer, amelynek – akarva-akaratlanul – minden ember részese. Ebből adódik, hogy aki szereti embertársait, az nem tudja nem szeretni a közigazgatást. Az ugyanis „egy lehetőség arra, hogy másokon segítsünk, hogy embereket közelebb hozzunk egymáshoz és hidat építsünk az érdekek közé”. Közszolgálati hitvallása az emberséges, ügyfélbarát ügyintézés és a szolgáltató jelleg kidomborítása a mindennapi feladatvégzésben. Fontosnak tartja, hogy mindezt a lakosság is érzékelje, még akkor is, ha szankciót kell alkalmazni bizonyos esetekben. Erzsike úgy tapasztalja, hogy ideológiája bevált, hiszen érzi a lakosság szeretetét és tiszteletét, ami jó érzéssel tölti el.

Bekerült a Borsodi Jegyzők Szakmai Egyesületének felügyelő bizottságába, tagja az Ózd és Putnok térségi Jegyzői Egyesület elnökségének, az Ózd Kistérség Többcélú Társulás Jegyzői kollégiumának pedig elnökségi tagja. A közigazgatási szakvizsgát 2002-ben, az anyakönyvi szakvizsgát 2010-ben tette le, de van angol „C” típusú, szakmai nyelvvel nehezített alapfokú nyelvvizsgája is. Büszke arra, hogy 2000-ben a Szociális és Családügyi Minisztériumtól kiemelkedő eredményes munkáért járó Elismerő oklevelet kapott. 2003.évben a Köztisztviselőkért Alapítvány Kuratóriuma Szakmai Elismerő Oklevelet adományozott részére.

Amikor ideje engedi, fitnesz-termekben és zumba órákon mozogja le a napi feszültséget. Szeret színházba járni férjével – aki a Sajó Agrár Zrt. termelésirányítója – és utazni, különösen a hollandiai szakmai útra és az erdélyi kirándulásokra tekint vissza nosztalgiával. 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése