Farkasné Koós Erzsébet

Jegyző

Farkaslyuk 

szszb 30 ki Farkasné Koós Erzsébet.JPGTizennyolc év közigazgatási gyakorlattal, két szakirányú diplomával a kezében vágott bele a jegyzői munkába. A kihívás óriási volt, hiszen Farkaslyukon addig gyakran váltották egymást a hivatalvezetők, miközben Gábor Dezső polgármesternek hiányzott egy stabil közigazgatási szakember a munkájához. Végül 2003 végén – egy újabb pályáztatás után – 12 jelentkező közül Farkasné Koós Erzsébetre esett a képviselő-testület választása, aki 2014.január elsején jubilált: tíz éve tölti be a község jegyzői állását.

Gyermekkori álma vált valóra, amikor az Ózdi Városi Tanács VB. Igazgatási Osztályán munkába állhatott. Korán megszerette a hivatali munkát, mivel nagymamája az arlói tanácson dolgozott, és amikor meglátogatta, leült az írógép mögé és gépelt. Látta, hogy sok ember fordul meg a tanácson, majd többségük elégedetten távozik. Ezek a benyomások olyan hatással voltak rá, hogy a helyben elvégzett nyolc általános után az ózdi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola igazgatási-ügyviteli ágazatán tanult tovább. Érettségi vizsgát 1985-ben tett, ami után az Ózd és Vidéke ÁFÉSZ alkalmazta adminisztrátorként. Onnan került 1986. április elsején hasonló munkakörbe az Ózdi Városi Tanácsra. Három év múlva gyámügyi előadónak nevezték ki, majd két évet GYES-en töltött. Ákos most 20 éves, Putnokon a mezőgazdasági technikumot végzi és tagja az Ózdi Kerékpár Egyesületnek.

Újbóli munkába álláskor a Szociális és Egészségügyi Ügyosztályra került szociális előadónak, majd főtanácsosként tevékenykedett. Az osztály szociális igazgatási mintahelyként működött, ezért a környező 26 település szociális dolgozóit segítették a jogértelmezésben, jogalkalmazásban, ügyvitel-szervezési feladatokban és informatikai területen.

1995-ben, – a GYES időszakában – beiratkozott a Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának személyügyi szervező szakára, ahol 1998-ban kapott diplomát. Ezután – 1998-ban – másik szakterületen is tanulmányokba kezdett, 2001-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási Karán vette át az igazgatásszervezői diplomát. Két felsőfokú végzettséggel úgy gondolta, feljebb lép a szakmai ranglétrán. Ekkor jelent meg Farkaslyuk község önkormányzatának pályázati kiírása, melyre beadta pályázatát. Végül mellette voksoltak B.-A.-Z. megye egyik legfiatalabb településének vezetői.

Nem tagadja, voltak nehéz pillanatok az első hónapokban. Korábban a közigazgatás egy nagy részterületét ismerte meg, jegyzőként viszont a közigazgatás egészéért felelős. Munkába állása óta gördülékenyen zajlik a munka Farkaslyuk Község Polgármesteri Hivatalában. Csakhogy a jegyzőasszony az örök elégedetlenek közé tartozik, jelenleg is tanul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Önkormányzati szaktanácsadói szakán, ahol 2015-ben veheti át harmadik diplomáját.

Vallja, hogy a jegyzői hivatás egy egész embert kívánó és embert próbáló kihívást jelent. Mindig arra törekedett, hogy megszerzett ismereteit bővítse, tökéletesítse, ezért folyamatosan képezte magát, amire kollégáit is ösztönzi, sőt támogatja ez irányú törekvéseiket. A pálya minden lépcsőfokát bejárta és úgy fogalmaz, hogy beleszeretett a közigazgatásba. Ennek okaként említi, hogy az egy hatalmas, monstrum rendszer, amelynek – akarva-akaratlanul – minden ember részese. Ebből adódik, hogy aki szereti embertársait, az nem tudja nem szeretni a közigazgatást. Az ugyanis „egy lehetőség arra, hogy másokon segítsünk, hogy embereket közelebb hozzunk egymáshoz és hidat építsünk az érdekek közé”. Közszolgálati hitvallása az emberséges, ügyfélbarát ügyintézés és a szolgáltató jelleg kidomborítása a mindennapi feladatvégzésben. Fontosnak tartja, hogy mindezt a lakosság is érzékelje, még akkor is, ha szankciót kell alkalmazni bizonyos esetekben. Erzsike úgy tapasztalja, hogy ideológiája bevált, hiszen érzi a lakosság szeretetét és tiszteletét, ami jó érzéssel tölti el.

Bekerült a Borsodi Jegyzők Szakmai Egyesületének felügyelő bizottságába, tagja az Ózd és Putnok térségi Jegyzői Egyesület elnökségének, az Ózd Kistérség Többcélú Társulás Jegyzői kollégiumának pedig elnökségi tagja. A közigazgatási szakvizsgát 2002-ben, az anyakönyvi szakvizsgát 2010-ben tette le, de van angol „C” típusú, szakmai nyelvvel nehezített alapfokú nyelvvizsgája is. Büszke arra, hogy 2000-ben a Szociális és Családügyi Minisztériumtól kiemelkedő eredményes munkáért járó Elismerő oklevelet kapott. 2003.évben a Köztisztviselőkért Alapítvány Kuratóriuma Szakmai Elismerő Oklevelet adományozott részére.

Amikor ideje engedi, fitnesz-termekben és zumba órákon mozogja le a napi feszültséget. Szeret színházba járni férjével – aki a Sajó Agrár Zrt. termelésirányítója – és utazni, különösen a hollandiai szakmai útra és az erdélyi kirándulásokra tekint vissza nosztalgiával. 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése