F. Tóth Géza

Nyugdíjas igazgató,

Miskolc

baz_05_16_f_toth_geza.jpgGyőr-Moson-Sopron megyében, Csorna városában született 1945. április 28-án. Általános iskoláit a Szolnok megyei Öcsödön és Túrkevén végezte. 1963-ban Szegeden érettségizett a Rózsa Ferenc Gimnáziumban, majd a József Attila Természettudományi Egyetemen szerzett középiskolai tanári oklevelet és geológusi diplomát 1968-ban. Az egyetem elvégzése után – felesége kérésére – Miskolcot választotta végleges lakóhelyéül. Itt alapított családot és szeretetben nevelt fel feleségével együtt két gyermeket (Judit 1970 és Gábor 1972). Felesége gyógyíthatatlan betegségben 1994-ben meghalt. Őt magát 55 éves korában az orvosok két infarktus és szívműtét után nyugdíjba parancsolták.

Miskolcra kerülve – a munkája mellett – bekapcsolódott a város különböző társadalmi szervezeteinek a tevékenységébe. A MTESZ-nek, a Magyarhoni Földtani Társulatnak, a Hidrológiai Társaságnak és a Karszt és Barlangkutató Társaságnak több évtizeden keresztül tagja és vezetőségi tagja volt. A Tudományos Ismeretterjesztő Társaság Földrajzi Szakosztályának titkára, majd az Országjárók Egyesületének vezetője volt több mint tíz éven keresztül. Éveken keresztül közreműködött a Miskolci Sportcsarnokban megrendezett „Helyi ipari kiállítás és vásár” szervezésében. Tevékenységéért MTESZ, TIT, KISZ és Miniszteri kitüntetésekben részesült (Árvízvédelemért 1970, Aranykoszorús KISZ Kitüntetés 1973, KISZ Érdemérem 1975, Építőipar Kiváló Dolgozója 1983, Sportérdemérem bronzfokozata 1987).

F. Tóth Géza rendkívül kreatív és szívós, ha valamiben hisz, azt végig is viszi. Nem jár a fellegekben, ötletei életszerűek és megvalósíthatóak, elképzelései megvalósításához „hadra fogható” csapatot is verbuvált. Mindig csapatban gondolkodott és gondolkodik, ezért hozta létre előbb a létesítményeket megvalósító bizottságokat, ma civil szervezeteket, mint például a Berekaljai Civil Szervezetet, majd a „Diósgyőrért” Diósgyőri Vár Térségének Fejlesztéséért Közhasznú Alapítványt.

Nemcsak ötletadó, hanem tevékeny megvalósító és irányító volt az alábbi létesítmények létrehozásában: Avasi Ifjúsági Sporttelep (1975), Miskolci Műjégpálya I. (1979), Miskolci Vadaspark (1983), Herman Ottó Emlékpark (1984), Kazincbarcikai Műjégpálya (1986), Miskolci Műjégpálya II. (1987). A felsorolt létesítmények mellett kisebb jelentőségű beruházások megvalósításában is segédkezett. Mint például: Szentpéteri-kapui gyalogos felüljáró megszervezése (1982), a Tudomány és Technika Háza megvalósítása (1984), a Kossuth mozi felújítása (1985). Miskolc város utcái névadóinak márványtáblával való megörökítése (1983–1992), a felújított épületek építési történetének, értékeinek és a felújítást végzők megörökítése Széchenyi és Kossuth utcákban (21 db.) ötletadója, a Miskolci Egyetemen 1983-tól évente megrendezésre kerülő Ásványbörze, 1993-tól Ásványfesztivál megszervezése, az Úttörő-váltótábor kialakítása (1983) és megépítése Miskolc–Tapolcán a kemping területén.

Legnagyobb érdeme a belváros megmentésére életre hívott Miskolcterv-kisvállalat létrehozása, amelyet kilenc éven keresztül eredményesen és sikeresen irányított. Ezen időszak alatt számos belvárosi épület tudományos kutatása és feltárása és rehabilitációja kezdődött meg és fejeződött be. Munkáját legjobban dr. Dobrossy István (a Borsod Megyei Levéltár igazgatója) 2004. évi értékelése fémjelzi, aki az alábbiakban összegezte a Miskolcterv – mint kisvállalat – tevékenységét:

„A Miskolcterv jól szervezett, szakmailag magas színvonalon működő, rendkívül nagy számú kvalitásos szakembert foglalkoztató vállalata volt a városnak. Rövid tevékenysége (1983–1992) is elég volt ahhoz, hogy városkép-alakító szerepét betölthesse.”

2000-ben bekövetkezett szívműtéte és rokkantnyugdíjba helyezése után sem tudott megnyugodni, továbbra is végez társadalmi munkát a lakosság és a társadalom javára. Diósgyőrben, a Berekalján – ahol idejének jelentős részét tölti – civil szervezetet hozott létre, munkájuk eredménye lett a berekaljai Honfoglalás park és sporttelep megvalósítása. Megszervezte a Diósgyőri Vár Térségének Fejlesztéséért Közhasznú Alapítványt, 2002 novemberétől a kuratórium elnöke.

A Diósgyőrben megtartott rendezvények sorába tartozik a 2003-ban elindított Diósgyőri Mikulásvonat. 2002-től segíti Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének a munkáját is, tagja lett a városfejlesztési és városüzemeltetési bizottságnak. Írói tevékenységet is végez, 2003-ban „Liber Anecdotarum” és 2004-ben „Geológusképzés Szegeden 1922–2000” címmel tudománytörténeti könyveket írt és adott ki, utóbbit a geológus szakma nagy elismerésben részesítette.

Jelenleg a Koch Sándor nevét viselő alapítvány felkérésére (amelynek korábban elnöke volt, ma elnökhelyettese) az egyik legnagyobb magyar minerológus, Koch Sándor életét dolgozza fel.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése