Elekné Almási Ibolya

Jegyző,

Arló

baz_4_elekne_almasi_ibolya.jpgAz 1990-ben bekövetkezett változások sok embert állítottak a munkahelyén választás elé. Aki élt az új lehetőségek valamelyikével, szerencsés esetben megtalálta számítását, elérte kitűzött célját. Utóbbiak közé tartozik Elekné Almási Ibolya, aki a közigazgatási módosításokat követve vállalt jegyzői állást Borsodszentgyörgyön, mivel a község akkor lett közigazgatásilag újra önálló település. Azóta már a harmadik önkormányzatnál látja el hivatalvezetői feladatát és nem bánta meg, hogy tizenkét évvel ezelőtt bátran belevágott ebbe a felelősségteljes szakmába.

Komlón született 1961. július 22-én. Ózdon 1980-ban érettségizett a Közgazdasági Szakközépiskolában, számvitel-gazdálkodás szakon. Ezt követően igazgatási gyakornokként az Ózdi Járási Hivatalban dolgozott egy évet, mivel továbbtanulási szándékának megfelelően sikeresen felvételizett az Államigazgatási Főiskola nappali tagozatára. Az okleveles igazgatásszervezői diplomát 1984-ben szerezte meg, jó minősítéssel.

Új munkahelyet Budapesten talált, ahol a IX. kerületi tanács pénzügyi osztályán, beruházásfejlesztési területen helyezkedett el. Mivel azonban a B.-A.-Z. Megyei Tanáccsal tanulmányi szerződése volt, hamarosan hazaköltözött Borsodba, ahol az Ózd Városi Tanácsra került előbb szabálysértési, később pedig szociálpolitikai főelőadónak. Gyermekeik születéséig – akik az almanach nyomtatásának évében gimnáziumi tanulók – az utóbbi munkakört látta el.

Az 1990-es változások során addigi szakmája számtalan területen alapjaiban megváltozott, ezért döntésre szánta el magát. Borsodszentgyörgy korábban közigazgatásilag Arlóhoz tartozott, ám a közigazgatási rendszer változása után elnyerte függetlenségét. A működtetéshez önkormányzatot kellett alakítani, amelyik nem működhetett jegyző nélkül. Márpedig akkoriban a jegyző szakmában hiány mutatkozott.

Ezt az alkalmat használta ki Elekné Almási Ibolya és vállalta el az 1500 lakosú község hivatalának a vezetését. Sok energiát fektetett a munkájába, és mindig igyekezett maradandót alkotni. Három év múlva, 1993-ban a négyezer fős nagyközségben, Borsodnádasdon írtak ki pályázatot a megüresedett jegyzői helyre, amit megpályázott. Szakmai előrelépésnek tekintette azt a lehetőséget, de a jobb anyagi feltételek is motiválták.

Aztán újabb váltás következett, az Ózd szomszédságában fekvő Arlóba került jegyzői állásba. Több szempontot mérlegelt, mikor elődje nyugdíjba vonulása után megkapta a felkérést, de a lakóhelyéhez való közelség döntő érv volt számára. Ezen a munkahelyen az önkormányzati vezetők támogatták mélyebb szakmai érdeklődését és tanulás utáni vágyát, így 1998-ban a GATE Gyöngyösi Főiskolán szerezhetett államháztartási szakközgazdász diplomát – kiváló minősítéssel.

A köztisztviselők számára előírt közigazgatási szakvizsgát az adandó első alkalommal megszerezte, majd sikeres pályázata eredményeként 1998-tól folyamatosan közreműködik a közigazgatási szakvizsgáztatásban, 2003-tól már oktatóként is. Szakterülete az önkormányzati rendszer és gazdálkodás.

Az önkormányzati működés- és gazdálkodás területén szerzett elméleti és gyakorlati tapasztalatát, tudását igyekezett másokkal is megosztani, hasznosítani, ezért elég sok egyéb elfoglaltságot is vállalt. Kapott már megbízást fegyelmi eljárásban vizsgálóbiztosi feladat elvégzésére, melynek során egy önkormányzatnál tárt fel súlyos hiányosságokat a gazdálkodás terén.

Részt vállal a felnőttszakképzésben is, az Észak-magyarországi Regionális Átképző Központ felkérésére a felsőfokú szociális asszisztensképzésben oktatóként dolgozik. Szakterülete a jogi ismeretek és a szociálpolitikai modulok.

Nagy szerepet vállalt az Ózd és Putnok Vidéke Jegyzők Egyesülete létrehozásában, amelynek a megalakulás óta elnökségi tagja.

Szűkebb régiójában hét település polgármesterének kezdeményezésére 2000-ben létrejött A Köztisztviselőkért Alapítvány, amely szervezetnek a kuratórium elnöki tisztével bízták meg. Utóbbi két tevékenységét társadalmi munkában végzi anyagi érdekeltség nélkül, ami nem általános a mai világban. Elkötelezett önkormányzati szakembernek érzi magát, munkáját elismerik a megyei közigazgatási hivatal vezetői is.

–Ennyi feladatvállalás mellett mindig igyekszem megfelelni családom elvárásainak is. Mivel férjem, Elek István is hasonló elfoglaltságot mondhat magáénak Domaháza polgármestereként, ezért megértő módon kezeljük, hogy kötetlen a munkaidőnk. Mindkét terület teljes embert igényel, és nincs olyan, hogy letelt a műszak. Ezek a tények is biztosan közrejátszanak abban, hogy rendezett családi körülmények között élünk Ózdon. Munkahelyi és családanyai hivatásomat örömmel látom el, a szakmai továbbképzéseken mindig részt veszek – vallja magáról Arló község jegyzője.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése