Dúzs József Sándor

Dandártábornok – rendőrségi főtanácsos,

Budapest–Miskolc

baz_08_84_duzs_jozsef_sandor.jpgAzok közé tartozik, akiknek sikerült megvalósítaniuk gyermekkori álmukat: ő mindig is katonatiszt szeretett volna lenni. Tisztként, később főtisztként szolgált a Határőrségnél különböző posztokon, majd a Határőrség és Rendőrség összevonása óta rendőrségi főtanácsosként a Repülőtéri Rendőrigazgatóság igazgatói posztját tölti be.

1954. december 16-án született a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonnán. Szülei mezőgazdasággal foglalkoztak, és mindent megtettek azért, hogy egyetlen gyermeküknek gondtalan legyen a gyermekkora. Mindennapjainak meghatározó eleme volt a természet, a hegyek közelsége, de sokat segített szüleinek a ház körüli munkákban is. Az iskolában elsősorban a földrajzot és a történelmet kedvelte, és imádott sportolni: elsősorban a futballban és a kézilabdában jeleskedett.

Tanárai közül máig szívesen emlékezik Kalász Lászlóra és osztályfőnökére, Majoros Mártára.

Középiskolai tanulmányait az Edelényi Gimnáziumban folytatta, ahol már elsős korában eldöntötte, hogy katona lesz.

1973-ban kezdte felsőfokú tanulmányait a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, ahol 1977-ben végzett. Ezt további tanulmányok követték: előbb komszomol főiskolát, majd pártfőiskolát végzett a Szovjetunióban, 1992–1995 között pedig a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián tanult és szerzett diplomát.

Szakmai pályafutását a Miskolci Határőr Kerület Szögligeti Őrsén kezdte őrsparancsnok-helyettesi beosztásban. A Miskolci Kerületnél és annak jogutód szervezeténél a Miskolci Határőr Igazgatóságon 1995 végéig töltött be különböző szintű parancsnoki beosztásokat.

A különböző vezetői beosztásokból adódó feladatok mellett kiemelt figyelmet fordított szakmai továbbképzésére is. Az oktató-nevelő munkát a katedra mindkét oldaláról megismerhette, pályafutása első időszakában hallgatóként, a későbbiekben pedig óraadó tanárként és vizsgáztatóként.

1996. február 1-jétől a Budapesti Határőr Igazgatóság rendészeti igazgatóhelyettesekként a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér határellenőrzési feladatait irányította több mint másfél évig, amikor is a Határőrség Idegenrendészeti Szabálysértési és Menekültügyi Főosztály vezetői beosztásába került. Ebben a munkakörben felügyelte és szakmailag irányította a Határőrség idegenrendészeti és szabálysértési feladatainak végrehajtását. Emellett lehetősége nyílt mind a hazai, mind a nemzetközi migrációs folyamatokhoz kapcsolódó rendészeti hatáskörök és feladatok megismerésére is.

Munkája mellett a Rendőrtiszti Főiskolán, a Nemzetvédelmi Egyetemen, valamint Rendészeti Szakközépiskolában tartott előadásokat, több esetben vizsgabizottsági elnök is volt.

A Magyar Köztársaság európai uniós csatlakozását megelőzően tagja volt annak a munkabizottságnak és szakmai delegációnak, amely a visszafogadási egyezmények harmonizációját végezte.

2004. február 1-jétől a Balassagyarmati Határőr Igazgatóság igazgatójává nevezték ki, 2007. júniusától pedig a Repülőtéri Integrációs Munkacsoport vezetőjeként irányította a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság kialakításával kapcsolatos szervezési és előkészítési feladatokat.

2008. január 1-jétől a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság igazgatója. Az oktatási intézményekkel az utóbbi időben sem szakadt meg kapcsolata, a médiában többször szerepelt a migrációval, az idegenrendészettel és a határellenőrzéssel kapcsolatban, e kérdés-körben publikációi is megjelentek. Az elmúlt évtizedben a fenti témákban több hazai és nemzetközi konferencián is részt vett.

1999-ben főtanácsosi, 2002-ben központi tiszt címet kapott. Számos kitüntetése közül a Szent László-érdemjel, a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata, a Közbiztonságért Érdemérem és a Szolgálati Érdemjel Arany Fokozata érdemel említést.

„Ezen a pályán az elkötelezettség az elsődleges tulajdonság – említi Dúzs József dandártábornok. – A kitartás és a céltudatosság a másik két fontos tulajdonság, amelyeket a kellő empátiának kell kiegészítenie, hiszen itt az emberekkel való foglalkozás, mások gondjainak a megoldása mindennapos feladat.”

1977-ben kötött házasságot Verebély Erzsébettel, aki köztisztviselő. Két gyermekük Angelika, aki banki tisztviselő, egyéves kislányával gyesen van.

Az egy évvel fiatalabb Zsolt Londonban dolgozik, és egy kétéves fiú boldog édesapja.

Dúzs József imád sakkozni. Máig tagja az edelényi sakkcsapatnak, amely korábban már az OB I-ig is eljutott, jelenleg az OB II-ben játszanak. Főleg magyar bélyegeket és régi porcelánokat, pénzérméket, festményeket gyűjt, az utóbbiakon akár kisebb javításokat is elvégez.

Elégedett ember, hiszen gyermekkori álmát megvalósítva fontos beosztásokat tölthetett és tölt be. Jelenlegi posztján is szeretné maradéktalanul ellátni feladatait.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése