Dudás Tiborné

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára

Miskolc

szszb 30 ki Dudás Tiborné.JPGUgyanúgy szereti a számok elmélyült világát, mint a szervezést, a pörgős napokat, munkája sokszínűségét, változatosságát. Dudás Tiborné a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára, ha feltöltődésre vágyik, visszamegy szülőfalujába, ami a gyökereket, az állandóságot jelenti számára.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) titkári teendőinek ellátása sokoldalú személyiséget, felkészült szakembert kíván. Hiszen amellett, hogy egy tevékenységét tekintve igen széles skálán mozgó munkaszervezet irányítása a feladata, egyebek között a megye vállalkozóival való kapcsolattartás, a kapcsolatépítés, a tájékoztatás, a szakképzéshez kötődő teendők felügyelete és a szervezet gazdálkodásának irányítása is beletartozik a mindennapi munkájába. Ezek pedig nem kis kihívást jelentenek, főleg, ha azt nézzük, hogy a BOKIK-nak mintegy kétezer önkéntes tagja van, és meghaladja a negyven ezret a regisztrált vállalkozások száma. A kamara célja, hogy a gazdaság szereplőinek e hatalmas „közösségét” információkkal, munkájukat segítő tájékoztatással, érdekképviselettel, lobbierővel támogassa. És ennek a célnak az eléréséhez Dudás Tiborné, Terike munkája az egyik kulcs.

„Gyerekkoromban fodrász szerettem volna lenni, mint gondolom sok más kislány is, de aztán a sors másként hozta. Az általános iskolában kiderült, igen jó érzékem van a matematikához, kifejezetten élveztem a feladatok megoldását, az összefüggések keresését, a problémák kibogozását, így a tanáraim – akiknek máig hálás vagyok – azt javasolták: a továbbtanulásom mindenképpen a matematikához kötődjön. A miskolci Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában érettségiztem, és egyben „el is jegyeztem magam” a közgazdaságtannal, a könyveléssel, a számok világával. Mérlegképes könyvelői képesítésem van, közbeszerzési referens vagyok és a Pécsi Tudományegyetemen műszaki szakoktató diplomát szereztem. Mindig gazdasági területen dolgoztam, 2003-tól vagyok a BOKIK gazdasági vezetője, amihez 2012-ben társultak a titkári teendők. Bevallom, amikor Bihall Tamás elnök úr felkért, vállaljam el a titkári funkciót, kicsit megijedtem a kihívástól, de végül igent mondtam, mert izgatott a feladat, önmagam kipróbálása, a megmérettetés. Vonzott az a sokszínűség is, ami a kamarai munkával jár, és az a lehetőség is, hogy a megye gazdaságáért dolgozhatunk. Fontos volt az is, hogy a munkatársaim mellettem álltak, biztattak.”

Akik ismerik, tudják: Dudásné Terike energiái szinte kiapadhatatlanok, munkabírása legendás. Így nincs abban semmi véletlen, hogy sikerült megbirkóznia a kettős feladattal. Persze az eredményeket nem adják ingyen, esetünkben is sok-sok munka van mögöttük. Terike sokat dolgozott, sokat tanult, sok embert ismert meg az elmúlt két évben, és ami fontos, közreműködésével sok eredményt ért el a szervezet. Nagyobb zökkenők nélkül sikerült bevezetni például a kötelező kamarai regisztrációs rendszert, és szakmai programok sokasága mutatja: egy vállalkozásbarát, a régió gazdaságáért tevékenykedő köztestület a borsodi.

„A szervezés mindig is lételemem volt, és szerencsémre mindig szót értettem az emberekkel, könnyen alkalmazkodom, és gyorsan elfogadnak. Nem okoz gondot az sem, hogy egyik percben még a BOKIK gazdasági ügyeivel foglalkozom, aztán a másikban már egy rendezvényünk teendőiről döntök, vagy valamelyik tagvállalatunk vezetőjével tárgyalok. A jó tulajdonságaim között tartom számon, hogy soha nem hátrálok meg a nehézségek elől, nem adom fel egykönnyen. A megoldást keresem, és minden erőmet latba vetem, hogy meg is találjam. Szerencse, hogy hasonló beállítottságú munkatársakkal vagyok körülvéve, meggyőződésem, hogy csak így lehet hatékony egy szervezet.”

Bár az elmúlt két esztendőben jelentősen megcsappant a szabadideje, azért igyekszik minden percét hasznosan kihasználni a BOKIK titkára. Azt mondja, korábban legfőbb szenvedélye az utazás volt, mára ezt a helyet rajongásig szeretett unokái vették át. Ha utazik, őket is viszi, mert szeretne megmutatni nekik mindent, ami szép és épülésükre szolgál. A kertészkedés, az olvasás olyan hobbik, amelyek egy-egy nehéz nap után maradéktalanul kikapcsolják. Ha viszont megnyugvásra, pihenésre, erőgyűjtésre vágyik, szülőfalujánál, Szögligetnél nincs erre jobb hely. Ott a szinte érintetlen természet, az apró gyermekkora óta ismerős emberek, rokonok, barátok várják.

„Szögliget nekem az origó. Gyönyörű gyermek- és fiatalkori emlékekkel. Minden szegletét ismerem, minden apró részletéhez köt valamilyen kedves történés. Itt mélységes, háborítatlan nyugalmat érzek, azt, hogy itt éltek az őseim, itt vannak a gyökereim, itthon vagyok. Nincs a világnak még egy vidéke, ahol ilyen békességet éreznék.”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése