Dr. Vadász Mária

Főigazgató,

Fehérgyarmat

szszb_08-96_dr_vadasz_maria.jpgKiegyensúlyozott csapatban szeret dolgozni dr. Vadász Mária, a Szatmár-Beregi Kórház főigazgatója, és ebben eddig maximális támogatókra lelt szakmai pályáján. Ennél még fontosabbnak ítéli meg a család szerepét, mert csak övéinek együttműködésével tudta kiteljesíteni elképzeléseit.

Cegléden született Vadász József kutató fúrómester gyermekeként. Édesanyja, Körtési Terézia a háztartás és a család gondját viselte évtizedeken át a távolban dolgozó családfő helyett is. Testvére, Kati idegenforgalmi marketingmenedzser, egy utazási iroda vezetője Nagykőrösön. Férje, dr. Maczkó György agrárgépészmérnök, az U.L.T. Magyarország Rt. nagykállói területi agronómiai vezetője. Két gyermekük született, Kornélia angol-német szakos tanári diplomát és marketingmenedzseri képesítést szerzett. Budapesten dolgozik egy marketingcégnél. Róbert a Debreceni Agrártudományi Egyetem környezetgazdálkodási mérnöki karán tanul.

Vadász Mária nagyon büszke a nagykőrösi Arany János Gimnáziumra, ahol az ELTE akkoriban indította a kísérleti matematika-fizika tagozatot, ahol középiskolai tanulmányait folytatta. Nemsokára harmincéves érettségi találkozón jönnek össze az egykori osztálytársak. Az érettségi után a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett oklevelet 1975-ben. Közben férjhez ment, s mivel a férjét Gödöllőhöz kötötték a tanulmányai, félúton, Szolnokon telepedtek le. A gyakorlóévet Szolnokon töltötte, a szegedi egyetem oktató kórházában. Élték az egyetemistaházasok meglehetősen nehéz életét. Két államvizsga közt szülte meg a gyermekét Vadász doktornő.

Igazi mélyvíznek minősült a martfűi körzeti orvosi állás, ahol 1975 és ’77 között hétezer-kilencszáz lakos orvosi tennivalóit egyedül látta el. 1978-ban költözött a családjával Szabolcsba, hét évig egy máriapócsi körzetben gyógyította a betegeket, míg a férje a nyírgyulaji termelőszövetkezet elnökeként kamatoztatta agrárszaktudását.

Közben, 1980-tól a kislétai Egészségügyi Gyermekotthonban is munkához látott. A testi, lelki sérült gyermekekkel teljesen másként kellett foglalkoznia, mint a körzetben ezt megszokhatta. A 220 személyes gyermekotthon továbbfejlesztésén munkálkodott, és kidolgozta az intézetben lévő fogyatékos gyermekek és fiatalok komplex rehabilitációs programját, mely országos modellként került bevezetésre.

Vadász főorvosnő a szakma újdonságai mellett egyre több területen szerzett jártasságot és tette le a szakvizsgát, 1985-ben általános orvostanból, ’89-ben társadalomorvostanból. ’93-ban az első közt végzett az egészségügyi menedzser szakon, majd ’95-ben Stratégiai tervezés az egészségügyben címmel írta meg szakközgazdászi diplomamunkáját. Ennek a tudásnak most veszi igazán hasznát, a Szatmár-Beregi Kórház főigazgatójaként.

– A gyógyítás a legszentebb hivatás a világon – vallja Vadász főorvosnő. – Nincs szebb, de lehet hasznosabb – erre az igazságra akkor jöttem rá, amikor a stratégiai szintű döntésekben is részt vehettem. Az ellátó szervezetek, a kórházak, családorvosi rendelők, szakrendelők feltételrendszerének a javításán keresztül még több embertársunkon lehet segíteni, ezt vállalni szintén nem akármilyen megtiszteltetés. Rádöbbenteni a döntéshozókat a felelősségükre, ez megint csak komoly dolog. Ezért úgy éreztem, az orvosi hivatás mellett a közéletben is szerepet kell vállalnom.

Az első szabad választások után dr. Vadász Mária a megyei közgyűlés tagja lett, és az egészségügyi és szociális bizottságot vezette. A következő négyéves ciklusban az egészségügyi bizottságot irányította. Közben 1990 és ’98 között Kislétán alpolgármesterként is tevékenykedett. A Vöröskeresztben a diploma átvétele óta rendszeresen vállal feladatot, mindig ott, ahol éppen lakott. Jelenleg a Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vezetőségének tagja.

– Azt hiszem, az igazi megméretés még most következett el az életemben – hallottuk a főigazgató asszonytól. – Ugyanis országosan is modell értékű kísérletet kezdett el a néhai Bakai Zoltán főigazgató a fehérgyarmati és a vásárosnaményi városi kórházak egyesítésével. Amikor az egészségügyi reform keretében az országban kampányszerűen csökkentették a kórházi ágyak számát, csuktak be kisebb intézményeket, mi is számíthattunk a határ szélén valami hasonló megoldásra. A megyebeli szakemberek nem adták fel, Bakai doktor akkor parlamenti képviselőként is sokat lobbizott az új koncepció elfogadtatásáért, létrejöttéért. No és pénzt kellett szerezni, mert a harmincéves épületek és az elavult orvostechnológia nem tűnt alkalmasnak az ezredforduló közeledtével színvonalas betegellátásra. Viszont az itt élő emberek is a közelben, a családjuk mellett és a kor színvonalán akarták a gyógyulást keresni. Ezeket és a központi elképzeléseket kellett közös nevezőre hozni.

Vadász Mária főigazgató asszony sokszorosan is kiemeli a családja szerepét. Mindazt, amit ő elért, csak együtt tehették meg, mindannyiuk támogatása benne van. Szabadidejében komolyzenét hallgat, kertészkedik, főz, olvas, szeret utazni, világot látni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése