Dr. Újvári Sándorné

Finanszírozási osztályvezető,

Nyíregyháza

szszb_06-114_dr_ujvari_sandorne.jpgBár Gyula is, Nyíregyháza is fürdőváros, az előbbinek mégis más a levegője. A mai kétgyermekes fiatalasszony úgy emlékszik vissza a gyermekkor színterére, mint azok, akiknek örömben teltek ezek a meghatározó évek.

Ezerkilencszázötvenötben született, általános és középiskoláit is Gyulán végezte. Érettségi után a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdasági Karára felvételizett. Rögtön fel is vették. Csodálatos időszak következett, hiszen az egyetemista évek (minden gond ellenére) a legszebbek közé tartoznak. Mindehhez a város gazdag múltja és izgalmas jelene is társult. Szóval boldog időszak volt. Itt ismerkedett meg leendő férjével is, aki Nyíregyházáról került a dunántúli város egyetemére.

Ezerkilencszázhetvennyolcban végeztek, Nyíregyházán kaptak munkahelyet. Folytatódott az albérletes időszak, de fiatalon az ember talán mindent könnyebben elvisel. A Megyei Statisztikai Hivatal tájékoztatási osztályára került.

Néhány év alatt megismerte az egész megyét, elemző közgazdasági ismeretei alapvetően segítették ebben. Azt is lehet mondani, hogy megszerette a vidéket, az itt élő embereket, akik rengeteget dolgoztak akkoriban és most is, mégis szegények maradtak. Ennek ellenére nem veszett ki belőlük a vendégszeretet, a meleg emberség.

Ezerkilencszáznyolcvanhatban a városi pártbizottságra került, a gazdaságpolitikai osztályon továbbra is elemző közgazdasági tevékenységet folytatott.

Közben két gyermeket szült: Attila ezerkilencszázhetvenhatban, Andrea  ezerkilencszáznyolcvanban született. Attila jelenleg a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem harmadéves hallgatója. Úgy tűnik, hogy ő folytatja a szülők munkáját, Andrea még pályaválasztás előtt áll, mert harmadikos a Kölcsey-gimnáziumban.

Három évig dolgozott a pártbizottságon, egészen a rendszerváltásig. Ezerkilencszáznyolcvankilencben a Megyei Egészségbiztosítónál megalakult az egészségügyi osztály. Ide tartozott az orvosellenőrzés, a gyógyszerügy, a finanszírozás. Osztályvezető helyettesnek hívták, de másfél év múlva kinevezték a számviteli osztály vezetőjének.

Nem csinálta sokáig, mert a számviteli munka nem nagyon vonzotta, az egészségügy annál inkább. Már az egyetemen is az infrastruktúrával foglalkozott, ebből írta a szakdolgozatát is, alaposan beleásta magát ebbe a területbe.

Új feladatok jöttek, létrejött a finanszírozási osztály, ennek ő lett a vezetője. Szerteágazó tevékenységet végeznek, alapvetően az egész megye egészségügyének finanszírozási kérdéseivel kell foglalkozniuk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg közismerten nem tartozik a fejlettebb megyék közé, a Dunántúllal összehasonlítva pedig szembeszökő a különbség. Mégis, azt tapasztalja, hogy az itt élő emberek tudnak örülni a szerényebb eredményeknek is, ugyan szeretnék, ha lendületesebben fejlődne a megye egészségügye, de az itteni szakemberek megértőbbek, mint másutt.

Az élet mindig kínálja az új feladatokat, „szerencsére” a jogszabályok is állandóan változnak, ezért sohasem unatkozik. A legfontosabb munkájának azt tartja, hogy minden elvégzett tevékenységet megfelelően finanszírozzon a társadalombiztosítás. Ez persze meglehetősen bonyolult tevékenység, hiszen például azt is ki kell kerülni, hogy túlfinanszírozás történjen.

A mai nehéz gazdasági viszonyok közepette, a pénztelenség időszakában minden forintnak meg kell találni a megfelelő helyet. Az elmúlt évek felhívták a figyelmet az egészségügyre, a finanszírozásra. Számtalan probléma van, javítani kellene a járó- és a fekvőbeteg-ellátás műszerezettségén. Az orvosok kezdeményezik a fejlesztést, és felkészültek is az új eszközök fogadására.

Mindig vonzották az új feladatok. Öröm, hogy a megyében alakult meg a legtöbb otthoni szakápolási csoport, jelenleg már tizenöt működik. Nyilvánvaló, hogy otthoni körülmények között gyorsabban gyógyul a beteg. Ha nincs már szükség kórházi háttérre, akkor ez a folyamat nemcsak jobb, hanem olcsóbb is.

Munkája során nagyon sok emberrel hozza össze az élet, számtalan levelet kap, amelyekben sorsok tárulnak fel. Az egészségügyi finanszírozás keretében kapcsolatba kerül a megye csaknem minden intézményével, orvosával, önkormányzattal.

Amikor Nyíregyházára került úgy gondolta: ahol a megélhetés ott a lakás, ma már hozzáteszi: ott az otthon is. Hetvennyolc óta sokat fejlődött a város, együtt élni ezekkel a változásokkal, sőt részt is vállalni belőlük, valószínű, hogy ez az útja az igazi kötődésnek. Ezért érzi most már magát nyíregyházinak, mert beépült a munkája ebbe a városba, itt érték a munkahelyi és családi örömök.

Elégedett, ha egyáltalán felvetődik benne olykor ez a kérdés. A munkahelyén sokat dolgozik, de önmagának diktálja a tempót. Mindez azért lehetséges, mert boldog családi hátteret mondhat a magáénak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése