Dr. Tisza László

A megyei tanács elnöke, díszpolgár

Nyíregyháza, Vaja

szszb_33_tk_dr_tisza_laszlo_1000.jpgA szülőfalujától, Vajától Új-Zélandig vezetett az életútja dr. Tisza Lászlónak, aki nem akármilyen pályát futott be. Kereken félévszázadig dolgozott, mehetett volna, mégsem kérte a nyugdíjazását. Az egykori megyei tanács elnöke, az OTP megyei igazgatója, majd országos vezérigazgatója a banki szektorban és az államigazgatásban szerzett elévülhetetlen érdemeket. Különleges történelemkönyv az övé, amely átfogja a 20. század második felének és a 21. század elejének társadalmi, gazdasági fejlődését, változását. Tisza László egész életútja gazdag tárházát vonultatja föl az eseményeknek, az egyéni elhatározástól a kollektívák képviseletéig. Kifejezi azt a társadalmi igazságosságot, mely szerint, ha valaki többet, jobbat akart, a politikai, gazdasági, államigazgatási irányítás felemelte és támogatta. Most, túl a 80. évén olyan eszmecserét folytathatunk, amely a későbbi generációk képviselőinek és krónikásainak valószínűleg, soha nem adatik meg.

Népmesébe illik, ahogy a szabolcsi faluból elindul a 4 gyermekes család fia szerencsét próbálni. Az 1937. április 5-én született Tisza Lászlót a szülei, Tisza Bertalan kerékgyártó és Baranyi Julianna varrónő azzal az intelemmel engedte el: csinálj bármit az életben, s ha szívvel-lélekkel teszed, mindent elérhetsz. Megfogadta a jó tanácsot, beteljesítette a szülői óhajt, és cselekvő részese lehetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlődésének, a bankrendszer korszerűsítésének, bejárhatta a Földkerekség számos országát, és szerzett tapasztalatokat hivatása gyakorlásához. Az időközben várossá vált Vaja sosem feledkezett meg egykori fiáról, nemrégiben díszpolgárrá avatta. Tisza László szívéhez ez áll a legközelebb, mert a szülőhaza elismerése jelentette számára a visszaigazolást: jól sáfárkodott a rábízott talentummal.

Saját családjában, amelyet Horányi Katalin könyvelővel alapított, tovább vitte az otthon tapasztalt szellemiséget: Katalin lányuk szintén a jogi pályát választotta, sikeres ügyvéd Nyíregyházán. Irodája pár lépésre az OTP-től és a megyeházától, ahol egykor az édesapja irányított, szervezett és mutatta az utat. Negyedszázad múltán is emlegetik egykori munkatársai, és mint egy komoly, együttműködő közösség vezetőjeként élmény volt vele dolgozni.

A Pénzügyi Technikumi érettségi után hazament Vajára és községgazda lett. A banki munkáját Kisvárdán kezdte, Baktalórántházán folytatta. Katonának Békéscsabára vezényelték, ahol szabad idejében az új mezőgazdasági hitelezés lehetőségét nézhette meg, anyagokból és a terepen. 1960-ban Nyíregyházán a Nemzeti Bank szakelőadója, és lélekben készült a jogi egyetemi felvételre. Harmadjára sikerült, a helyhiány közismert volt az egyéb kategóriákba sorolt fiataloknál a munkás-paraszt hatalomban. Mérlegképes könyvelő, és 33 évesen ledoktorált. Több beosztás után 80 dolgozót irányított a számviteli és pénzügyi osztály vezetőjeként. Szerencsének titulálja a saját érdemét, mert az OTP élére jogi végzettségű és banki tapasztalatot szerzett megyei igazgatót kerestek. 1976-1980 között, az addigi banki tapasztalataira támaszkodva kiépítette az infrastruktúrát és a működtetéshez jó szakembereket talált. Mire élvezhette volna munkája gyümölcsét, újabb feladattal találta meg a politikai vezetés: a megye közigazgatásának szívében, előbb elnökhelyettes, majd a megyei tanács elnökeként folytathatta a tanácsok finanszírozását és a nagy arányú lakásépítéseket. Találkozott a jogi, a banki végzettség és gyakorlat. Újabb nagy kihívás és döntés elé állították: kinőtted a megyét, az országnak is szüksége van rád, mondták és az OTP vezérigazgatója lett 1985 augusztusától. Budapesten a bankrendszer korszerűsítésében szerzett kimagasló érdemeket. Az OTP, mint a Takarékpénztárak Nemzetközi Szövetségének tagja, a 15 fős szakértői tanácsba delegálta. Új-Zélandi, tajvani kollegákkal dolgozhatott, járt Japánban, Kínában, Argentínában, Európa fővárosaiban. A nemzetközi szervezetben Szakmai Nagydíjjal ismerték el kimagasló teljesítményét.

A rendszerváltozás után a Szerencsejáték Rt. vezetője lett. Kipróbálta a vállalkozói világot is, a Budapest Bank, a Takarékbank és egy kanadai cég által alapított vegyesvállalat vezetője.

Nyíregyháza polgármesterétől Életmű-díjat vehetett át. Megszűnéséig elnökségi tagja volt a Megyéből Elszármazott Szabolcsiak Budapesten működő szervezetének. Hosszú évek óta Pesten él. Nem feledkezett meg volt iskolájáról a ” KEFÉRŐL”, kezdeményezője, támogatója volt a rászoruló diákok segítését célzó alapítvány létrehozásának. Gyakran jár haza lánya családjához, unokái már sejtik, nagyapjuk nem hétköznapi kvalitású ember. Tisza László azonban megmaradt szerénynek, emlékeiben él a szülőfaluból induló egykori legényke, aki fejébe vette a tanulás, a boldogulás vágyát. Közben többre vitte, sokaknak mutatta meg az utat. „Szép életem volt, elégedett vagyok” – széles mosoly és baráti ölelés jelzi a kézfogást.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése