Dr. Szemerédy Miklós

Erdőmérnök,

Debrecen

hb_4-86_dr_szemeredy_miklos.jpgHetvenhárom éves kora ellenére ma is olyan szikár, egyenes tartású, mint az általa annyira és annyiszor áldott akác. Dr. Szemerédy Miklós édesanyja, Kapronczy Katalin, a háztartásban, édesapja, Szemerédy Szilárd, a járásbírósági iroda főtisztjeként dolgozott. Testvérei: Szilárd, nyugdíjas ügyvéd Debrecenben, míg László, nyugdíjas orvos, a fővárosban él. Dr. Szemerédy Miklós felesége, Szöőr Lenke, ma nyugdíjas gyógyszertári asszisztens. Elsőszülött fiuk, Miklós, erdőmérnök, a Debreceni Erdészeti Szolgálat igazgatóhelyettese. Öccse, Zsolt, gyógypedagógus, a Debreceni hajléktalan otthon vezetője. Baksa Zsuzsanna, Zsolt felesége, kémia–biológia szakos középiskolai tanár, a hatéves Fanni és a kétéves Gábor édesanyja.

Dr. Szemerédy Miklós ezerkilencszázötvenben érettségizett Debrecenben, a Révai Miklós Gimnáziumban. Erdőmérnöki diplomáját Sopronban kapta meg 1954 decemberében. Egyetemi évei során Sopronban meghonosította a kézilabdasportágat. Harmincegy évvel később, 1985-ben a nyárfanemesítés doktora lett.

Munkássága kezdetéről mondja, hogy 1955. január 2-án, a Hajdúhadházi Erdészetnél kezdett, „tőmelletti erdészként”. Két év után lett a Bánki Erdészet műszaki vezetője. 1965-ben került Debrecenbe, a Hajdúsági Erdőgazdaság központjába. Itt erdőfelújítási és erdőtelepítési előadóként, majd csoportvezetőként dolgozott. A két szomszédos megye erdőgazdaságainak 1970-ben végrehajtott összevonásakor Nyíregyházán, a FEFAG Erdőművelési Osztály vezetője lett. Néhány évvel később főmérnökként, majd igazgatóhelyettesként dogozhatott 1991-ig, nyugdíjazásáig.

Szakmai munkássága kiemelkedő részének „A fehérnyár vegetatív szaporítása” címet viselő szabadalma kidolgozását és termelésbe állítását tartja. A kényes fafajta szaporítása a korabeli módszerekkel nem volt sem hatékony, sem eredményes. Egy tévéműsorban látott angol technológia adta az ötletet, melyet sok szervezés, tervezés és kísérlet, majd a gyakorlatban, a fehérnyárklónok keresztezésének összehasonlító vizsgálata követett. A növényi hormon segítségére legjobban az olasz I 58/57-es fehérnyárklón szolgált azzal, hogy addig soha nem tapasztalt, 80 százalék feletti gyökeresedést produkált. Ezzel, a világon elsőként sikerült megoldani a fehérnyárfa faj vegetatív szaporítását. Így kerülhetett sor a szabadalom nagyüzemi keretek közötti alkalmazására, ezzel együtt az akkoriban jelentkező hatalmas szaporítóanyag-igények maradéktalan kielégítésére. A szabadalmat megvették a környező országok, többek között: Jugoszlávia, Csehszlovákia és Lengyelország. A világszintű szabadalom levédésre anyagi okok miatt nem kerülhetett sor, de a szakma mindenhol elismerte a magyar találmány elsőbbségét. A szabadalom anyagi alapot teremtett a nyárfakutatás fejlesztésére. A feltaláló bejárta az egész világot: Észak- és Dél-Amerikát, Európa szinte valamennyi országát.

A kutató-fejlesztő központ Magyarországon a derecskei csemetekert lett, köszönhetően annak, hogy az akkori szakmai vezetés nagyon szerette volna bejuttatni az országot az O.E.

C.D. szervezetébe. Így a hazai lösztalajok egyik legjobbján alakították ki, igen komoly felszereltséggel az első, nemesnyárklónok fajtagyűjteményét, törzstelepét, egyben termelő és nemesítő bázisát. A derecskei csemetekert a világ egyik legismertebb, nyárfatermelő helyévé vált. A Fajtanemesítő Intézet felügyeletével forgalmazták a szelektált, fajtatiszta, fajtaazonos, egészséges nyárfűz szaporítóanyagot. A FEFAG, a fenyőszaporítóanyag-igény megugrását is ki tudta védeni egy új, az iskolázást kiküszöbölő, alávágásos technológia bevezetésével. A hajdúhadházi csemetekertben volt olyan év, hogy harmincmillió feletti lett a megtermelt erdeifenyő csemeték száma.

A tények embere könyvet írt az akácról: a Magyarországon oly sokszor méltatlanul kitagadott, tájidegennek titulált és háttérbe szorított fáról. Az akácot az USA-ban, őshazájában, az Appalache-hegységben két farontó bogárfaj szinte kipusztította. Tizenkét évvel ezelőtt jutott vissza tőlünk, a Nyírségből – a Baktalórántházáról és Gúthról – származó, a Magyarországon szelektált és nemesített árbócakác szaporítóanyag segítségével hazájába, ahol újra termelésbe állították.

A debreceni Erdőspuszta és a nagykálló-harangodi parkerdő közjóléti fejlesztésében másfél évtizeden át benne volt a keze munkája. Alig lehetett kihúzni belőle azt, hogy a szükségessé vált Harangod–Nagykálló összekötő műutat, kapcsolatait felhasználva, a Nagykállói Tanács elnökével közösen, „hozomra” csináltatta meg. Ő írta a „Debreceni erdőspuszták parkerdői” című, a fejlesztések történetét ismertető könyvet is. Dr. Szemerédy Miklós számtalan kiemelkedő szakmai elismerés büszke tulajdonosa. Nyugdíjas idejét könyvírással, kutatással és sportesemények nyomon követésével tölti.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése