Dr. Sisák Péter

A Megyei Bíróság elnöke,

Miskolc

baz_08_46_dr_sisak_peter.jpgAz ország harmadik legnagyobb igazságszolgáltatási szervezetének (csak a Pest megyei és a budapesti bíróság nagyobb létszámú), a 175 bírót számláló és összesen 680 ember tevékenységét jelentő testület irányítása nem könnyű feladat, különösen akkor, ha figyelembe vesszük a bírói függetlenséget. Az elmúlt négy év arról tanúskodik, hogy a „világ végéről indult” Sisák Péter sikeresen végzi szervezeti és irányítási feladatait.

A Szeged környéki „klasszikus alföldi tanyás településen”, Csólyospáloson született 1955. június 9-én. A tsz-ben raktárosként dolgozó édesapja és a háztartást vezető édesanyja még földet is béreltek, hogy a két gyermek (húga, Margit Szegeden dolgozik egy raktáráruházban) jövőjéről gondoskodni tudjanak. Így az állatok ellátása a ház körül, a földeken végzendő teendők kisgyermekkorától, olykor fizikailag is, kemény munkát jelentettek számára.

Az első hat iskolai évét az „osztatlan tanyasi iskolában” töltötte, majd tanítója javaslatára, merthogy „mocorog valami ebben a gyermekben”, a két utolsó évet már a település központi iskolájában végezte. A továbbtanulásnál édesapja „praktikus gondolkodása” volt a döntő: nem árt az, ha szakmát is tanul alapon – a családi kompromisszum eredményeként végül is a gépipari technikum helyett (amit édesapja szeretett volna igazán) a szegedi Textilipari Szakközépiskolában folytatta középiskolai tanulmányait. A szinte katonás rendet és fegyelmet tartó kollégium is hozzájárult ahhoz, hogy a jó tanulók közé tartozzon.

Hamar kiderült, hogy valójában a humán tárgyakat kedveli igazán, így többek között a magyart tanító Tari Mihályné javaslatára, és részben a jogi pályára került nagybátyja ösztönzésére, a szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán tett sikeres felvételit.

Egyetemi tanulmányait a 11 hónapos „előfelvételis kalocsai katonáskodást” követően kezdte el, és igazán szép egyetemei évek után 1979-ben  „summa cum laude” minősítéssel szerzett diplomát. Miután egyetemi évei alatt a kötelező egy hónapos gyakorlatot Kiskunhalason töltötte, ahol igencsak megtetszett neki a bírósági tevékenység, nem utolsósorban az éppen az idén nyugdíjba vonult bírósági elnök, Viszmeg Sándorné jóvoltából, így kétéves bírósági fogalmazói időszaka is a Kiskunhalasi Járásbírósághoz kötődik.

1981-ben kinevezték bírónak, és  „miskolci származású feleségét követve” az Edelényi Járásbíróságra került, ahol elsősorban polgári ügyszakban kezdett ítélkezni: dologi, öröklési jogi, családjogi területről származó pereket tárgyalt. Három évvel később a Miskolci Városi Bíróság hasonló ügykiosztásban dolgozó polgári ügyszakos bírája lett. Innen a Szerencsi Városi bíróságra vezetett az út, ahol fél évtizedet töltött a bíróság elnökeként. Időközben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szociológusi diplomát szerzett.

1992-ben nevezték ki a Miskolci Városi Bíróság elnökévé, ugyanettől az évtől tagja a Megyei Bírói Tanácsnak, 1993-tól a Megyei Bíróság Polgári Kollégiumának. Ugyancsak tagja a Magyar Jogász Egylet megyei elnökségének és a Miskolci Egyetem államvizsga-bizottságának, de oktatóként is segítette az egyetem munkáját.

1997-ben Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült, 1999 óta Címzetes megyei bírósági bíró címmel rendelkezik. A Megyei Bíróság elnöki tisztét – hat évre – 2004-ben nyerte el.

„A sokirányú és sokrétű szervezeti és igazgatási feladat mellett sajnos kevés időm jut az »igazi szakmai tevékenységre«, az ítélkezésre, a bíráskodásra – mondja dr. Sisák Péter. – Pedig ez nagyon fontos, hiszen ott kell lennem a bírák között, látnom kell, hogy mi mindennel kell megküzdeniük napi munkájuk során. Tevékenységükkel kapcsolatban nagy adag empátiára van szükségem, ugyanakkor maximálisan tiszteletben kell tartanom a bírói függetlenséget, itt nem lehet »utasítgatni«. A bíró dönt, ő vállalja a felelősséget.  Nagyon fontos munkámban a kompromisszumkészség, az egyeztetésre való hajlam, ami természetesen nem mehet egy bizonyos szint alá.”

Még egyetemi évei alatt ismerkedett meg feleségével, dr. Pusztay Ilonával, akivel 1981-ben kötöttek házasságot, és aki a Magyar Államkincstár B.-A.-Z. Megyei Területi Igazgatóságának osztályvezetője. Miután az elmúlt évben költöztek családi házba, a korábbi hét-végi telek után most a ház körüli kertészkedés jelenti az aktív kikapcsolódást Sisák Péter számára. Nagyon szereti a régiségeket; aukciókat, galériákat járva gyűjti a szőnyegeket. Közel kéttucatnyi szőnyegből álló kollekciójában jelenleg a geometrikus mintázatú kaukázusi és türkmén szőnyegek vannak többségben.

Szeret utazni, kedveli a mediterrán tengerpartokat. Újabban szívesen látott célpontok a nyugat-európai városok is, legutóbb éppen Luxemburgban érezte jól magát.

Elégedett, a szakmai kihívások maximális teljesítése mellett legfőképpen egészséget remél, és a kaukázusi szőnyegfajták további gyűjtését tervezi a jövőben is.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése