Dr. Ráday János

Főorvos,

Fehérgyarmat

szszb_07-102_dr_raday_janos.jpgVencsellőn született 1944. január 26-án. Szülei úgynevezett egyszerű emberek, akik gyermekükben látták megvalósulni saját álmaikat, s ezekért az álmokért megtettek minden tőlük telhetőt. Ráday János édesapja a MÁV-nál dolgozott, édesanyja háztartásbeli volt. Fiukat az általános iskolát követően a híres-neves Sárospataki Kollégiumba küldték továbbtanulni, aminek sikeres elvégzése után az orvosi műszerész szakmát szerezte meg. Annak rendje-módja szerint megkapta hát a szakmunkás-bizonyítványt, de úgy érezte, ennél többre vágyik és főleg többre képes. A Debreceni Orvostudományi Egyetemre jelentkezett.

Az ötlet jónak bizonyult, a felvételi egyből sikerült, s a doktorrá avatás előtt, még szigorló orvosként Fehérgyarmatra került. Itt kezdte, s ma is itt folytatja pályafutását, közben megismerkedett feleségével, aki tarpai lányként e vidék szülötte, s a fiatal orvos így itt is maradt.

A gyarmati kórházban végigjárta a ranglétra minden fokát. Nemcsak megismerte, de meg is szerette az itt élő embereket, a kórház dolgozóit, s az intézményben gyógyulni kívánó betegeket.

− Kedves, hangulatos kis kórház volt az akkor − emlékezik most is szeretettel a kezdetekre.− Romhányi főorvos úr mellett jó hangulatban folyhatott a mégoly kemény munka. Ráday János itt, Fehérgyarmaton kedvelte meg a gyermekgyógyászatot, s döntött úgy, ebből szerez szakképesítést. Elsőnek ebből, merthogy a tanulást később sem hagyta abba. Másodszorra letette az infektológiai szakvizsgát, így történhetett, hogy az elmúlt évtizedek alatt igen sokat, több területen is dolgozhatott. Annál is inkább, mert a megyeszékhely, Nyíregyháza után csak Fehérgyarmaton működött koraszülöttosztály, illetve az infektológia felnőtt és gyermekrészlege.

− Kezdőként nemcsak bizalmat, de lakást, állást kaptam. Egészen korán lettem kórházi adjunktus, alig 39 évesen pedig osztályvezető főorvos és kórházigazgató – emlékezik a kezdetekre Ráday főorvos. Kemény és fárasztó évek voltak ezek, különösen azért, mert a rengeteg munka mellett állandó létszámhiánnyal is küszködött az intézmény, s benne a gyermekgyógyászati osztály. Az igazgatás meg évről évre maradt rajtam, mint szamáron a fül − mondja nevetve −, miközben arra emlékezik, mennyit dolgozott az eltelt évek alatt. Ha igazgatói mivoltában a fővárosba kellett mennie, hajnalban még főorvosként végigjárta az osztályt. Levizitelt, hogy utána nyugodtan indulhasson a hosszú útnak. A fáradságot lassan elfelejti, de máig büszke arra, hogy vezetése alatt hozták létre a kórházban a progresszív betegellátást, szervezték meg az intenzív osztályt, s elkezdtek több, technikai-műszaki fejlesztést is.

Közben persze szinte folyamatosan osztottak-szoroztak, mert a rendelkezésre álló pénz nemcsak most kevés, akkor sem volt mindig, mindenre elegendő.

− Máig emlékszem, mennyit küszködtünk és variáltunk, amíg a jelentésben megfogalmazhattam: „Sajnos, eléggé el nem ítélhető módon idén is kijöttünk a költségvetésből.” A gyermekgyógyászat akkor (is) maradékelven működött, el lehet képzelni, hogy az egyébként is maradékelven működő egészségügyben ez valójában mit jelentett.

Dr. Ráday János számára a munka mellett rendkívül fontos a család. Felesége középiskolai tanár, aki az orosz szakot − a kor igényeihez igazodva − mára az angolra cserélte és a gyarmati gimnázium diákjainak lelkiismeretesen tanítja. Két felnőtt fiukra a legbüszkébbek. Az idősebbik édesapja nyomdokaiba lépve az orvosi hivatást választotta, a kisebbik Debrecenben egyetemi hallgató.

− Nekem mindmáig maradt a munka öröme és neheze, hiszen a hetvenágyas osztályon mindössze 3 orvos igyekszik megbirkózni a feladatokkal.

− Sikerélmény? − mosolyog a kérdésen az őszülő halántékú főorvos. Én az egész életemet annak fogom fel, hiszen rengeteg buktatóval, sok-sok megpróbáltatás után is azt csinálom, amit szeretek, amire az életemet tettem fel. Más kérdés, hogy a kórházi orvosok anyagi megbecsülése olyan, amilyen. Biztos vagyok abban, ha a helyzet nem változik, a hozzánk hasonló kiskórházak előbb-utóbb orvosok, szakemberek nélkül maradnak.

Dr. Ráday János számára elsősorban az olvasás jelenti a kikapcsolódást, főképp a történelmi témájú könyveket, a második világháború történeteit kedveli, de legalább ennyire szereti a teniszt. Mint mondja, bibliofil ember, aki nemcsak olvassa, de ha kell, be is köti a könyveket. Kertészkedik, szívesen bíbelődik a virágokkal, a fákkal, s ha módja van rá, telente felköti a síléceket.

Miképpen képzeli az úgymond munkanélküli, nyugdíjas éveket? Bár elgondolni is nehezen tudja ezt ma még, abban biztos, unatkozni akkor sem marad majd ideje, s még számára is rejtély, hogyan fogja a betegek, a szívének oly kedves kórháza nélkül kibírni.

− Sokszor alig várom, hogy szabadságra menjek, majd amikor eltelik egy hét, azt számolom, mikor jöhetek vissza. Egy dolog biztos: a munkámnak és a családomnak élek, e kettő nélkül el sem tudom képzelni az életet…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése