Dr. Olajos Judit

Radiológus szakorvos,

Nyíregyháza

szszb_06-80_dr_olajos_judit.jpgA legkeményebb próbatételnek tesz eleget a törékeny, fiatal orvosnő. Életük utolsó napjaihoz érkezett daganatos betegeket kezel a legkorszerűbb sugár- és kemoterápiás eljárásokkal. Naponta szembenéz a halállal, sikerül-e valamelyik betegének egy kis haladékot szerezni?

Sajnos tény, hogy a magyar férfiak és nők vezetik a rákhalálozási statisztikát a világon. Egyre fiatalabbakat támad a gyilkos kór. S hiába a magas szintű orvosi szaktudás, a modern technika, a gondos ápolás, a betegek jó részét mégis elveszítik. Talán éppen ezért fontos dr. Olajos Judit számára, hogy előzzük meg a rák kialakulását, hiszen ez a legeredményesebb küzdelem az alattomos kórral szemben. 1996-ban szervezett egy nyolc hónapon át tartó ingyenes szűrőprogramot, amelynek keretében szakorvosok vizsgálták meg a jelentkezőket.

Dr. Olajos Judit Karcagon született 1966. március 10-én. Édesapja fizikatanár, édesanyja gazdasági igazgató. Andrea húga jogász, Ildikó fogorvos-tan-hallgató. Kislánya, Barbara hétéves, első osztályos a nyíregyházi 4-es iskola zenei tagozatán.

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd meghívták a Radiológiai Klinikára. Szakmai képességeire felfigyelt a Jósa András Megyei Kórház is, és rövidesen itt folytatta munkáját a röntgen osztályon. Közben képezte magát a szakmában, nyelvet tanult. Korábban oroszból és franciából nyelvvizsgázott, most az angolban igyekszik elmélyedni, hisz ez a szakirodalom anyanyelve. Rendszeresen olvassa és a fontosabb cikkeket le is fordítja az angol és amerikai orvosi szaklapokból.

Előbb radiológiából szakvizsgázott, hamarosan onkoradiológiából tesz szakvizsgát. Kevés olyan orvos dolgozik ma hazánkban, aki 31 éves korára két szakvizsgával rendelkezik. A doktornő másfél éve a megyei kórház onkoradiológiai osztályán kezeli a betegeket. Véleményét kikérik a diagnózisok felállításánál, ugyanis Olajos doktornő az ultrahang egyik specialistájának számít. Mivel ezen az osztályon a betegek jó része krízishelyzetbe jutott, igen sokat számít a magas szintű szaktudás mellett a csúcstechnika megléte. Az osztályvezető főorvos, dr. Erfán József igyekszik beszerezni mindent, ami a kor színvonalán ma elérhető Magyarországon a gyógyításhoz.

Ugyanis nem mindegy, hogy a daganat felismerése után a beteg milyen kezelést kap − magyarázza Olajos doktornő. − Nem ritka az utóbbi években, hogy 10-20 évet él valaki ezzel a kórral. A műtétet ma már korszerű gyógyszeres és sugárkezeléssel egészítjük ki. Egyre újabb és modernebb daganatellenes gyógyszerek kerülnek forgalomba. Lehetségessé vált helyileg is kezelni a rákot, s az egész szervezet immunrendszerét, így nem kényszerülünk legyengíteni. De legyen bármilyen modern a gyógyítás, az osztály felszereltsége, semmi sem pótolja a megelőzést.

A doktornő arról beszél, hogy az egészségkultúra fejlettsége gyakran hagy kívánnivalót maga után. Míg a betegek egy része tájékozott, ismeri a rizikófaktorokat, mások homokba dugott fejjel minden negatív dolgot elkövetnek testi, lelki egészségük ellen.

Éppen ezért a doktornő szívügyének tartja a szűrést. Tavaly néhány kollégájával megszervezett egy ingyenes szűrőprogramot, amely kristálytisztán rávilágított: az időben felismert rák még gyógyítható. Olajos doktornő szeretné és mindent megtesz azért, hogy a szűrést minden magyar állampolgár alanyi jogon, a társadalombiztosításnak fizetett járulék fejében igénybe vegye. Innen már az a következő lépés, hogy menjen is el mindenki a szűrésre.

Olajos Judit gyakran tart előadást egészségnevelési kérdésekről. Vezet egy életmódklubot a nyíregyházi Örökösföldön. Itt néhány barátjával azon fáradozik, hogy az emberek, a lakótelepen élő fiatalok és nyugdíjasok egyaránt, járjanak el rendszeresen ezekre az összejövetelekre. A havonta egyszer megtartott összejövetelen vérnyomást mér, vércukorszintet ellenőriz a doktornő, életmódbeli tanácsot ad a hozzá fordulóknak.

A klubfoglalkozások mellett már néhány nagyrendezvényt is tartottak a megyeszékhelyen az életmódklub szervezésében. Májusban szociális napon ismerkedhettek meg az érdeklődők a korszerű étkezéssel, a vegetáriánus ételekkel, a táplálékkiegészítőkkel, a vitaminokkal. Szeptemberben szombat, vasárnap tartott az életmódnapok rendezvénysorozata a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában, fórumot kínáltak a legifjabbtól az idősebb korosztály tagjainak arra, hogy megismerjék: mi szükséges az egészséges életvitelhez. Orvosi tanácsadás, vérnyomás-, vércukorszintmérés mellett talp- és testmasszázs, vitaminkínálat, gyógykozmetikumok, hajgyógyászat, dietétika, reformkönyvek segítették tájékozódni a megye minden részéből érkezőket. Novemberben pedig első alkalommal szerveznek jótékonysági estet, amelynek a bevétele jelentheti a működéshez szükséges pénz egy részét a klub programjaihoz. A nyíregyházi képzőművészek festményeket, rajzokat, kisplasztikákat ajánlottak fel egy árverésre, hogy a befolyt összeget az életmódklub a város lakosságának egészségvédelmi programjaira fordítsa.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése