Dr. Nagy Erzsébet

A Gyermekjóléti Központ igazgatója

Nyíregyháza

ne.jpgA gyermekközpontúság és a magas szinten végzett tevékenység – ez lehetne a mottója dr. Nagy Erzsébetnek, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Központ igazgatójának. A kedves, ám határozott személyiséggel megáldott igazgatónő – akárhová sodorta is az élet eddigi munkája során – szép sikereket könyvelhet el. Mint mondja, az ő szakterületén a siker a kisiklott életeknek kiszámítható jövőt adni, a viharos családokba békét hozni, személyre szabottan segíteni a rászorulókat, kinek mire van szüksége.

Nem túlzás, hogy legalább 10 ezer ember életét, mindennapi birkózásait a nehézségekkel, valamint 289 alkalmazott munkáját összehangolni nem egyszerű. Ám az igazgatónő következetességénél legfeljebb a saját magától és munkatársaitól elvárt színvonal teljesítése a magasabb. Nem is tehetne másként, hisz a 14 intézmény irányítása csak így oldható meg. Ráadásul 4 féle szakfeladatot látnak el. A családok átmeneti otthonában jelenleg 40-en élnek. A gyermekek átmeneti otthona 16 fiatalnak mutat helyes irányt a nagybetűs életre. Bölcsődébe 716-an járnak. A gyermekjóléti szolgáltatás 2000 hátrányos helyzetű gyermek napjait igyekszik elviselhetőbbé, elfogadhatóbbá tenni. Ez a hatalmas szakterület igen átfogó, rendszerszerű szemléletet, határozott vezetői stílust és mindezek mellett mély empátiát igényel. Erzsó – a hozzá közelállók így szólítják – sokszor érzi azt: milyen kár, hogy a nap csak 24 órából áll, annyi mindent tudna még tenni, s mind égetően fontos. Tipikusan az az ember, aki két végén égeti a gyertyát.

A megyeszékhelyen született 1974. január 22-én. A napkori óvoda és a helyi iskola diákjaként tanárai felfigyeltek a határozott, magabiztos és céltudatos gyermekre. Neki minden dologról kiforrott, igazságérzettől fűtött és szenvedélyes véleménye volt, s annak hangot is adott. Kicsit előre ugorva az időben: a napkori községi önkormányzatban ma már lényegesen hatékonyabban tudja képviselni választói érdekeit. Az ügyrendi, valamint a szociális bizottság elnökeként gyakran szembesül azzal, hogy az állampolgárok nem mindig tudnak kiállni érdekeik védelmében. Számítanak egy angyalra, aki majd elintézi helyettük a problémáikat. Dr. Nagy Erzsébet nem egyszer érzi magát a jó tündér szerepében, akitől talán többet is várnak, mint amire a lehetőségei kiterjednek. Ám már nem visszakozhat, mert „elkényeztette” a körzetében és a településen élőket hozzáértő és a nehézségeket, mint megoldandó feladatokat kezelő magatartásával.

Baktalórántházán érettségizett az egykori Mező Imre, most Vay Ádám nevét viselő gimnáziumban. Itt vált az igazságszerető gyermekből kíváncsi és a világra nyitott diák, az alma materben az akkori pedagógusok ugyanis nemcsak a tantárgyakat tanították, hanem az életre nevelték a diákokat. Talán tudat alatt itt határozott Erzsó: nem az ügyvédi vagy a rendőri álmokat dédelgeti, hanem a gyermekekkel akar foglalkozni. Ám most legalább annyira „rendőr” vagy „ügyvéd”, mint amennyire pedagógus, vagy a rászorulók segítője. Csak a munkakör más, a feladat szinte ugyanaz.
Gyógypedagógusként érezte, mennyi tudásra, ismeretre, jártasságra kell még szert tennie, hogy elvégezze a magáénak érzett feladatokat. Ezért Szociális munkás szakon, valamint a Szegedi Egyetem jogi karán szerzett még diplomát. Ráadásul olyan kiválóan, hogy szakmai gyakorlatát a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban töltötte. Marasztalták, állást kínáltak neki. Ám az ő fejében szűkebb szülőföldjének rászoruló emberpalántái jelentek meg, s tudta, haza kell jönnie.

Ismereteit, tudását szívesen megosztja másokkal, így például tanított több olyan képzésben ahol OKJ-s szakképesítést szerzőknek oktatott kisgyermekgondozást és nevelést, gyermek- és ifjúságvédelmi felügyeletet, gyógypedagógiai asszisztenseknek speciális képzést nyújtott. Tereptanárként pedig gyakorlatban is átadta szakmai tudását a rábízott hallgatóknak. S amit igazán szívből csinált, az örökbefogadás. A Gyermekvédelmi Központban 3 évig szakmai vezetőként rendezte a szerető családba vágyó, de sokszoros hátrányt elszenvedő kisgyermekek életének jobbra fordítását. Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában, Svédországban, Norvégiában, az USA-ban találhattak befogadó családra az árva és intézetben nevelt fiúk és lányok. Legalább 100-an köszönhetik dr. Nagy Erzsébetnek, hogy adott nekik még egy esélyt élettervük megvalósításához, sokkal jobb anyagi körülmények és szerető szülők féltő gondoskodásától óvva. Érkeznek is hozzá a köszönő lapok, levelek, fotók az új családokba beilleszkedett gyermekektől.
Franciául elég jól beszél, olasz nyelvet még fejleszteni akarja, s megtanul még angolul. Célja elérését nem bízza a véletlenre, komolyan, önbizalommal és óriási odaadással lát neki az újabb kihívások teljesítésének.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése