Dr. Mokrai Mihály

A Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesületének az elnöke,

Miskolc

baz_07_32_dr_mokrai_mihaly.jpgMiskolcon, 1966. május 16-án született egyszerű emberek – édesapja kovács volt az LKM-ben, édesanyja bolti eladóként dolgozott – idősebbik gyermekeként. Ágnes húga családjával jelenleg Írországban él és dolgozik.

Gyermekkorát a borsodi iparvárosban töltötte, a 4. számú Istvánffy Gyula Általános Iskolában végezte iskolai tanulmányait is, ahol elsősorban a történelmet kedvelte. Azután – mondhatni meglepő módon – néhány osztálytársával úgy döntöttek, hogy középiskolai tanulmányaikat Kazincbarcikán, az Irinyi János Vegyipari Szakközépiskolában folytatják.

Az érettségi és a Tejipari Vállalatnál gépkezelőként ledolgozott egy év után vált számára világossá, hogy tudásszomját szeretné csillapítani.

Innentől kezdve, gyakorlatilag napjainkig, végigtanulta egész életét – az első diploma megszerzését követően többnyire munka mellett képezte magát.

A sort a Kossuth Lajos Katonai Főiskola nyitotta Szentendrén. Az itt szerzett képesítéssel (gépész üzemmérnök, rakétatüzér) Várpalotán szolgált két évet a rakétatüzéreknél. Az alakulat megszűnése után a kazincbarcikai Rendőrkapitányságon folytatta, ahol szabálysértési előadó, fővizsgáló, igazgatásrendészeti szaktiszt lett. A Rendőrtiszti Főiskolát 1990–1992-ben végezte el.

Ezzel párhuzamosan elkezdte jogi tanulmányait is a Miskolci Egyetemen, ahol 1996-ban szerzett jogi diplomát. Olyan kiváló szakemberektől tanulhatott, mint a Jogi Karon oktató dr. Bíró György és dr. Csécsi György, valamint a Pénzügyi Tanszék tevékenységét irányító Ferenczi Endre, aki a pénzügyjog iránti érdeklődését keltette fel.

Ugyanebben az évben lett a Credit-RW Pénzügyi Tanácsadó Kft. pénzügyi tanácsadója, közben a LAKISZ Lakásszerviz Szerelő és Szakipari Szövetkezet igazgatósági elnöke 1996-tól 2007-ig, valamint az elsősorban faktoringtevékenységgel foglalkozó BÁTOR Pénzügyi Zrt. igazgatósági elnöke 2000-től. A pénzügyek világába való „elkanyarodás” fontos feltétele volt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2003-ban szerzett bank–szakjogász diploma, amit számos egyéb kurzus (többek között ingatlanközvetítő és értékbecslő, felsőfokú vagyonértékelő, mérlegképes könyvelő, műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető, felsőfokú titkár ügyintéző tanfolyam) egészített ki.

A folyamatos önképzés, a szakmai ismeretek bővülése is hozzájárult ahhoz, hogy 1998-ban a Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesületének megalakításában kulcsszerepet játszott. 2003-ig az egyesület társelnöke, majd 2003-tól a PVOE elnökeként tevékenykedik, mely tevékenység nagyban mélyítette szakmai tudását. 2006-tól tagja a B.-A.-Z. Megyei Mérnökkamarának.

Tulajdonképpen a véletlennek köszönhetően – egy váratlan haláleset miatt – kapcsolódott be Miskolc város politikai közéletébe. 2006-ban előbb a Városi Jogi Bizottság külső tagja.

A választásokat követően a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke lett, valamint betölti az MSZP-frakció frakcióvezető-helyettesi posztját is, illetve a 11. számú választókerület egyéni képviselője.

„Bár a siker titkáról sokféleképpen lehet vélekedni, én úgy gondolom, hogy a legfontosabb mégiscsak a szerencse – vallja dr. Mokrai Mihály. – Jó időben kell jó helyen lenni, és én mint tevékeny ember elmondhatom, hogy szerencsés pillanatban érkeztem a politikába, hiszen az EU-s választások után sok mindent kellett másképpen tenni, amihez új emberek is kellettek. Ha már egyszer bekerültem a „sűrűjébe”, szeretnék helytállni, a kapott lehetőséghez felnőni. Tudom, hogy ezért keményen kell dolgozni!”

Dr. Mokrai Mihály 1994-ben kötött házasságot. Felesége Orosz Angéla, matematika–angol szakos tanár, nyelvész, humánmenedzser MBA-végzettséggel, aki ma a DAM 2004 Kft. HR-igazgatóhelyettese.

Nagyobb fiúgyermekük, a 12 éves Mihály a Fazekas Mihály Általános Iskola tanulója, rendkívül kreatív, jól rajzol, és az őt érdeklő témákban szeret elmélyedni. A fiatalabb gyermek, Máté hétéves, ez évben kezdi az általános iskolát, széles érdeklődési körű, muzikális, nyitott és empatikus kisfiú.

A munkával töltött sűrű hétköznapok mellett szabad idejében szívesen olvas, szinte mindent, ami a keze ügyébe kerül, de vannak kedvencei is: közéjük tartozik Moldova György. Mivel nagy klasszikus zene- és operarajongó  – mindenekelőtt Verdi operáit hallgatja szívesen –, örömmel tölti el, hogy szülővárosa az operafesztiválok révén is beírta nevét a „kultúra könyvébe”.

Eddigi életútjával, amelyből talán a pénzügyi – bank szakjogászi – vállalkozási tevékenységét tartja a legeredményesebbnek, elégedett.

A jövőt illetően úgy véli, hogy „menni kell előre, és a lehető legeredményesebben szervezni, intézni kell azt, amivel az emberek megbíztak”. Személyes sorsát illetően bízik abban, hogy gyermekei jövőjét megfelelő módon biztosítani tudja.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése