Dr. Lipóczki Imre

Főorvos, főiskolai docens, akupunktúrás orvos

Nyíregyháza

szszb 29. tk Dr. Lipóczki Imre 300.jpgSzentpéterváron 1979-ben végeztem el az orvostudományi egyetemet, állami ösztöndíjjal. Itt, 1976-ban az Ideggyógyászat Tanszéken láttam életemben először akupunktúrát, és bátran mondhatom, hogy ez „szerelem volt az első látásra”! Hosszan tudnám a rendkívül érdekes eset részleteit sorolni, de csupán egy mondat, erről az életre szóló és meghatározó élményről: egy derékbecsípődéses nőbeteg a kínok kínját élhette át, jajveszékelt fájdalmában, (alig tudtunk odafigyelni a másik ágyon fekvő beteg panaszaira) mire megjelent két fiatal kollegina, és valami hosszú tűket szúrtak a beteg derekába, majd magára hagyták. 20 perc múlva kiszedték a tűket, majd megkérték a beteget, hogy keljen fel, és a beteg járt! (Aki eddig meg sem bírt moccanni fájdalmában!) Akkor tátva maradt a szám! (a szó szoros és átvitt értelmében)

Azóta folyamatosan tanulom az akupunktúrát, és 1979 óta alkalmazom is. Akupunktúrás tanulmányutakon vettem részt Kínában, Kanadában, Oroszországban, idehaza is szerencsém volt tanulni Yamamoto professzornál, Zhan Jing professzornál, Pekka Pöntinen, Tiberio Brenner professzoroknál, és több más szaktekintélyeknél.

Két jegyzetet írtam orvosok számára fülakupunktúrából, jelenleg tanítom is ezt,  nyári gyakorlatokat tartok a Hagyományos Kínai Orvoslás posztgraduális képzésben résztvevő orvosok részére. Ismeretterjesztő könyvecskét írtam az érdeklődők számára, „Amit az akupunktúráról tudni érdemes” címmel. Rendszeresen tartok előadásokat a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága konferenciáin.

Legfontosabb alapelveim egyike a komplex kezelés: ha az európai, és az alternatív orvoslást kellő szakértelemmel együttesen alkalmazzuk, az eredmények nem összeadódnak, hanem összeszorzódnak! Tőlünk keletebbre is, meg nyugatabbra is integratív medicináról beszélnek. Persze aláhúzom: a szakorvosi ellátás az első! Ezt lehet kiegészíteni, ha szükséges, alternatív kezelésekkel. Fontos elvem a holisztikus szemlélet: az embert teljes egészében kell tekintetbe venni, nemcsak kiragadottan egy bizonyos szervét, szervrendszerét. /minden mindennel összefügg./ Hermes Trismegistos ókori egyiptomi filozófus és gyógyító örökbecsű gondolatával élve: amint lent, úgy fent. Kicsit magyarázva: ami a világegyetemben megtalálható, anyag és energia, az vesz körül bennünket a Földön, és mi több, ezekből épül fel az emberi test.

„Én nem tudok gyógyítani, csak segíteni a gyógyulásban.” Ha eljut a paciens ehhez a felismeréshez, akkor már érzi a felelősséget is, hogy a folyamatban neki magának is aktívan részt kell vennie. Nincs csak kívülről jövő, hanem bensőnkből induló gyógyulás.

Az akupunktúra egyébként nem közvetlenül a kóros elváltozásokra hat, hanem azokra a „csi” energia pályákra, (akupunktúrás csatornákra-meridiánokra), melyek rendellenes működése eredményezte azt az állapotot, amit mi betegségnek nevezünk.

Gyógyító tevékenységem során nemcsak akupunktúrát alkalmazok, hanem manuálterápiát is. („csontkovácsolás”) Nagyon gyakran ajánlok gyógyteákat, tornagyakorlatokat, fontos életmódbeli tanácsokat adok, a beteget aktívan bevonom a saját gyógyulásába. Néhány éve speciális, akupunktúrás orvosoknak kifejlesztett állapotfelmérő műszer is segít az energia-áramlási zavarok felderítésében.

Betegeim túlnyomó többsége az európai orvosi gyógyítások után keres meg, az intenzívebb gyógyulás reményében. Hála Istennek, sokszor nem okozok nekik csalódást. Több, mint 30 év után is nagyon boldoggá tesz, amikor látom, hogy segítettem valakin, enyhíthettem a szenvedésén. Szeretem nézni a beteg arcán az őszinte mosolyt, mikor már mozog a keze, vagy megszűnik a migrénje.

Főállásban a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tanítok, mint főiskolai docens. A legnagyobb örömömre többek között Komplementer Medicinát is. Megtisztelő, hogy egy komplementer orvoslással foglalkozó kutatási projektben is részt vehetek. Nagyon élvezem az oktatást, hogy tudásomat átadhatom, és úgy érzem, diákjaim is szeretnek. Debrecenben, az Egyetemen is taníthatok Komplementer Medicinát a TáplálkozásTudományi MSc. képzésben.

Főiskolai munkámért „Pro Facultate” kitüntetést kaptam.

Feleségemmel, Tatjánával (ő is orvos,) egy csoportba jártunk, házasság lett belőle, 36 éve élünk együtt. Két felnőtt gyermekkel büszkélkedhetünk, mindketten végzett orvosok, Krisztina háziorvosi vizsgára készül, Péter baleseti sebész szeretne lenni. Mindketten „belenőttek” az akupunktúrába. Fülakupunktúrás addiktológiából már rendelkeznek vizsgával, szakorvosi után következhet az akupunktúrás jártassági vizsgájuk is. Lányom elvégezte a 4 féléves homeopátiás kurzust, a fiam manuálterápiát tanul.

Feleségemmel együtt nagyon szeretjük a virágokat, fákat, szabad időnkben sokat kertészkedünk. Szeretünk utazni, világot látni, és sokat olvasni, ha az idő még megengedi.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése