Dr. Kiss Zoltán

A megyei illetékhivatal vezetője,

Miskolc

baz_06_12_dr_kiss_zoltan_1.jpgAz APEH-hoz hasonlóan az illetékhivatallal is a lehető legritkábban szeretnek találkozni a polgárok, mert az általában nem kevés pénzbe kerül. Az illetékek viszont fontos részét képezik az állami, önkormányzati költségvetéseknek. Így aztán kettős prés alatt dolgoznak a hivatalnokok – a törvények szabta szűk keretek között, nem is mindig a legjobb körülmények közt. Dr. Kiss Zoltán hivatalvezetővel beszélgettünk pályafutásáról, a hivatal tevékenységéről.

Szikszón született 1961-ben, Miskolcon a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett 1979-ben, majd osztályfőnöke tanácsára az Államigazgatási Főiskolán, Budapesten tanult tovább, amelyet francia mintára hoztak létre, s a második nappali tagozatos „eresztés” tagjaként végzett 1982-ben.

„Első munkahelyem a közigazgatás volt, s pár hónapos kitérővel – a katonaság után pár hónapot a Malévnál dolgoztam – most is, már több mint húsz éve itt dolgozom, igaz különböző helyeken. A miskolci városi tanács építési és közlekedési osztályán kezdtem pályafutásom.

Majd bevittek katonának, jött az említett maléves kitérő, s utána a megyei tanács igazgatási és jogi osztályán dolgoztam 1985–1992 között. Jószívvel gondolok dr. Szeniczey Aurél, dr. Heidrich Gyula és dr. Harsányi István kollégákra, akik szakmailag segítettek az induláskor. 1992-ben megpályáztam Hejőkeresztúr önkormányzat jegyzői állását, ahol öt évet töltöttem  – fogott pályafutása ismertetésébe dr. Kiss Zoltán.

– Nem bántam meg, sőt, sokat jelentett szakmailag, sokat tanultam, hiszen akkor a jegyző mindennel foglalkozott. A Miskolci Egyetem Jogi Karának elvégzése után 1995-ben sikeresen jogi szakvizsgáztam. Egyéni inspirációt éreztem arra, hogy tovább kell lépni. Az Európa-jogi szakjogász képesítést 2003-ban szereztem meg. 1997-től a megyei illetékhivatal vezetésével vagyok megbízva.”

Egy kis hivataltörténet. Az illeték mint jogintézmény gyökerei a középkorba nyúlnak vissza. Az illetékhivatalok mint viszonylatos önállósággal eljáró szervek pedig több mint 40 éve végzik munkájukat. Az illetékügyeket 1997. január 1-jével kapták meg a megyei főjegyzők, korábban a megyeszékhely városi önkormányzataihoz tartozott a feladat. Miskolcon a Petőfi utcában, a városi adóosztállyal közös épületben, rendkívül rossz körülmények között és méltatlan technikai feltételek mellett volt elhelyezve a hivatal. Ma a Fazekas u. 2. szám a székhelye, ahová a többszöri költözés útján érkezett vissza, ugyanis 1990-ig a jelenlegi épületben végezte tevékenységét.

„Nemcsak a 15 év alatti négy költözéssel járt be nagy utat az illetékhivatal, hanem a munkavégzés mennyiségében, színvonalában és körülményeiben, feltételeiben is.

Örülök, hogy részese lehettem, lehetek ennek a fejlődésnek!” – értékel összefoglalóan a hivatalvezető.

Ez a „kis gyár” jelenleg 72 fővel dolgozik. Az utóbbi másfél évben mintegy tíz fővel csökkent a létszám, amit a vezető bevallása szerint is megérzett a hivatal. 2004-ben az illetékbevétel 4,6 milliárd forint volt.

„Ez az adat akkor információ, ha összevetjük, hogy 1980-ban 62,5 millió, 1993-ban 0,4 milliárd, 1997-ben 1,8 milliárd forint volt a bevétel” – közelít dr. Kiss Zoltán a pénz időértéke oldaláról. Az elmúlt öt év átlagát nézve mintegy 80–100 ezer db határozatot hoznak.

A bevételek bő 3⁄4-ét az úgynevezett visszterhes vagyonszerzések (ingatlan adás-vételek) illetékei adják. Igaz, nem mindig „zökkenők” nélkül, ugyanis az önkéntesen nem teljesítőkkel szemben  – lévén az illetékhivatal is adóhatóság  – végrehajtást foganatosítanak akár az ingatlanok árverezéséig. Ugyanakkor nem kevés munkát jelent az önhibáján kívül fizetni nem képes ügyfelek fizetési kedvezményeinek méltányos megállapítása is.

A bevétel fele az állami költségvetésbe kerül, a másik felén pedig a területi illetékesség alapján a megyei önkormányzat, illetve Miskolc Megyei Jogú Város osztozik. A fenntartási költséget az előző évi bevételi arányok alapján fizeti a két önkormányzat.

„Ma az illetékhivatal előtt álló három legfontosabb feladatnak a következőket tartom: munkánkban a szolgáltató közigazgatás jellegének kidomborítása, a jelenleg használt illeték-nyilvántartási és feldolgozási számítástechnikai programrendszer korszerűre cserélése, az elektronikus közigazgatási hatósági ügyintézés megteremtése” – vázolta a hivatalvezető a szervezet jövőképét.

Gyerekkoromtól a horgászat a kedvenc hobbim. Igazán itt tudok pihenni. Szeretek sátorozni a „Tisza és a Tisza-tó mentén. Imádom a természetet, és a társaság is adott vele” – árulta el dr. Kiss Zoltán, hogy mivel tölti legszívesebben szabad idejét. Családjáról szűkszavúan annyit árult el: nős, neje is a közigazgatásban dolgozik, két fiuk van, akik középiskolások, Zalán 1987-ben, Lóránt Botond pedig 1990-ben született.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése