Dr. Kiss Csaba

Családorvos, speciális mentőorvos

Nyíregyháza

szszb_32_tk_dr_kiss_csaba_800.jpgTöbb életciklust is megtöltő eseményt halmozott eddigi 30 éve alatt dr. Kiss Csaba családorvos, foglalkozás-egészségügyi orvos – hamarosan szakvizsgázik – , ám katasztrófa-mentőként annyi szenvedést, könnyet, gyászt látott Mianmartól Haitin át Nepálig, hogy az indiai mesterétől tanult módszerek, a meditáció és a spirituális gondolkodás segítik megérteni és feldolgozni a karmikus történeteket, sorsokat. Lelke úgy őrzi meg épségét, hogy családjával igyekszik minél több érdemi időt tölteni. A 4 éves Levente és a másfél éves Bálint, valamint neje, Kissné Garai Viktória foglalják keretbe hétköznapjait, és varázsolják élhetővé a hazai hétköznapokat a katasztrófa sújtotta térségből hazatérve.

November 19-én ünnepelte 30. születésnapját. Édesanyja Kertész Anikó Tünde a Kölcsey Televíziónál, édesapja, Kiss János Csaba a Jósa András Kórház szállítási osztályánál dolgoznak. Felesége biológus, most a két kisgyermekükkel tölti az ébrenlét minden percét. Meghitt otthonukban beszélgetünk, nepáli teát szervíroz szertartásosan a családfő. A zsúfolt könyvespolcon megbecsült helyre kerültek a keleti filozófiákról szóló könyvek. Nem messze a családi szentély, spirituális vezető fotójával, megszentelt tárgyakkal, buddhista malával. Kontrasztként a kicsik játékai hoznak vissza a hétköznapokba. Kiss doktor arról mesél, hogy az érző lények megmentését tinédzserként is fontosnak tartotta. Eljárt a Hortobágyi Madárkórházba fekete gólyát, egerészölyvet menteni, gyógyítani. A madárvédelemről írt sikeres pályázati anyaga tovább gondolásra késztette, ma kuratóriumi tagja a Madárkórház Alapítványának. Bár a sejtbiológia és a molekuláris biológia tudománya nyűgözte le az egyetemen, a dr. Zilahi Zsolt praxisában töltött rezidens orvosi gyakorlat meggyőzte: legyen családorvos.

A világ és benne a szenvedő emberek iránt érzett felelősség arra késztette, hogy medikusként jelentkezzen a Debreceni Egyetem Különleges Orvosi és Mentőcsoportjába. Az első bevetés során Mianmarban a Nargis ciklon átrajzolta a földfelszínt és 150 ezren vesztették itt az életüket. Az akkor 22 éves orvostanhallgatót megrázták és meg is erősítették a tragédiák. Az Irrawaddy folyó deltájában – rizsföldek, amerre a szem ellát – , 60 éve nem láttak fehér embert! A helyiek bizalmatlansága a sátorkórházban gyógyítók iránt hamar oldódott.

Soha nem felejti a Haitit romba döntő földrengés látványát. Az a két hét a földi poklot mutatta meg félelmetes valójában. 300 gyerekre dőlt az iskola, a romok alatt tanszerek, diákigazolványok és élettelen kis testek. Aládúcolt kórházépületben, a helyszínen látták el a test sebeit. A lélek sebeinek begyógyítására legfeljebb egy ölelés jutott, s utána a mentőcsapatra is ráfért volna egy kezelés! Nepálba 2015 tavaszán szólította őket a földrengés. A helyi családok jó része napi egy dollár alatti jövedelemből tengődik, társadalombiztosítás nincs, és nem engedhetik meg maguknak az orvosi ellátást. A rögtönzött rendelőben egy asztal, ágy, vérnyomásmérő, kevés láz- és fájdalomcsillapító, fogamzásgátló és némi kötszer – ez az egészségügy. Vizsgálatra, műtétre nem jut, örülnek, ha a szülésre beérnek egy ilyen ellátó pontra a kismamával.

Családorvosként a kótaji körzetben 2400 gyermeket és felnőttet gyógyít. Egészségtudatosabban élnek a páciensek, hallgatnak az orvos szavára, odafigyelnek a testet tápláló ételeikre. A testmozgást nem divatnak tartják. Ám a betegségek kialakulásának lelki és életmódbeli okairól még van mit tanulni. A paciensek egy része a nyugati orvoslásra jellemző mentalitással bír, mértéken felül isznak, dohányoznak és gyógyítsa meg őket az orvos, ha valami baj van! A rendelőt naponta százan keresik fel, a megelőzés fontosságáról beszélni kevés az idő. A fiatal doktor szerint elindult egy folyamat, jó példa erre az általa szervezett első kótaji egészségnap sikere. Sokan megértették: a vérnyomásproblémát, a cukorbetegséget saját maga rendezheti mindenki. Ám az egyéni felelősségvállalás a saját egészségükért – no, ebben a kérdésben még van hova fejlődni. De mennyire más ez, mint egy földrengés, vagy árvíz pusztítását túlélni. Vajon a katasztrófák áldozatai és túlélői nem cserélnének velük?!

Dr. Kiss Csaba foglalkozás-egészségügyi szakvizsgájára készül. Egészségfejlesztő programokat, morális támogatást nyújtanak. A sok sebből vérző hazai egészségügy és a benne áldozattal szolgálók is igénylik a törődést.

Családjában találja meg a hétköznapi tragédiák elviseléséhez szükséges energiát. Indiai mestere intelmeit megfogadva, Kiss doktor arra tette fel az életét, hogy segítse a vele kapcsolatba kerülő emberek spirituális fejlődését, gyógyítsa a rászorulók testi, lelki bajait. Naponta meditál. A sorsdrámákat kihívásnak fogja fel, ezeket a gondolatokat osztotta meg több száz hallgató előtt a prána nadis rendezvényen a minap Nyíregyházán.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése