Dr. Hargitai János

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb_07-36_dr_hargitai_janos.jpgMegyénk szellemi életében jelentős szerepet tölt be a TIT Jurányi Lajos Egyesület. Magában hordozza a múltat, a jelent és egy kicsit előrevetíti a jövőt. Történelmet idéz, hiszen a történelem az élet tanítómestere, tükröt tart a jelen elé, formálja is a jelent és előretekint. Íme egy-egy példa erre a hármas állításra: mostanában tartottak a megemlékezések, mivel éppen száz éve annak, hogy Nyíregyházán a város értelmisége megalakította a Bessenyei György Művelődési Kört. Ezerkilencszázkilencvennyolc őszén, éppen ennek a könyvnek a megjelenése körül öt keleti megye szervezete és az MTA illetékesei együttműködési megállapodást írnak alá, s ugyancsak ezen az őszön a TIT szervezésében megkezdődik az internetes nyelvoktatás. Ennek a megyei szervezetnek az igazgatója dr. Hargitai János.

Említést érdemel, hogy az 1840-es évek elején a reform szelei fújdogáltak Magyarországon, igény volt a szellemi felfrissülésre. Ezernyolcszáznyolcvanegyben megalakult a Magyar Királyi Természettudományi Társulat. A nagy elődök tudományos folyóiratokat működtettek, publikálták a tudomány legújabb eredményét. Kevesen tudják, hogy Szentgyörgyi Albert, mielőtt átvette a Nobel-díjat, a beszédét próbaként az említett királyi társulat egyik ülésén mondta el. Az 1898-ban megalakult Bessenyei Művelődési Kör fél évszázadon át irányítója volt megyénk szellemi életének. A hatalom 1948-ban beszüntette a kör működését. Ám ennek a körnek a csírájából nőtt ki 1952-ben a Természet és Társadalomtudományi Társulat Megyei Szervezete, a TTIT.

Ideológiai kényszer nehezedett a szervezetben dolgozó értelmiségiekre. Micsurin és Liszenko híres vagy hírhedt kísérleteit például népszerűsíteni kellett, sok természettudóst a burzsoázia kiszolgálójának neveztek. Az 1956-os forradalom elsöpörte a TTIT-t és 1957-től létezik a TIT. Jelentős dátum volt megyénk történelmében 1962, amikor megkezdte működését Nyíregyházán a tanárképző főiskola, amely azóta is szellemi és technikai háttérbázisa a TIT-nek. A régi és a mai előadók közül említünk néhányat: Westsik Vilmos, Vikár István, Porzsolt István, Hársfalvi Péter, Szilágyi Imre, Lábass Menyhért, továbbá Margócsy József, Bachát László, Katona Béla, Frisnyák Sándor, Fazekeas Árpád, Székely Gábor, Balogh Árpád…

A hatvanas években több tanyabokorban és falurészen még nem volt villany. Az egyesület aktivistái a művelődési autóval aggregátort, áramfejlesztőt vittek ezekre a helyekre és vetítették a tudományos filmeket. Mekkorát változott azóta a világ! Most a Jurányi TIT Centrum nyelviskolája a legkorszerűbbek közé tartozik. Ősszel bevezetik itt a virtuális nyelvoktatást. Vagyis a nemzetközi számítógépes hálózat, az Internet közreműködésével a legújabb formában tanulhatnak nyelveket a megyénkbeliek.

A tanárok továbbképzéséhez ősztől hat témát ajánl az egyesület. Említést érdemel például, hogy kulturális menedzser-oktatásszervező ismeretekre tehet szert az a tanár, aki részt vesz a továbbképzésen. A nyári és a szabadegyetemek is eredményesek. Jó tudni: most egy éve öt megye illetékesei nyíregyházi székhellyel megalakították a TIT Észak-keleti Regionális Tanácsát. A tanács ősszel a Magyar Tudományos Akadémia debreceni és miskolci akadémiai bizottságával együttműködési megállapodást köt a régió szellemi, tudományos életének segítése érdekében.

Megyénkben a több mint tíz szakosztállyal és 400 taggal működő TIT évente 1,5 millió forint támogatást kap, ám a működési és fenntartási költség 60 millióba kerül. A költség nagy részét a nyílt piacon szerzik meg.

Hargitai János a jó családi háttérnek is köszönheti munkasikereit. (Felesége tanár, egyik lányuk kutatóorvos Pesten, a SOTE-n, másik lányuk gyógypedagógus ugyanott.)

Kisvárdán és Tiszalökön járt középiskolába. A nyíregyházi és az egri főiskolai diploma után a debreceni KLTE-n szerzett biológus diplomát, a budapesti TF-en labdarúgó-edzői oklevelet. Az újfehértói gimnáziumban öt évig testnevelést tanított. Tíz éven át a Nyíregyházi Spartacus labdarúgócsapatának kapusa volt. 1968-ban a TIT városi titkára, később a megyei szervezetben természettudományi szaktitkár lett. Közkedvelt tanárának, Durucz Istvánnak a meghívására biokémiát tanított a tanárképző főiskolán,

A tudományos kutatói pályán Balogh Árpád biokémikus indította el. Miközben Balogh Árpád Szegeden és Amerikában kutatott, Hargitai úr a DOTE élettani intézetében izom-biokémiai kutatásokat végzett. (A doktori értekezését is ebben a témában védte meg.)

Debreceni kutató korában az űrhajózás izom-biokémiai vonatkozását vizsgálta egy Interkozmosz kutatócsoport tagjaként. Szegeden, sőt Havannában is ismertették kutatási eredményeit.

Most a TIT-et irányítja szakértelemmel, jó vezetési készséggel, azt az egyesületet, amely segíti megyénket az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése