Dr. Hajdu Bertalan

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb_02-20_dr_hajdu_bertalan.jpgÍzlésesen berendezett, szerény irodában dolgozik már tizenhárom éve, mint a Megyei Állategészségügyi Állomás igazgatója. Az ajtóval szemben egy festményen egymásnak feszülő két magyarszürke bika, melyek az igazság eldöntéséért viaskodnak. Ellentétes oldalon az íróasztala felett elődeinek fényképe látható. Mindhárom szaktekintély. Mint igazgató e beosztásban hozzájuk képest fiatal.

Neki ez nem szokatlan helyzet, mert világéletében minden közegben a legfiatalabb volt. Kékcsén született 1944. december 19-én. A dátum azért fontos, mert a decemberi születés miatt nem vesztett egy évet. Kitűnő tanuló volt végig, így ezt az „előnyt” a kisvárdai Bessenyei gimnáziumban és az Állatorvosi Egyetemen is megőrizte. Ezért lett a legfiatalabb igazgató is az országban.

Rajongásig szereti munkáját, de legalább ennyire lokálpatrióta is. Neki legszebb hely a szülőfaluja és annak környezete. A legek megyéje a szívében Szabolcs-Szatmár-Bereg, szerinte a felkelő nap megyéje, ahol úgy ismeri a tájak nevezetességeit, mint egy idegenvezető. A máshonnan érkezett vendégeinek a csarodai, tákosi templommal, vagy a túristvándi vízimalommal úgy dicsekszik, mintha az övé volna.

Családja emlékeit és történéseit is hasonlóan tartja számon. Nagyapja vastagnyakú kálvinista, ötven kh földön gazdálkodott. A hét testvér közül csak ketten tanultak tovább. Az egyik apai nagybátyja pap lett, nagynénje pedig pedagógus.

Anyai nagyapja Lakatos László, Tiszakanyáron községi bíró volt. Édesapja Kékcsén gazdálkodott, édesanyja háztartásbeli, aki a három fiú nevelésével volt elfoglalva, akik villanyszerelők lettek.

A mezőgazdasághoz csak ő került közel. Az Állatorvosi Egyetemen dr. Horn és dr. Dohy professzorok oktatták az állattenyésztés alapjaira. Nemcsak az állatorvosi szakma, de az állattenyésztés ismereteit és szeretetét is magáévá tette. Tenyésztés, gyógyítás közös feladat.

Ezerkilencszázhatvanhét óta nős. Felesége, Takács Gabriella anarcsi születésű, szintén Kisvárdán érettségizett. Ma közgazdasági diplomájával a Keletvíz Rt. gazdasági igazgatója. Büszke az ő családfájára is, hisz egyik ágon Esze Borbála is egyik Takács ősének volt a felesége.

Gabriella lányuk közgazdász, és egy német érdekeltségű bank tisztviselője. Ifjabb Bertalan fiuk másodéves hallgató a Közgazdaság-tudományi Egyetemen. Zoltán pedig Szegeden első éves joghallgató. Mindketten eredményesen, jól kosaraznak. Anarcson Czóbel Minka elődeinek volt régen kiterjedt birtoka. E termékeny földön értékes középparaszti gazdák éltek. Ennek az a jelentősége, hogy a történelemben, a magyarság életében mindig a falu a pillér és e réteg Szabolcsból értékes embereket adott jónevű középiskoláin keresztül a hazának.

Honnan táplálkozik a parasztság életéről alkotott hiteles ismerete? Akinek az ősei öten-heten voltak testvérek, annak könnyebb tapasztalatokat szerezni. A rokoni látogatáskor óhatatlan, hogy ne hasonlítson össze az ember, pláne idősebb fejjel. A viszonyítás mindig az azonosságot és a különbözőséget mutatja meg, ezáltal születik a tapasztalás, a mélyebb ismeret.

Nyitott szemmel járt a szomszéd falvakban is. Nagy élvezettel hallgatta mindig az idősek szavát, itta, mint száraz föld a vizet a sok ízes beszédet, tanulságos történeteket, emberi sorsokat. Közismert, hogy a gyermekemlékek a legmaradandóbbak. Nála ez miért lenne kivétel? − kérdezi szinte önmagától.

Öröm tudni, hogy gyermekeik is hasonló elvet vallanak. Szabályként állapítja meg, hogy akinek szép és tartalmas gyermekkora volt, az felnőtt korban is tartalmas életet él.

Terhelés alatt tud igazán dolgozni − mondja röviden. Nagy felelősséggel bír egy állatorvos tevékenysége. Hogy rend legyen, ehhez felelősségérzettel telített vezető és beosztott kell.

Jelenleg százhatvan állatorvos tartozik az irányítása alá. Munkájukért felelősséget érez. Az állatorvosok létszáma a többi egyetemet végzettekhez képest kevesebb, talán ezért annál összetartóbbak más szakmák művelőinél. E tradíciótisztelet lelkes folytatójának ismerik megyeszerte.

Munkáján kívül mire van még ideje? A társadalmi megbízatások szépek és lelkesítőek. A Megyei Agrártudományi Egyesületben és a TIT-ben évek óta vezetőségi tag. Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tudományos Testület agrárszekciójának elnöke. Munkája elismeréseként sokfelé járt külföldön, és számos kitüntetésben részesült.

Megelégedett ember. Szabad idejét mivel tölti szívesen? Kirándulás, természetjárás, néprajz, történelem és a családi együttlét.

Hogyan lehetne összegezni életfilozófiáját? Kis szünetet tart. Rövid gondolkodás után értékes megállapításra jut: a sok apró siker adja az élet örömét. Ezt mindnyájan elfogadhatjuk.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése