Dr. Gál Józsefné

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár osztályvezetője,

Nyíregyháza

szszb 25 tk Gál Józsefné dr..jpgSzakmai pályafutásomat több mint harminc évvel ezelőtt kezdtem el, és folytatom jelenleg is a Mó­ricz Zsigmond Megyei és Városi Könyv­tárban. Eredetileg a tanári hiva­tás vonzott, de családi indíttatásra mégis a könyvtárosi pályát választottam. A Debreceni Tanítóképző Intézet népművelés–könyvtár szakán végeztem, majd kiegészítő államvizsgát tettem a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. A képzést, önképzést mindig fontosnak tartottam. Az Országos Széchenyi Könyvtár kurzusain szaktudásomat bővíthettem, ahol többek között zenei szakkönyvtárosi képesítést, minőségmenedzsment, majd minőségirányítási belső auditor tanúsítványokat szereztem. Az első tíz évben az intézmény fel­dolgozó osztályán az új könyvek, kották, hangfelvételek bibliográfiai leírását végeztem, tárgyszavaztam, és betűrendes katalógust építettem. Munkámat 1987-ben Miniszteri Dicsérettel ismerték el.

1990-ben a könyvtár olvasószolgálatához kerültem, ahol egyrészről a zenei gyűjtemény vezetését, másfelől pedig az osztály műszakvezetői teendőinek ellátását bízták rám.

A könyvtári infrastruktúrában történt változás óriási lehetőséget nyitott meg a szakma és a felhasználók előtt. Ma már elképzelhetetlen a zenei tájékoztató munka – egyáltalán a differenciált könyvtári információszolgáltatás  – számítógépes technológia, könyvtári informatika nélkül.

A zenei gyűjtemény állománya az évek folyamán újabb dokumentumtípusokkal bővült, így vált médiatárrá 2005-ben, a könyvtár teljes felújítását követően. A médiatár már elnevezésében is tükrözi az új szolgáltatási minőséget: a „lehallgató” berendezések helyét a számítógép vette át. A multimédiás tartalmak és a hagyományos CD-lemezek is a számítógépen nézhetők, hallgathatók.

Zenei rendezvényeket szervezek, például a Magyar Kodály Társaság megyei tagcsoportjával. Szabadegyetemi elő­adássorozatunk – tíz éve – mindig egy-egy zenei aktualitáshoz kapcsolódik. Tarcai Zoltán tanár úr megálmodója és állandó előadója rendezvényeinknek. A zenei gyűjteményben végzett feladatokat megtartva 1995-től látom el a kölcsönzési és dokumentumszolgáltatási osztály szakmai felügyeletét és irányítását.

Szívügyem a fogyatékkal élők könyvtárhasználati lehetőségének jobbítása: ezt a célt szolgálta a könyvtár információs és kommunikációs akadálymentesítése is. A vakok és gyengénlátók tájékozódását segíti a tapintható térkép, mely hangos tájékoztatást nyújt az épület szolgáltatási és szabadidős tereiről. Az internetszobában öt db szoftver, képernyőolvasó és karakterfelismerő program, szkenner és Braille-nyomtató áll rendelkezésre. A siketek és nagyothallók könyvtárhasználatát indukciós hurokerősítők elhelyezésével könnyítettük.

Nyíregyháza és környéke moz­gáskorlátozott, házhoz kötött emberei igényelhetik a  „Könyvet házhoz” szolgálatot. Szakértői és szakfelügyelői tevékenységek végzésére jogosító engedélyt kaptam előbb a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízásából, majd az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, ezeket folyamatosan gyakorlom. Könyvtárszakmai ismereteimet 1987-től gyakorlatvezetőként adhatom át a Nyíregyházi Főiskola könyvtár szakos hallgatóinak.

Rendszeresen publikálok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Könyvtári Kis Híradó hasábjain, illetve más szakmai kiadványokban. Öröm számomra, hogy egyik szerzője lehettem a kétkötetes Fejezetek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye könyvtártörténetéből c. könyvtártörténeti monográfia zenei gyűjteménnyel foglalkozó fejezetének.

A kecskeméti Kodály Intézet megbízásából Kodály Zoltán megyénkben tett látogatásait, népzenei gyűjtéseit dolgoztam fel a korabeli sajtó alapján, melynek eredménye egy közel száztételes bibliográfia lett.

Fontosnak tartom a könyvtárosok szak­mai érdekképviseletét. Harmadik éve a titkári teendőket látom el a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetében.

Tagja vagyok a Magyar Kodály Társaság Megyei Tagcsoportja elnökségének és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesületnek. Megtiszteltetés, hogy 2009. január 22-én, a magyar kultúra napján Hiller István oktatási és kulturális minisztertől átvehettem a Bibliotéka Emlékérem díjat, mely az intézmény, a kiváló szakmai közösség munkájának is méltó elismerése.

Magánéletemben a család szerepel az első helyen. Férjem az örökké derűs társ, a biztos támasz. Fiúnk az édesapja nyomdokain haladt, jogi egyetemet végzett, egyéni ügyvéd. Lányunk, Gabriella ének-zene–magyar szakos tanár, jelenleg mesterképzésen gyarapítja szaktudását, és mellette másfél éve boldogan gyakorolja anyai hivatását is. Szabad időmben a kicsi Bencének igyekszem átadni az olvasás szeretetét. Ma a digitális olvasás a divat, de hiszem, hogy a könyv illatát, az újság susogását, mindezek varázsát semmi sem pótolhatja.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése