Dr. Endreffy Ildikó

Orvosbiológus, magatartáskutató,

Nyíregyháza

szszb 26 tk dr. Endreffy Ildikó.jpgOtthonosan mozog az Európai Unióban, a Páneurópai Unió Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke 1996-tól, a Keresztényekért Alapítvány és a Páneurópai Barátok Alapítvány kuratóriumi elnöke. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen vegyészként végzett. Orvosbiológiai doktor, felsőfokú munkavédelmi oklevelet és iparjogvédelmi oklevelet is szerzett. Több tudományos társaság tagja, beleértve külföldi szervezeteket is (Európai Egészségpszichiátriai Társaság). Kipróbálta magát a közéletben, Nyíregyháza alpolgármestereként a rendszerváltás után, 1990–94 közt. 1990–98 között önkormányzati képviselő a KDNP színeiben. Családi hagyományok alapján az evangélikus egyházban fontos feladatokat vállal. A krónikás bajban van, ha dr. Endreffy Ildikót, ezt a végtelenül szerény, ám nagy tudású, széles látókörű, a családjáért és a betegekért kutatóként mindent vállaló embert szeretné bemutatni. A felsorolt közösségek mellett még jó néhány számot tart tudására, tapasztalatára, fáradhatatlan aktivitására. Ma is ott található a modern kornak megfelelően számítógéppel felszerelt irodája a Jósa András Kórház Gyermekosztályának második emeletén. Újvidéken született Endreffy Zoltán és Lukács Mária lányaként. Több testvérével osztozott szülei szeretetén. Nem véletlen, hogy idős édesanyja támogatása mellett korán elhunyt és négy árvát itt hagyott fivére – sajnos, a felesége pár évvel követte társát –, így ikertestvérével Ildikó gondoskodik a három egyetemista és az egy középiskolás unokahúg elindításán. Magától értetődően teszi, nem kevés időbeli és anyagi segítséget nyújtva.

A híres Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett, majd a KLTE-n szerezte meg első diplomáját. 1980-tól a megyei kórház Gyermekosztályának laborvezetője. Orvosbiológusként kutatási területén a szerzett anyagcsere-betegségek biokémiájában kimagasló. Kandidátusi disszertációját a szénhidrátanyagcsere-betegségek témájában védte meg, a Tudományos Akadémia köztestületi tagja. Kutatási eredményeit és gyakorlati tapasztalatait nemcsak a hazai szakirodalom, hanem neves külföldi folyóiratok is publikálják. Társszerzőként kollégái munkáját is igyekszik a szakmai közvélemény elé tárni.

Mostanában az autizmusról gyűjt kutatási anyagot. Érdekességként említi, hogy az autista gyerekek bizonyos vonatkozásban igen sok hasonlóságot mutatnak a figyelemzavaros hiperaktívakkal. Szülő és orvos legyen a talpán, aki egy 18 hónaposról megbízhatóan szakszerű véleményt mond. Márpedig dr. Endreffy Ildikó szerint ekkor már diagnosztizálható a kór. Sajnos a szülők rendszerint hárítják a szörnyűnek tűnő betegségfelismerést, hátha kinövi a gyerek. Mondják, az apja, a nagyapja is így kezdte… Pedig ha időben történne a felismerés, a kezelés sokkal gyorsabban hozhatna jóval nagyobb eredményt. A szakemberek már annak is örülnek, ha a három–négy–öt évesek sokoldalú kivizsgálása után a szülei elfogadják, hogy másfajta bánásmód szükséges a gyermekükhöz. Összefoglalva egy háromlábú székhez hasonlítja a kutató a szakemberek együttműködésének egymásra épültségét: a gyermekpszichiáter mellett a diéta, az anyagcsere szerepe, végül a fejlesztő foglalkozások adják a keretet a társadalomba történő beilleszkedéshez.

Endreffy doktornő a diétával és az anyagcserével foglalkozik. Ha a gyermekpszichiáter a lelki, szellemi oldalról jól közelít a kérdéshez, és a szülők a diétával maximálisan támogatják az autista gyermek gyógyítását, már könnyebb lesz a fejlesztő pedagógus szerepe. Visszatérve a hiperaktívakra, Ildikó felidézi, hogy a sok olimpiai aranyérmet szerzett amerikai úszócsillag, Michael Pelps édesanyjának is azt tanácsolták, vigye uszodába csemetéjét, mert a mozgás koordinálásában, az idegrendszer fejlesztésében az úszással kiemelkedő eredményeket érhetnek el. Még jó, hogy a mama hallgatott az orvosra…

Újabb kutatási területe a magatartászavarral küzdő gyermekek kezelése. Tíz év alatt legalább 100 ilyennel találkozott.

Még a kutatóknak is fejtörést okoz elkülöníteni az eseteket. Előnyükre válik, hogy a gyermekpszichiáter által felállított diagnózist biokémiai vizsgálatokkal támasztják alá.

Dr. Endreffy Ildikó tagja az Amerikai Autista Társaságnak is, és az internet azonnali kapcsolatteremtést tesz lehetővé a szakma elismert kutatóival. Konzultál a külföldi és a hazai kollégákkal, a szülőkkel is, akiktől legalább olyan aktív hozzáállást kíván a kis betegek gyógyítása.

Az orvosbiológus kimagasló eredményeit, emberi hozzáállását elismerték már magas kitüntetésekkel. Megkapta a Magyar Köztársaság Kis Keresztje Polgári Tagozat (1994) és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Ezüst Érdemérmét. Szabadidejében olvas, zenét hallgat, utazik. Angolul, oroszul tud. Úgy érzi, megtette és megteszi a jövőben is, amire hite, esküje kötelezi.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló