Dr. Együtt Mihály

Sebész, plasztikai sebész, városi főorvos,

Nyíregyháza

szszb_22-34_dr_egyutt_mihaly.jpgA plasztikai sebészt – talán egy kicsi túlzást megengedve – az emberszobrászhoz hasonlíthatjuk. Ő az, aki egy veleszületett betegség után az egészségessel megegyező állapotot szeretne létrehozni annak a páciensnek, aki kisebbrendűségi érzéstől szenvedve élte eddig a mindennapokat. Az orvosi szakma által rekonstrukciós sebészetnek hívott szakterület másik jelentős csoportja az esztétikai kategóriába tartozik. Erről dr. Együtt Mihály főorvos, sebész és plasztikai sebész hozzáértéssel és szenvedéllyel beszél: ma már nem kell belenyugodni azokba a problémás elváltozásokba, amelyek az élet során nem kívánt változásokat idéznek elő a megjelenésünkben. Például a fogyókúrának egy igen egyszerű módja a zsírleszívás, amely a kényelmesebben és gyorsabban alakot változtatni akaróknak nyújthat gondtalan megoldást. Elég kinyitni a bulvárlapokat, és se szeri, se száma a sztárok esztétikai műtéteit felsoroló, majd a már-már szoborszerű tökéletességhez hasonlító orvosi bravúroknak. Ma már nem kell Nyugatra menni ahhoz, hogy valaki a megfogalmazott igényét valóra váltsa. Mint arról a főorvos úr szól, szinte szájról szájra adják a telefonszámot, régóta nem kell különösebben hirdetnie a tevékenységét. A gyógyult és elégedett betegtől egyébként sem kell jobb reklám, a környezetében úgyis észreveszik a szembetűnő változásokat.

Hazánkban valamivel korábban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1994-ben kezdték el az első operációkat, és 1999-től már jelentősen megnőtt a rekonstrukciós és az esztétikai műtétek száma. Megyénkben három plasztikai sebész végzi ezeket a beavatkozásokat. Igaz, kevés a nyugati turista, aki az átalakulás kedvéért látogatna ide, ám Együtt főorvosnál nem ritkák a német, osztrák, olasz, vagy itthonról a budapesti és a Dunántúlról érkező betegek. Itt sem kerülhető meg a pénz, hisz határt kell szabni, meddig finanszírozhatja a társadalombiztosítási kassza a mi pénzünkből ezeket a műtéteket. Egyértelmű a válasz, a rekonstrukciós műtétek nem kerülnek pénzbe a páciensnek. Az esztétikai operációk nyújtotta lelki, testi előnyökért viszont zsebbe kell nyúlni. Hogy mennyire mélyen, azt a piac szabályozza. De Együtt Mihály meggyőződése, hogyha a legjobb minőségű anyagokat használják, és hosszú évekre, akár végérvényesen megoldják a problémát, akkor azt ár-értékarányosan kell megfizetni.

A tudomány fejlődésével itt is célszerű lépést tartani és naprakésznek lenni. Október elején a főorvos egy nemzetközi kongresszuson vett részt Pécsett, gyakran elő is ad ezeken a rendezvényeken. Szaktudását és hozzáállását a kollégái és méltányolják, ezért választották meg a Magyar Plasztikai Sebésztársaság elnökségi tagjának. Szoros kapcsolatot ápol a Telki Magánkórházzal, és nemritkán hívják éppen őt egy műtét kedvéért a talán legszínvonalasabb ellátást nyújtó hazai egészségügyi intézménybe. Együtt főorvos azonban Nyíregyházához kötődik, itt szeretne a kor színvonalán gyógyulást és változást adni azoknak, akik hozzá fordulnak. A megyei kórházban ma is operálhat. Ám most egy újabb kihívás elé került a két évtizede az orvosi hivatást gyakorló főorvos: a megyeszékhely egészségügyi átalakítása révén régi-új beosztást hoz létre a közgyűlés, ismét lesz városi főorvosi poszt. Joggal adódik a kérdés, egy sikeres és elismert sebész miért cseréli fel a műtők megszokott és semmi mással nem pótolható varázsát egy hivatali szobára? Dr. Együtt Mihály a tőle megszokott lendülettel és precizitással elemzi a körülményeket. Nem titkolja, egy gerincsebészeti műtét után már nem tud órákon át a műtőasztal fölé görnyedni. Az adminisztrációs beosztás pedig számára újabb kihívást jelent, hisz nagyon rosszak a megyében a halálozási mutatók, a hazai átlag fölött vannak. Most nem egy-két emberen, hanem a lakosság nagyobb csoportjain segíthet, ha az alapellátás egészét érintő szervezeti átalakításokra tehet javaslatot. Megtisztelő feladatnak tartja, hogy egy megyei jogú város, egy megyeszékhely egészségügyi ellátásáért felelhet. A közigazgatásnak ugyanis számos eszköze lehet arra, hogy az emberek gyorsabban jussanak az általuk elvárt egészségügyi szolgáltatásokhoz, az ügyeleti idő és más szervezési kérdés is a leghatékonyabban szolgálja a lakosság érdekeit, ugyanakkor az is fontos, hogy mi mennyibe kerül, mert a város kasszája, többszörös áttételen keresztül, mégis csak a mi pénztárcánkhoz hasonlít. A takarékosság a köz pénzével legalább annyira lényeges, mint ahogy azt a családokban igyekeznek megvalósítani.

Együtt főorvos szervezési képességeit gyarapította az egészségügyi szakmenedzseri képesítést nyújtó iskolában. Ezenkívül elvégzett egy angol nyelvű üzleti kurzust. Szíve csücske változatlanul a sebészet és a plasztikai sebészet, ezért is szeretne mielőbb egy magánklinikát építeni. Élete folyamatos kihívásokkal tarkított, eddig az előtte álló akadályokat feladatként kezelte és egy újabb lépcsőfokként a megoldáshoz vezető úton.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló